Pasta Alla Gricia: μια μπουκιά και βρίσκεσαι στη Ρώμη

Μαζί με την καρμπονάρα, το cacio e pepe και την amatriciana, το pasta alla gricia συμπληρώνει τα τέσσερα κλασικά πιάτα ζυμαρικών της Ρώμης. Είναι κλασικό για καλό λόγο: Με μόνο τέσσερα υλικά, είναι απλό στην παρασκευή του και εύκολο στην απόλαυση. Ένα βασικό συστατικό που είναι συνηθισμένο στην Ιταλία, είναι το guanciale, το οποίο είναι σαν το μπέικον. Λιπαρό αλλά λεπτό, πλούσιο αλλά περιεκτικό, το guanciale κόβεται σε κύβους σε μικρά κομμάτια και γίνεται μέχρι τα μικροσκοπικά ψήγματα να γίνουν βαθιά χρυσά και ελαφρώς τραγανά εξωτερικά ενώ παραμένουν ζουμερά και ώριμα με γεύση στο εσωτερικό. Το λίπος που αποδίδεται στη συνέχεια μετριάζεται με νερό ζυμαρικών και τυρί Πεκορίνο για να αποτελέσει τη βάση της γυαλιστερής σάλτσας που αγκαλιάζει κάθε ζυμαρικό σε αυτό το κλασικό πιάτο ζυμαρικών.

Το guanciale:

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε guanciale, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πανσέτα ή χοντρό μπέικον. Σημείωση: Αυτή η αντικατάσταση δεν θα μπορεί να προσφέρει τις ζεστές, σχεδόν γλυκές γεύσεις του guanciale που θυμίζουν ταξίδι στην Ιταλία. Ακόμα κι έτσι, θα εξακολουθείτε να έχετε ένα νόστιμο πιάτο με κρεμώδη, τυρώδη ζυμαρικά, με στίγματα από φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Τα ζυμαρικά:

Όσο για το κόψιμο των ζυμαρικών; Δεν είμαστε αυστηροί γι’ αυτό, γι’ αυτό πήγαμε με σπαγγέτι. Αυτό το πιο φαρδύ μακαρόνι κάνει ένα χορταστικό στριφογύρισμα στο πιρούνι σας ή ένα απίθανο ρουφηξιά, ό,τι προτιμάτε. Η ωραία επιφάνεια δείχνει επίσης την απαλή λάμψη της σάλτσας ακριβώς έτσι, ανοίγοντας ήσυχα την όρεξή σας για μια δεύτερη βοήθεια.

Συμβουλή: Επειδή το νερό για τα ζυμαρικά είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την παρασκευή της σάλτσας, προσέξτε να μην το αλατίσετε στην αρχή — αρκεί μόνο ¾ κουταλάκι του γλυκού, σας υποσχόμαστε!

Σερβίροντας ζυμαρικά alla gricia:

Αυτή η συνταγή αποδίδει μόνο δύο μερίδες γιατί είναι σημαντικό να μην γεμίσετε το τηγάνι σας ενώ φτιάχνετε αυτό το ζυμαρικό. Ένα τέταρο ζυμαρικά χωράνε όμορφα σε ένα τηγάνι ψηλής όψης, κάτι που θα χρειαστείτε για αυτή τη γρήγορη διαδικασία που απαιτεί να τελειώσετε τα ζυμαρικά σας στη σάλτσα.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

2 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

20 λεπτά

CAL/SERV:

1029

Συστατικά

113 guanciale, κομμένο σε κομμάτια 1/4″.

3/4 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

4 φλ. νερό

3/4 κουτ. αλάτι kosher

250 γρ. μακαρόνια

1 1/2 φλ. ψιλοτριμμένο πεκορίνο, μοιρασμένο και περισσότερο για το σερβίρισμα 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε ψηλές πλευρές σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαγειρέψτε το guanciale, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει βαθιά, για 6 έως 7 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το guanciale σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, κρατώντας το λίπος στο τηγάνι. Προσθέστε πιπέρι στο τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να μυρίσει.

Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάλτε 4 φλιτζάνια νερό να βράσουν. Καρυκεύετε με αλάτι. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν, μέχρι να γίνουν εύπλαστα αλλά όχι al dente, 2 με 3 λεπτά. Στραγγίζετε, κρατώντας 2 1/2 φλιτζάνια νερό ζυμαρικών.

Επαναφέρετε το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε μέσα 1 3/4 φλιτζάνι νερό για ζυμαρικά και ανακατεύετε να ενωθούν. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μια μικρή χούφτα πεκορίνο και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν. Μόλις λιώσει ως επί το πλείστον το τυρί, ανακατέψτε σταδιακά το υπόλοιπο πεκορίνο, προσθέτοντας περισσότερο νερό με ζυμαρικά όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε τη σάλτσα μεταξένια. Μόλις τα ζυμαρικά γίνουν al dente, αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα Προσθέτετε το guanciale.

Μοιράζετε τα ζυμαρικά στα πιάτα. Συμπληρώστε με περισσότερο πεκορίνο.

Πηγή: botrini.gr