Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Φαρσάλων στο CERN (Γενεύη) και στο Μιλάνο

Εκπαιδευτική εκδρομή στο ευρωπαϊκό οργανισμό πυρηνικών ερευνών πραγματοποίησε  το 2ο Γυμνάσιο Φαρσάλων. Επισκέφθηκε την Γενεύη   και τη Λωζάνη στην Ελβετία καθώς και το Μιλάνο στην Ιταλία από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου 2024. Πήραν μέρος μαθητές/τριες της Β’ και Γ΄ Τάξης, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών του σχολείου, Ντούρα Κωνσταντίνου, ΜπασαγιάννηΧρήστου και Κωστή Γεώργιου.

Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο με εξειδίκευση στη σωματιδιακή φυσική, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.  Το βασικό αντικείμενο της έρευνας του CERN είναι η θεμελιακή φυσική, η οποία μελετά τα συστατικά και τις λειτουργίες του σύμπαντος. Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα και πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα για τη μελέτη των βασικών συστατικών της ύλης, τα στοιχειώδη σωματίδια και τις συγκρούσεις μεταξύ τους, οι φυσικοί αποκαλύπτουν τους νόμους της φύσεως. Οι μαθητές που επισκέπτονται το CERN, μαθαίνουν το σκοπό που υπηρετεί, συνομιλούν με επιστήμονες (πολλοί εκ των οποίων είναι Έλληνες), γνωρίζουν τις βασικές λειτουργίες του επιταχυντή και την πορεία των σωματιδίων μέσα σε αυτόν και βέβαια αναζητούν απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, όπως: τι είναι το σωματίδιο Higgs, τι είναι η υπερσυμμετρία και τι συμβαίνει με την υπεραγωγιμότητα των υλικών.

Το ταξίδι στην Ελβετία αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους μαθητές μας και οι αναμνήσεις από την επίσκεψη ανεκτίμητες!

Οι μαθητές επισκέφθηκαν τις διαδραστικές εκθέσεις Discover Cern, Our Universe και Quantum World. Μέσα από άμεσα και  πρακτικά πειράματα, πραγματικά επιστημονικά αντικείμενα, καθηλωτικά περιβάλλοντα και διαδραστικότητα, οι εκθέσεις στο Science Gateway ζωντανεύουν το CERN.

Στις υπόλοιπες μέρες της εκπαιδευτικής εκδρομής  οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τη πόλη Εβιάν με το περίφημο ομώνυμο νερό, το Μοντρέ  τη Λωζάνη. Εκεί έγινε επίσκεψη  στο Ολυμπιακό Μουσείο και στο ιστορικό κέντρο. Στη Γενεύη στο ρολόι λουλουδιών, το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και το Τείχος της Μεταρρύθμισης

Στο δρόμο του γυρισμού πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Chamonix, το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Γαλλίας, στο οποίο τελέστηκαν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1924 και στο Μιλάνο τη βιομηχανική πρωτεύουσα της Ιταλίας με τα εντυπωσιακά κτήρια και το περίφημο Duomo.

Εκεί οι μαθητές επισκέφθηκαν το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Λεονάρντο ντα Βίντσι».

Για όλους τους μαθητές ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφθούν τρείς  Ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλες ιστορικές πόλεις ,μνημεία, μουσεία, και μαγευτικά τοπία. Το κυριότερο τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το μέρος που γεννιέται η επιστήμη και δίνονται απαντήσεις στα μεγάλα μυστικά του σύμπαντος.