Γαλλία: αντίστροφη μέτρηση για τον β’ γύρο των εκλογών

Σε λιγότερο από 24 ώρες αρχίζει η «μάχη» των δύο υποψηφίων για την γαλλική Προεδρία, ωστόσο οι κάτοικοι των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας και οι Γάλλοι του εξωτερικού δίνουν ήδη από σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Σήμερα τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν πλέον να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις ή δηλώσεις των δύο υποψηφίων μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και να γίνουν γνωστά γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί της Κυριακής (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε κάποιες μεγάλες πόλεις τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00, καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Συνθήκες υψίστης ασφαλείας

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι το σύνολο των 896 εκλογικών κέντρων σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπρινό Ζιλιάρ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου του Παρισιού προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτά, στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της αστυνομίας.

Διαρροή εσωτερικών εγγράφων της προεκλογικής ομάδας του Μακρόν

Στο μεταξύ, λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας διέρρευσαν και αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλά gigabyte εσωτερικών εγγράφων (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λογιστικά έγγραφα και άλλα) της προεκλογικής ομάδας του Μακρόν. Ο ιστότοπος WikiLeaks διαβεβαιώνει ότι δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαρροή, η οποία πήρε ήδη το όνομα MacronLeaks.

Πηγή: ant1news.gr