Σπέρνουν βαμβάκι…κοιτούν στον ουρανό

Κλεφτές ματιές στον ουρανό ρίχνουν οι αγρότες που σπέρνουν βαμβάκι τις τελευταίες ώρες καθώς έρχεται σταδιακή αλλαγή του καιρού από σήμερα το απόγευμα και αναμένεται να φέρει ικανοποιητικές βροχές ισάξιες ενός καλού ποτίσματος – ίσως και περισσότερο – για το πρώτο φύτρωμα.

Και ενώ στον κάμπο της Θεσσαλίας μέχρι προχθές είχε σπαρθεί περίπου το 70% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, μόλις επιβεβαιώθηκε καιρικά ότι πλησιάζουν βροχές, άπαντες «πάτησαν» γκάζι και σπέρνουν ακόμα και τη νύχτα αλλάζοντας οδηγούς στο τιμόνι. Οι σπορές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο 100% τις επόμενες ώρες.

Όλο αυτό συμβαίνει καθώς πέρα απ’ ότι γλιτώνουν το πρώτο πότισμα που απαιτείται για το φύτρωμα, γλιτώνουν και χρήμα από την ενέργεια που απαιτείται γι’ αυτή την διαδικασία. Βέβαια κάποιοι που έχουν σπείρει τις πρώτες ημέρες του Απρίλη, έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρώτο πότισμα.

Σημειολογικά πάντως η διεθνής τιμή του βαμβακιού αυτή την περίοδο κινείται στα 79 σεντς δολάρια/λίμπρα, τιμή που είχε και πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο στις σπορές και αποτιμάται στα 0,60 ευρώ.

Η ρευστότητα των αγροτών αυτή την εποχή είναι μηδενική, πολλαπλά επιβαρυμένη από τις πλημμύρες και τις ζημίες που συνέβησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία, ενώ έχει καθυστερήσει και η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης που έχει ανακοινωθεί ότι θα πληρωθεί πριν από τις εορτές του Πάσχα.