Στάλθηκαν 500 κατασχετήρια ακινήτων

Στο στόχαστρο την ακίνητη περιουσία 500 πολιτών, επιχειρηματιών στην πλειοψηφία τους, με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ο καθένας, έχει βάλει η Φορολογική Διοίκηση της Λάρισας προκειμένου να τους εξαναγκάσει να περάσουν από το δημόσιο ταμείο.

Την ώρα που ένας στους δύο φορολογούμενους δηλώνει αδυναμία ανταπόκρισης στην φορολογική «καταιγίδα» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξελίσσονται σε «νάρκη» για τα έσοδα του προϋπολογισμού «φουσκώνοντας» μήνα με τον μήνα, η Eφορία επιστρατεύει και το μέτρο των κατασχέσεων ακινήτων. Για τους συγκεκριμένους πολίτες, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της φορολογικής διοίκησης για διευθέτηση της οφειλής, το δικαστικό τμήμα της Α’ Δ.Ο.Υ Λάρισας έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμού καθώς ήδη έχει επιδώσει με δικαστικό επιμελητή τις σχετικές κατασχετήριες εκθέσεις, ώστε να μην μπορούν σε πρώτη φάση να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους. Η δέσμευση της ακίνητης περιουσίας των μεγαλοφειλετών αποτελεί το πρώτο κύμα μιας σειράς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης χρεών που απενεργοποιεί η Eφορία υπό το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η υστέρηση εσόδων στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατασχετήριες εκθέσεις δεν αφορούν σε ακίνητα α’ κατοικίας ενώ οι οφειλέτες, όπως έχει λεχθεί, έχουν επιδείξει προκλητική αδιαφορία σε επανειλημμένες προσκλήσεις διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Σε κάθε περίπτωση τόσο οι κατασχέσεις ακινήτων όσο και οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων και κάθε είδους εισοδήματος στα χέρια τρίτων αναδεικνύονται στον βασικό μοχλό πίεσης των εφοριών για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από όσους δεν πληρώνουν.

Το τελευταίο τετράμηνο του έτους και καθώς ήδη σε σχέση με πέρυσι η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έχει διπλασιαστεί επίκειται ένα μπαράζ φοροεπιθέσεων ακόμη και σε αυτούς που οφείλουν μικροποσά. «Θα ξεπεράσουμε τους 35.000 ελέγχους στο επόμενο τετράμηνο» δηλώνει με νόημα στέλεχος των ελεγκτικών υπηρεσιών της Λάρισας, αποκαλύπτοντας το εύρος του μετώπου που έχει ανοιχτεί με τους οφειλέτες καθώς οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους», από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, προβλέπονται: – Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. – Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων – πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία. – Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο και προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές. Το μέτρο εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για λουκέτο και στοχεύει για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου κυρίως με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Πάντως μέχρι τον Ιούλιο η ΓΓΔΕ έχει επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε 774.282 οφειλέτες του δημοσίου που, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου. Ο αντίστοιχος αριθμός στο τέλος του 2015 ήταν 695.074 που σημαίνει ότι μέσα στο πρώτο 7μηνο του έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 79.208 νέες κατασχέσεις ενώ μόνο τον Ιούλιο οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476. Υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για το εύρος του μέτρου των κατασχέσεων. Κάθε εργάσιμη ημέρα επιβάλλονται πλέον κατά μέσο όρο 800 κατασχέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο ν. Λάρισας και στο α’ εξάμηνο, η Eφορία έχει προχωρήσει σε 18.500 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών.

Πηγή: Γιώργος Νούλης (Ελευθερία)