«Η Φύση ως Δάσκαλος»- Διδακτική επίσκεψη της Α΄ Λυκείου στο Πάρκο των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ) και στον Ιπποκράτειο Βοτανικό Κήπο στο Αλκαζάρ

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Το Σχολείο της Αλλαγής: 4 Στόχοι, Ένα Νέο Μέλλον», με κεντρικό άξονα τη θεματική ενότητα «Φυσικό Κεφάλαιο (ΣΒΑ 15)», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Φαρσάλων πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Λάρισα, εστιάζοντας στην αξία της βιοποικιλότητας και του αστικού πρασίνου.

1η στάση: Χατζηχαλάρ – Το Πάρκο των Χρωμάτων

Φτάνοντας στο Πάρκο Χατζηχαλάρ, τη μαθητική κοινότητα υποδέχθηκε η κ. Ζωή Φτίκα, Επιθεωρήτρια Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του ΥΠΕΝ (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) -. Αρχικά, η κ. Φτίκα ανέλυσε τη σημασία του αστικού πρασίνου στην καθημερινότητα, καθώς και τη χλωριδική ιδιαιτερότητα της περιοχής των Φαρσάλων, εστιάζοντας σε σπάνια φυτικά είδη που συναντώνται στην τοπική βιοποικιλότητα.

Η επίσκεψη στο σημείο συνεχίστηκε με συνέντευξη που παραχώρησε η Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος σε τέσσερις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου -. Η κ. Φτίκα εξήγησε την κρίσιμη έννοια του «Φυσικού Κεφαλαίου», περιγράφοντας τη φύση ως έναν ανεκτίμητο πλούτο που παρέχει καθημερινά πολύτιμες υπηρεσίες, όπως καθαρό αέρα, νερό και τροφή.

Την ίδια ώρα, η υπόλοιπη μαθητική ομάδα περιηγούνταν στα 61 στρέμματα του πάρκου, συνοδευόμενη από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς -. Παρατηρώντας πώς η ποικιλία των φυτών διαφοροποιεί χρωματικά το τοπίο ανάλογα με την εποχή, οι μαθητές συνδύασαν τη χαρά της περιήγησης με τη βιωματική γνώση.

2η στάση: Ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος στο Αλκαζάρ

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Ιπποκράτειο Βοτανικό Κήπο στο Πάρκο Αλκαζάρ, έναν χώρο αφιερωμένο στον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε τα τελευταία του χρόνια στη Λάρισα -. Εκεί, οι μαθητές υπενθύμισαν τη διάσημη ρήση του «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου» και ήρθαν σε επαφή με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως η λεβάντα (για την ηρεμία), το δενδρολίβανο (για τη μνήμη) και το τσάι του Ολύμπου.

Η επίσκεψη απέκτησε διαδραστικό χαρακτήρα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες -. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν QR codes για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τα φυτά, συμμετείχαν σε οικολογικό κουίζ και δημιούργησαν ομαδικές ακροστιχίδες με λέξεις-κλειδιά όπως «ΧΡΩΜΑΤΑ» και «ΒΟΤΑΝΑ».

Στόχος ένα πιο πράσινο σχολείο

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση έδωσε την ευκαιρία να συνδεθεί η θεωρητική γνώση με την άμεση εμπειρία -. Η μαθητική κοινότητα επέστρεψε στα Φάρσαλα με νέες γνώσεις και ιδέες, συνεχίζοντας τη συλλογική προσπάθεια ώστε το 2ο ΓΕΛ Φαρσάλων να αποτελέσει ένα πρότυπο «Πράσινο Σχολείο» για τον Δήμο.

Συντελεστές Δράσης

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: κα Ευ. Γκιάτου, κα Σ. Γκουτζουρέλα, κα Π. Ευθυμίου

Συμμετέχοντες/-ουσες: Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών της Α΄ Λυκείου

Ειδικές μαθητικές ομάδες (Ανάθεση ρόλων):

  • Συνέντευξη: Αντωνίου Κατερίνα, Νικολαΐδη Βασιλική, Παληομήτρου Ραφαηλία, Σόρκου Μελίνα
  • Βιντεοσκόπηση / Τεχνική Υποστήριξη: Λιάπης Βάιος, Σαμπάνι Κέιβις, Φούσα Αμαντέο
  • Φωτογραφική Κάλυψη: Χαραχούσιος Πάτροκλος

Σχεδιασμός & Προετοιμασία Υλικού:

  • Σύνταξη και προετοιμασία ερωτήσεων συνέντευξης: Η μαθητική ομάδα της Α΄ Λυκείου υπό την καθοδήγηση της κ. Ευθυμίου
  • Σχεδιασμός Ερωτήσεων κουίζ & Διαδραστικών παιχνιδιών: κα Ευθυμίου, κα Γκιάτου, κα Γκουτζουρέλα. 
  • Επιμέλεια Κειμένου: κα Ευθυμίου.

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του ifarsala.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το ifarsala.gr στα
αγαπημένα σου στη Google

Comments are closed.