Προστατέψτε τα φυτά σας από την βαμβακάδα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρατηρήσει τα πιο πάνω συμπτώματα στα λουλούδια μας ή στον κήπο μας. Αλήθεια, τι είναι αυτό το βαμβάκι που παρουσιάζεται στα φύλλα κα τους βλαστούς των φυτών μας; Είναι ζημιογόνο για τα φυτά ;

Είναι 2 συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους περισσότερους πελάτες μας.

Τι είναι η βαμβακάδα ή βαμβακίαση; (Pseudococcus ή Planococcus citri ­Risso)

Πρόκειται για έντομο του οποίου το όνομα προέρ­χεται από το σαν βαμβάκι      κηροδι­αποτισμένο επικάλυμμα των αποι­κιών του. Το κοκκοειδές αυτό μπο­ρεί να κάνει, στο δικό μας περιβάλ­λον, 4 – 6 γενεές το χρόνο, με ικα­νότητα διαχείμασης υπό διάφορα βιολογικά του στάδια. ‘Ομως η μέ­γιστη ανάπτυξή του ευνοείται από υψηλές θερμοϋγρομετρικές τιμές, γι’αυτό και οι προσβολές του παρα­μένουν σε μια λανθάνουσα κατά­σταση κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, ενώ αργότερα και μάλιστα από το δεύ­τερο ήμισυ του Ιουλίου (και μέχρι όλο το Σεπτέμβριο) οι αποικίες του παρουσιάζουν μια έντονη διάδοση, προπαντός στις λιγότερο αεριζόμε­νες ζώνες. Γι’ αυτό και εγκαθίσταται στα πιο σκιαζόμενα και πιο προφυ­λαγμένα μέρη του δέντρου.

βαμβακαδα 3

Ζημιές στα φυτά

Οι νεαρές προνύμφες προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα ενώ οι μεγαλύτερες φεύγουν και προσβάλλουν τους βλαστούς και τον κορμό. Τρέφονται με τους χυμούς των φυτικών ιστών εξασθενώντας το φυτό. Δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα εκτός και αν οι πληθυσμοί των εντόμων είναι μεγάλοι οπότε παρατηρείται φυλλόπτωση ή ακόμη και ξήρανση του φυτού.

Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που το έντομο έχει εγκατασταθεί στον κήπο ή την καλλιέργειά μας αφαιρούμε άμεσα με κλάδεμα όλα τα προσβεβλημένα κλαδιά και τα καίμε. Επίσης μπορούμε να επέμβουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως λάδια και άλατα λιπαρών οξέων ή με χημικά σκευάσματα της ομάδας των οργανοφοσφωρικών. Οι χημικές επεμβάσεις καλά είναι να γίνονται στην αρχή της προσβολής ώστε να περιορίσουμε την ζημιά στο φυτό ή την καλλιέργεια. Προτείνουμε σε όλους να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα  πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Γιάννης Παπαδόπουλος

- Ο Γιάννης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1980 στην Λάρισα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος φυτικής παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας. Κατά την διάρκεια των σπουδών του πήρε μέρος σε 2 μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που είχαν σχέση με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Θεσσαλία καθώς επίσης και τις ποιότητες των αιθέριων ελαίων αυτών. Από το 2013 διατηρεί κατάστημα γεωργικών εφοδίων στα Φάρσαλα στην οδό Λαρίσης 15.