Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Φαρσάλων – Ποια η κατάσταση στην Π.Ε. Λάρισας και σε όλη τη Θεσσαλία

Στον επιδημιολογικό χάρτη των περιοχών που επηρεάζονται άμεσα από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντάχθηκε πλέον επίσημα ο Δήμος Φαρσάλων, έπειτα από την καταγραφή κρούσματος λοίμωξης σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τη σχετική απόφαση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), τα Φάρσαλα προστέθηκαν μαζί με τον Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής στη λίστα των επηρεαζόμενων δήμων της χώρας.

Με την εξέλιξη αυτή, ο Δήμος Φαρσάλων αποτελεί πλέον τον τέταρτο δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που τίθεται υπό καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, μετά τους Δήμους Λαρισαίων, Τεμπών και Κιλελέρ.

Η ένταξη αυτή ενεργοποίησε άμεσα αυστηρά πρωτόκολλα πρόληψης για τη θωράκιση των αποθεμάτων αίματος: όλες οι μονάδες αίματος από εθελοντές αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται στον Δήμο Φαρσάλων υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εξειδικευμένο μοριακό έλεγχο (NAT), ενώ δεσμεύτηκαν αναδρομικά τα αποθέματα αίματος, πλάσματος και αιμοπεταλίων που είχαν συλλεχθεί από την 6η Αυγούστου. Παράλληλα, προβλέπεται προσωρινός αποκλεισμός 28 ημερών από την αιμοδοσία για όσους διανυκτέρευσαν σε επηρεαζόμενη περιοχή εφόσον δεν μπορεί να διενεργηθεί μοριακός έλεγχος.

Η εικόνα στη Θεσσαλία και η πορεία των νοσηλειών

Μιλώντας στο ifarsala.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ευάγγελος Αποστόλου έδωσε το ακριβές επιδημιολογικό στίγμα στην περιοχή. Όπως ανέφερε, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 29 κρούσματα, εκ των οποίων τα 23 εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Αν και για την ώρα ο ρυθμός καταγραφής εμφανίζεται μειωμένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι ασφαλή συμπεράσματα και ουσιαστική συγκριτική αποτίμηση θα εξαχθούν τον προσεχή Νοέμβριο, με την ολοκλήρωση της περιόδου μετάδοσης.

Αναφορικά με την κλινική εικόνα των περιστατικών, διευκρίνισε ότι οι ασθενείς που νοσούν συνήθως χρειάζονται νοσηλεία δύο έως τριών ημερών και στη συνέχεια λαμβάνουν εξιτήριο, με την εξέλιξη της υγείας τους να εξαρτάται πάντοτε από την ηλικία και την ύπαρξη τυχόν υποκείμενων ή χρόνιων νοσημάτων. Επίσης έχουν καταγραφεί στην Θεσσαλία φέτος 2 θάνατοι υπερήλικων ανθρώπων.

Συνεχές πρόγραμμα καταπολέμησης και ψηφιακή παρακολούθηση

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα κουνουποκτονίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι εβδομαδιαίο, αδιάκοπο και δεν λειτουργεί πυροσβεστικά. «Δεν περιμένουμε να βγει κρούσμα για να παρέμβουμε. Ψεκάζουμε συνεχώς, τόσο για την πρόληψη των νοσημάτων όσο και για τη μείωση της όχλησης των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κατανομή των συνεργείων βασίζεται στα εντομολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα των προηγούμενων ετών, ρίχνοντας αυξημένο βάρος σε περιοχές με παραδοσιακά υψηλό φορτίο, όπως ο Δήμος Λαρισαίων και τα παρακάρλια χωριά, ενώ οι παρεμβάσεις απλώνονται κυκλικά σε Τέμπη, Κιλελέρ, Φάρσαλα και Ελασσόνα. Ειδικά για τον Δήμο  Φαρσάλων, το εβδομαδιαίο πλάνο καλύπτει σταθερά τόσο την πόλη όσο και οικισμούς. Μάλιστα, η Περιφέρεια διαθέτει ψηφιακή εφαρμογή ζωντανής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, μέσω της οποίας καταγράφονται οι διαδρομές των συνεργείων και τα δεδομένα των επεμβάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για τη φροντίδα των ιδιωτικών τους χώρων, σημειώνοντας ότι το ακούρευτο γρασίδι (5-10 πόντων) και τα στάσιμα νερά στις αυλές δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για αποικίες κουνουπιών, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, καθιστώντας απαραίτητο το συχνό κούρεμα και τον καθαρισμό των κήπων σε συνδυασμό με τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του ifarsala.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το ifarsala.gr στα
αγαπημένα σου στη Google

Comments are closed.