Αρχαία Σκοτούσσα: παρουσίαση του τριετούς αρχαιολογικού έργου στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών

Η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, διοργάνωσε μια εξαιρετική επιστημονική εκδήλωση αφιερωμένη στις Ελληνοϊταλικές αρχαιολογικές έρευνες: Σκοτούσσα 2014 – 2016.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017 στην Aula Magna “Doro Levi” της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής παρουσία κορυφαίων αρχαιολόγων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης έφερε ο νέος διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, καθηγητής έως τώρα του Πανεπιστημίου της Σιέννα, dr. Emmanuel Papi. Προήδρευσε ο καθηγητής Αθανάσιος Ριζάκης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οι κεντρικές ομιλίες έγιναν από τους δύο διευθυντές του προγράμματος της Σκοτούσσας, Σοφία Καραπάνου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και καθηγητή dr. Gioacchino Francesco La Torre του Πανεπιστημίου της Messina, που παρουσίασαν επιμελώς το έργο που εκπονήθηκε στην Σκοτούσσα για τρεις επιχειρησιακές περιόδους, καθώς και τα πρώτα συμπεράσματα αυτού του πολυσχιδούς και συστηματικού έργου.

Ο καθηγητής La Torre έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας:

«Consentitemi, infine, di ricordare il supporto fondamentale garantito in questi anni alla missione dagli abitanti dei piccoli centri di Skotoussa e Haghios Konstantinos, dall’ associazione culturale Skotoussa e dal suo Presidente, Nikos Philippou, che ci hanno accolto come fratelli, ed infine dal Comune di Farsalo, che desidero ringraziare in maniera paricolare, nelle persone den Sindaco, l’Ing. Aris Karachalios, della colaboratrice archeologa Dott.ssa Vassiliki Noula, entrambi qui presenti, e dei componenti della Giunta e den Consiglio, che hanno creduto nel progetto ed hanno supportato generosamente la missione, mettendoci a disposizione non solo gli alloggi, il vitto e quant’ altro di materiale fosse necessario, ma offrendoci il bene più prezioso: la stima, l’amicizia e la condivisione umana di momnti indimenticabili, tra i quali desidero ricordare in particolar modo le visite sul cantiere della scolaresche locali e le due manifestazioni di presentazione dei primi risultati del nostro lavoro, tenutesi a Skotoussa nel 2015 e a Farsalo nel 2016. a loro tutti va la nostra gratitudine e la nostra riconoscenza».

(μετάφραση): «Επιτρέψτε μου να αναφέρω την εγγυημένη βασική υποστήριξη σε αυτά τα χρόνια της αποστολής από την πλευρά των κατοίκων των μικρών χωριών της Σκοτούσσας και του Αγίου Κωνσταντίνου, από τον Μορφωτικό Σύλλογο της Σκοτούσσας και τον Πρόεδρό της Νίκο Φίλιππου, που μας δέχθηκαν σαν αδέλφια και τέλος από τον Δήμο Φαρσάλων, που επιθυμώ να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως στα πρόσωπα του Δημάρχου, του κ. Άρη Καραχάλιου, της συνεργάτιδος αρχαιολόγου dott.ssa Βασιλικής Νούλα, αμφότεροι παρόντες σήμερα, και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που πίστεψαν στο πρόγραμμα και υποστήριξαν γενναιόδωρα την αποστολή, θέτοντας στη διάθεσή μας, όχι μόνον καταλύματα, τροφή και ό,τι άλλο αναγκαίο, αλλά προσφέροντας το μεγαλύτερο αγαθό: την εκτίμηση, τη φιλία και την ανθρώπινη συμμετοχή σε αξέχαστες στιγμές, ανάμεσα στις οποίες θέλω να θυμίσω ιδιαίτερα τις επισκέψεις στο εργοτάξιο ντόπιων μαθητών και τις δύο εκδηλώσεις παρουσίασης των πρώτων αποτελεσμάτων της εργασίας μας, που πραγματοποιήθηκαν στη Σκοτούσσα το 2015 και στα Φάρσαλα το 2016. Σε όλους αυτούς απευθύνεται η ευγνωμοσύνη μας και η αναγνώριση».

italikisxoli

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, έπειτα από επιθυμία του καθηγητή Papi, απηύθυνε ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, που σημείωσε:

«Κύριε Διευθυντά της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, κυρία Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κύριοι Διευθυντές του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας, μέλη της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής, κυρίες και κύριοι,
Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του κυρίου Emmanuel Papi να λάβω μέρος σε αυτή την εκδήλωση παρουσίασης του ελληνό – ιταλικού αρχαιολογικού έργου που από το 2014 εκπονείται στην αρχαία Σκοτούσσα.
Στη σημερινή εκδήλωση θα παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε τόσο μικρό χρόνο επιτρέψτε μου να πω, της επίπονης, σωματικά και διανοητικά, ανασκαφικής εργασίας μιας μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας ανθρώπων. Μιας ομάδας που συγκροτήθηκε στα χώματα της Σκοτούσσας προερχόμενη ως επί το πλείστον από την Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Messina, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή dr. Francesco La Torre, αλλά και από την Ελλάδα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, υπό τη διεύθυνση της κ. Σοφίας Καραπάνου. Στον Δήμο Φαρσάλων νιώθουμε υπερήφανοι γιατί πιστεύουμε ότι δίχως την ουσιαστική, έμπρακτη συμβολή μας, με υλικό και έμψυχο δυναμικό, τούτο το επιστημονικό εγχείρημα δεν θα θεμελιωνόταν, ούτε θα ευδοκιμούσε τόσο σύντομα και αποτελεσματικά.

italoi2

Θεωρώ ότι σήμερα συναντιόμαστε, πρωτίστως, για να κάνουμε γνωστό το αρχαιολογικό πρόγραμμα, αλλά συνάμα και για να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή σε εκείνους που με αφοσίωση, επιμονή και φροντίδα για τρεις επιχειρησιακές περιόδους, συνεχίζουν να ιχνηλατούν τα λείψανα της αρχαίας γης της Σκοτούσσας και ψηφίδα την ψηφίδα ξαναφτιάχνουν την εικόνα της ζωής αυτής της πολύβουης κάποτε πόλης, που πορεύθηκε για χιλιάδες χρόνια, γράφοντας τη δική της ξεχωριστή ιστορία, μιας πόλης που κάποτε υπήρξε μια από τις πιο γνωστές του αρχαίου κόσμου και η τύχη της διασταυρώθηκε ξανά και ξανά με την ιστορία.

Από το βήμα αυτό επιθυμώ να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μου στον Francesco La Torre και στη Σοφία Καραπάνου που ηγούνται του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας, αλλά και τις ευχαριστίες μου στους υπόλοιπους καθηγητές, Lorenzo Campagna, Fabrizio Mollo, Alessio Toscano Raffa, Eugenio Donato, Mariangela Puglisi και σε όλους τους νέους αρχαιολόγους που λαμβάνουν μέρος με τόσο ενθουσιασμό σε αυτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο και στην ιστορία. Ευχαριστώ θερμά και τον κ. Papi για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της παρουσίασης του έργου αυτού.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να πω, με μεγάλη μου χαρά και περισσή ικανοποίηση ότι στα έξι τελευταία χρόνια, που ως Δήμαρχος Φαρσάλων, με συμπαραστάτρια την αξιόλογη συνεργάτιδά μου αρχαιολόγο κ. Βάσω Νούλα, σχεδιάζω και υλοποιώ την πολιτική και το όραμά μου για τον πολιτισμό, έχει εμφανώς αλλάξει και η στάση των κατοίκων του τόπου απέναντι στα πολιτιστικά θέματα και η αίσθηση ευθύνης των ατόμων απέναντι στις συλλογικότητες και στην κοινότητα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι του τόπου μου σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό να αγκαλιάσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται να ξαναβρούμε το νήμα που μας συνδέει με το πολιτιστικό μας παρελθόν και να το ενώσουμε με το παρόν, φροντίζοντας ουσιαστικά και οικοδομώντας το μέλλον».

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ευτυχή συγκυρία να διοργανωθεί η εκδήλωση αυτή στην αίθουσα που φέρει το όνομα του Doro Levi, επισημαίνοντας:

«Ο Doro Levi που υπήρξε διάσημος Ιταλός αρχαιολόγος του 20ου αι και για μακρά σειρά ετών διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, ξεκίνησε τη λαμπρή επιστημονική του σταδιοδρομία το 1922 από τη γη των Φαρσάλων με την ανασκαφή του Νυμφαίου σπηλαίου, στον λόφο Καράπλα και τώρα, έπειτα από 92 χρόνια, αρχής γενομένης το 2014, μια ακόμη ιταλική αποστολή ανασκάπτει τη γη των Φαρσάλων, αυτή του προγράμματος της Σκοτούσσας».

Τέλος, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Φαρσάλων θα αναλάβει άμεσα την έκδοση του α΄ τόμου των αποτελεσμάτων της επιφανειακής έρευνας (survey) του χώρου.

Την εκδήλωση αυτή, την πρώτη εκδήλωση αποκλειστικά αφιερωμένη σε ένα κομμάτι του Δήμου Φαρσάλων εκτός της Περιφερείας του Δήμου, παρακολούθησαν πολλοί σπουδαίοι ξένοι και Έλληνες αρχαιολόγοι, κορυφαία ονόματα της επιστημονικής κοινότητας που με ευγένεια υποκλίθηκαν και επαίνεσαν το έργο που αναπτύσσεται στον Δήμο Φαρσάλων, αποκλειστική απόρροια του σχεδιασμού και των επιλογών των στελεχών του Δήμου που οργανώνουν και υλοποιούν την πολιτιστική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί, επιπλέον, μια παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου και την επιδιωκόμενη εξωστρέφειά του.

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες ελήφθησαν από την ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Φαρσάλων