Την κυβερνητική εξαγγελία για μηδενικό φόρο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ αποδομεί ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική εμβέλεια του μέτρου απέχει σημαντικά από την εικόνα που δημιουργεί η δημόσια παρουσίασή του.
Ο κ. Κόκκαλης εστιάζει στα ίδια τα κυβερνητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μείωση φόρου θα δουν 47.091 αγρότες σε μια βάση 245.907, δηλαδή περίπου ένας στους πέντε, ενώ επισημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα μένουν εκτός επειδή δεν χαρακτηρίζονται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Παράλληλα, συνδέει τη φορολογική εξαγγελία με την καθημερινή πίεση που δέχεται η παραγωγή από το αυξημένο κόστος σε λίπασμα και ενέργεια και από την υποχώρηση των τιμών που εισπράττουν οι παραγωγοί. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «το “μηδέν φόρος στους αγρότες μέχρι 20.000 ευρώ” είναι πολύ πιο μεγάλο ως σύνθημα απ’ ό,τι ως αριθμός».
Η δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη έχει ως εξής: «Το “μηδέν φόρος στους αγρότες μέχρι 20.000 ευρώ” είναι πολύ πιο μεγάλο ως σύνθημα απ’ ό,τι ως αριθμός. Η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι μείωση φόρου θα δουν 47.091 σε μια βάση 245.907 αγροτών, δηλαδή περίπου ένας στους πέντε.
Στα φορολογικά στοιχεία του 2023 είχαμε 480.000 ανθρώπους που δήλωναν αγροτικό εισόδημα, από τους οποίους σχεδόν 189.000 δεν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες και μένουν εκτός της σημερινής ρύθμισης. Πολλοί από τους χαμηλοεισοδηματίες ήδη δεν πλήρωναν φόρο.
Την ίδια ώρα το λίπασμα είναι 11% ακριβότερο από πέρυσι, η ενέργεια 8% πάνω και οι τιμές που παίρνει συνολικά ο παραγωγός έχουν υποχωρήσει. Είναι μια καλή φοροελάφρυνση για 47.000 ανθρώπους. Δεν μπορεί όμως να παρουσιαστεί ως λύση για τον ελληνικό αγροτικό κόσμο».











