Γράφει ο Δ. Βαρακλιώτης
Ένα από τα πλέον έντονα προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων και επαγγελματιών των Φαρσάλων είναι το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης. Όλο και πιο συχνά, οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μείωση της πελατείας, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης, της έλλειψης χώρων στάθμευσης και της γενικευμένης συμφόρησης. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο θέμα ταλαιπωρίας, αλλά έχει και σαφείς οικονομικές προεκτάσεις για το τοπικό επιχειρείν.
Η καρδιά της πόλης ασφυκτιά
Η αύξηση των οχημάτων, η ανεπαρκής ρυμοτομία και η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της κυκλοφορίας έχουν μετατρέψει το κέντρο των Φαρσάλων σε μια «νεκρή ζώνη» για οδηγούς και πεζούς. Καθημερινά, παρατηρούνται φαινόμενα διπλοπαρκαρίσματος, μποτιλιαρίσματος και κακής κυκλοφοριακής ροής, ενώ σε ώρες αιχμής η κατάσταση επιδεινώνεται.
Επιχειρήσεις σε δύσκολη θέση
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του στον οικονομικό κύκλο της πόλης. Σύμφωνα με επαγγελματίες της περιοχής, η επισκεψιμότητα στα καταστήματα έχει μειωθεί αισθητά. Ο καταναλωτής δυσκολεύεται να σταθμεύσει, επιλέγει άλλες περιοχές για τις αγορές του ή ακόμα και ηλεκτρονικά καταστήματα, αφήνοντας τα τοπικά καταστήματα στο περιθώριο.
Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση του λειτουργικού κόστους για πολλές επιχειρήσεις, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις και περιορισμένης κινητικότητας. Σε συνδυασμό με το ήδη βεβαρυμμένο οικονομικό περιβάλλον, οι τοπικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα επιπλέον βάρος που απειλεί τη βιωσιμότητά τους.
Ιστορική αναδρομή
Το θέμα είναι αρκετά μεγάλο για να το περιγράψουμε μέσα σε λίγες γραμμές, αλλά θα προσπαθήσουμε με λίγα λόγια και κατανοητά, να αναλύσουμε και να αναδείξουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα…
Θα αρχίσουμε την αναδρομή μας περίπου από το έτος 2000 όπου μελέτη και εφαρμογή της μελέτης από την τότε δημοτική αρχή και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου,, άλλαξε το ρού της ιστορίας του εμπορικού κέντρου της πόλης των Φαρσάλων.
Κατά την θητεία της δημάρχου κας Μαρίας Ίφου ανατέθηκε και εκπονήθηκε η σοβαρότερη κατά την άποψη μας μελέτη από τον κορυφαίο Έλληνα συγκοινωνιολόγο Ιωάννη Μάρη ο οποίος και την παρουσίασε δημόσια στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Η μελέτη δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς απαξιώθηκε από τις επόμενες δημοτικές αρχές.
Από τότε έως σήμερα ανατέθηκαν άλλες δύο μελέτες όπως η μελέτη Καρεκλά κι η μελέτη για το Σ.Β.Α.Κ. Η τελευταία μελέτη ανατέθηκε πρόσφατα χωρίς να γνωρίζουμε αν έχει παραδοθεί ακόμη…
Προτάσεις και προοπτικές
Η λύση στο κυκλοφοριακό απαιτεί σχεδιασμό, πολιτική βούληση και συνεργασία δημοτών, επιχειρήσεων και τοπικών φορέων που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης..
Ενδεικτικές προτάσεις μας:
∙ Εκπόνηση κι εφαρμογή πολιτικής του δήμου Φαρσάλων περί πλατειών, πεζοδρόμων και κοινοχρήστων δημοτικών χώρων.
∙ Δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου.
∙ Εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής ελεγχόμενης στάθμευσης.
∙ Προώθηση της πεζοκίνησης με αναβάθμιση πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και δημόσιων χώρων.
∙ Ηλεκτρονικό σύστημα απαγόρευσης εισόδου και κίνησης οχημάτων στους κεντρικούς πεζόδρομους
∙ Ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης.
Ένα στοίχημα για την πόλη
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόχειρες λύσεις ή παρεμβάσεις βιτρίνας.
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που να υπηρετεί ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Μόνο έτσι τα Φάρσαλα μπορούν να ξαναδώσουν πνοή στο εμπορικό τους κέντρο και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.