Με κατάνυξη ο Εσπερινός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο Αχίλλειο Φαρσάλων

Το απόγευμα της Τετάρτης, 23 Σεπτεμβρίου 2026, οι κάτοικοι του Αχιλλείου Φαρσάλων συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τελέστηκε ο Εσπερινός για τη γιορτή της Παναγίας της «Μυρτιδιώτισσας».

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος. Οι πιστοί πήγαν στην εκκλησία για να προσευχηθούν, να τιμήσουν την Παναγία και να ζητήσουν την προστασία και τη χάρη της.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι η Παναγία έχει μια ζωντανή και συνεχόμενη σχέση με τους ανθρώπους. Είπε πως κάθε γιορτή της μας γεμίζει με αληθινή χαρά, θυμίζοντάς μας ότι, παρόλο που έφυγε από τη ζωή, δεν εγκατέλειψε ποτέ τον κόσμο και συνεχίζει να μας φροντίζει.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο τι σημαίνουν οι σαράντα μέρες μετά την Κοίμησή της. Εξήγησε ότι, ενώ στα κανονικά μνημόσυνα προσευχόμαστε για να αναπαυθεί η ψυχή των νεκρών, στην περίπτωση της Παναγίας γιορτάζουμε για να επιβεβαιώσουμε ότι εκείνη παραμένει ζωντανή ανάμεσά μας. Μέσα από τα θαύματα που κάνει, μας δείχνει ότι δεν θα μας αφήσει ποτέ μόνους.

Έπειτα, διηγήθηκε την ιστορία της εικόνας της Μυρτιδιώτισσας, η οποία βρέθηκε τον 14ο αιώνα στα Κύθηρα, μέσα σε θάμνους από μυρτιές. Τότε, το νησί βρισκόταν υπό ξένη κατοχή και υπήρχε πίεση στους Ορθόδοξους να αλλάξουν την πίστη τους. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας απλός βοσκός βρήκε την εικόνα της Παναγίας και την πήρε στο σπίτι του. Όμως, η εικόνα γύριζε μόνη της πίσω στο σημείο που βρέθηκε, ξανά και ξανά, μέχρι που ο βοσκός κατάλαβε ότι έπρεπε να χτιστεί εκεί μια εκκλησία. Έτσι δημιουργήθηκε το μεγάλο προσκύνημα που υπάρχει μέχρι σήμερα στα Κύθηρα. Τα θαύματα της Παναγίας βοήθησαν τους ντόπιους να κρατήσουν δυνατή την πίστη τους στα δύσκολα εκείνα χρόνια. Αυτό μας δείχνει, όπως είπε, πως η Παναγία πάντα μας βοηθάει να βρούμε ξανά τον δρόμο μας κοντά στον Θεό, ακόμα κι αν κάνουμε λάθη.

Στη συνέχεια, μίλησε για τον σπουδαίο ρόλο της Παναγίας, καθώς με την αγνή ζωή της επιλέχθηκε να φέρει στον κόσμο τον Χριστό. Γι’ αυτό, είναι το πιο κεντρικό πρόσωπο της πίστης μας μετά από Εκείνον. Ενώνει τους ανθρώπους και στέκεται δίπλα τους με αγάπη και στοργή. Εξήγησε, μάλιστα, ότι λέγοντας «Εκκλησία» εννοούμε τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους, αλλά και όλους εμάς τους πιστούς, τονίζοντας πως η Εκκλησία δεν μας εγκαταλείπει ποτέ.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η γιορτή της Μυρτιδιώτισσας αποδεικνύει ξανά ότι η Παναγία είναι δίπλα μας, και γι’ αυτό μαζευόμαστε για να την τιμήσουμε. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να προσπαθήσουμε να της μοιάσουμε στον τρόπο που έζησε. Αν προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε τις δικές της αρετές, θα έχουμε πάντα την προστασία και τη σκέπη της στη ζωή μας.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του ifarsala.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το ifarsala.gr στα
αγαπημένα σου στη Google

Comments are closed.