Πότε έχουμε απόκριες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις φετινές αποκριές, αλλά επειδή το Πάσχα πέφτει πιο αργά από ότι συνήθως συνεπώς και οι υπόλοιπες γιορτές είναι μερικές ημέρες αργότερα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα το Τριώδιο του 2024 ανοίγει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και θα κρατήσει μέχρι τις 04 Μαΐου (συνολικά 10 εβδομάδες), ενώ φέτος το τριήμερο των Αποκριών θα εορταστεί στις 16, 17 και 18 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκειά του τριωδίου εορτάζονται η Τσικνοπέμπτη (7 Μαρτίου), η Κυριακή της Αποκριάς (17 Μαρτίου), η Καθαρά Δευτέρα (18 Μαρτίου), η Μεγάλη Σαρακοστή, η Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου) και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Σαρακοστή είναι περίοδος νηστείας, η Τσικνοπέμπτη είναι η ημέρα της κρεατοφαγίας, ενώ η Κυριακή της Αποκριάς σηματοδοτεί την τελευταία μέρα κατανάλωσης κρέατος. Κατά την Κυριακή των Βαΐων, συνήθως το τραπέζι φιλοξενεί ψάρια και θαλασσινά, σύμφωνα με την εορταστική παράδοση.

Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, ονομάζεται Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, και υπογραμμίζει τη σημασία της ταπεινότητας, ενώ η Κυριακή του Ασώτου επικεντρώνεται στη μετάνοια και τη συγχώρεση. Η τρίτη Κυριακή, γνωστή ως Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία και στην αγάπη, ενώ είναι επίσης η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος.

Η Κυριακή της Τυροφάγου προτρέπει τους πιστούς να νηστεύουν, να συγχωρούν και να ζουν ενάρετα.

Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, που σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά τη διάρκειά της, οι πιστοί προετοιμάζονται με νηστεία, προσευχή και περισυλλογή για την Ανάσταση του Κυρίου. Ακολουθούν η Τσικνοπέμπτη στις 7 Μαρτίου και η Κυριακή της Αποκριάς στις 17 Μαρτίου. Τέλος, η Καθαρά Δευτέρα πέφτει φέτος στις 18 Μαρτίου.

Πηγή: ieidiseis.gr