Συζήτησαν για την αποκατάσταση των προβλημάτων του Ιανού

Σε ανοιχτή σύσκεψη μεταξύ φορέων και κατοίκων, χθες στο Ευύδριο Φαρσάλων, συζητήθηκαν τα έργα που εκτελέστηκαν, που εκτελούνται, που είναι σε εξέλιξη και που θα γίνουν στην περιοχή με στόχο να επουλώσουν και να θωρακίσουν τον τόπο και τους κατοίκους από το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής καταστροφή όπως ο Ιανός.

Συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο του Μ. Ευυδρίου στο Λόφο Φαρσάλων παρευρέθηκαν μετά από το κάλεσμα των τεσσάρων προέδρων της περιοχής του πρ. Δήμου Ενιπέα, των κοινοτήτων Βασιλί, Ευυδρίου, Υπέρειας και Κατωχωρίου κ.κ. Γ. Μπόγκα, Ν. Γούσιου, Χ. Σκατζούρη, Β. Βασιλόπουλο, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Φαρσάλων, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ,  συλλόγων και κατοίκων, ώστε να ορίσουν μια κοινή συνισταμένη για την λύση του προβλήματος.

Αρχικά τον λόγο έλαβαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων, αναφέροντας από την πλευρά τους τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν έχουν ακόμη γίνει και έχουν άμεση σχέση με το ποτάμι και συγκεκριμένα τόσο με τον Ενιπέα, όσο και με τον Ταμπάκο ποταμό, καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν τα χωριά τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αμφισβητούν όσα έργα έγιναν μέχρι τώρα, τονίζοντας όμως αυτά που εκκρεμούν στην περιοχή τους.

Στα ερωτήματα των προέδρων απάντησαν από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς όσο και ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικού κ. Απόστολος Μπίλλης. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι έχουν δοθεί από την Περιφέρεια συνολικά περίπου 15,3 εκατομμύρια ευρώ για έργα του Ιανού που αυτή την στιγμή έχουν εκτελεστεί σε ποσοστό 55%, με αυτά να ολοκληρώνονται στο σύνολό τους, τον Μάρτιο του 2023.

Στις ερωτήσεις των προέδρων για την ιεράρχηση των εργασιών και την εκκίνηση από άλλο σημείο και όχι από τα χωριά τους τονίστηκε από πλευράς τους, ότι οι τεχνικές υπηρεσίες όρισαν την σειρά εκτέλεσης των έργων. Όσον αφορά τα θυροφράγματα του Ενιπέα σημείωσαν ότι αν και δεν είναι αρμοδιότητά τους, ζητήθηκε από το ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων να βοηθήσουν για να εκτελεστεί το έργο, κάτι που επιβεβαίωσε και από πλευρά του και ο Πρόεδρος κ. Αναστάσιος Δραχμάνης δηλώνοντας αδυναμία καθώς το κόστος υπερβαίνει κατά πολύ στην ετήσια συντήρηση που εκτελούσε ο Οργανισμός. Για τον Ταμπάκο ανέφεραν ότι υπάρχουν μηχανήματα που θα καθαρίσουν έως το Σταυρό, σημειώνοντας ότι ανήκει στο ΓΟΕΒ και ότι και εκεί βρίσκονται από την πλευρά τους για να συνδράμουν για την περιοχή. Ακόμη, τόνισαν για τον Ενιπέα ότι καθαρίζεται στο ύψος της Βαμβακούς και τις επόμενες ημέρες θα πάει και στην Υπέρεια. Επίσης, αναφέρθηκαν ότι στην περιοχή του Δήμου Φαρσάλων υπάρχουν έργα 44 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από πλευράς Δήμου Φαρσάλων μίλησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Δημήτρης Γούσιας ο οποίος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν στις πληγείσες περιοχές από την πρώτη μέρα της καταστροφής και μετά και ότι στο πρόβλημα στέκονται όλοι ως σύμμαχοι για την επίλυσή του.

Τον λόγο έλαβαν οι παριστάμενοι βουλευτές στην σύσκεψη. Συγκεκριμένα ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρ. Κέλλας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων, μ´ένα γενναίο πακέτο 800 εκ. ευρώ, σε χρηματοδότηση έργων για αποκατάσταση υποδομών και αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, νοικοκυριά και καλλιέργειες, μέσω ΕΛΓΑ, με προκαταβολή, μάλιστα, στο 100%. Αναγνώρισε την ύπαρξη γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε αποζημιώσεις που αφορούν κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία πιέζει να επιλυθούν. Ζήτησε συγγνώμη για τυχόν παραλείψεις ή αστοχίες λέγοντας ότι είμαστε εδώ να τις διορθώσουμε, αφουγκραζόμενοι την αγωνία των συμπολιτών μας που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Ακολούθησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος ανέφερε ότι αυτά τα έργα θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες, ενώ επισήμανε ότι θα τα παρακολουθεί στενά και θα είναι ο πρώτος ο οποίος θα τα επικροτήσει παραθέτοντας προτάσεις για την επίλυσή τους.

Η βουλευτής τους ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Λιακούλη αφού ανέφερε ότι έχει επισκεφθεί την περιοχή μετά τον Ιανό αρκετές φορές και έχει συζητήσει με τους τοπικούς φορείς, εστίασε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την τοπική και αγροτική οικονομία των Φαρσάλων καθώς τα εδάφη της περιοχής και η παραγωγή έχουν επηρεαστεί σημαντικά για την επόμενη 10ετία σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι είναι χρήσιμες οι παρεμβάσεις που γίνονται, αλλά δύο χρόνια μετά τον Ιανό δεν έχει εκπονηθεί μελέτη σχεδιασμός καθ’ ‘ολη την πορεία του Ενιπέα και των παραποτάμων, ώστε να λυθεί το πρόβλημα μελλοντικά, αναφέροντας ως παράδειγμα που ειπώθηκε νωρίτερα για τις παρεμβάσεις που έγιναν πριν κάποια χρόνια στην Λάρισα και πλέον δεν πλημμυρίζει.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους κ.κ. Π. Τσακνάκη, Δ. Αράπκουλε, Τ. Τσιαπλέ για τα έργα στην περιοχή, όσο και από τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΟΑΣΝΛ κ. Σωκ. Αλειφτήρα για παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές του πρ. Δήμου Ενιπέα. Από το ΓΟΕΒ ο διευθυντής του κ.  Βαρδούλης δήλωσε αδυναμία χρηματική του οργανισμού για έργα, ωστόσο στάθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει η υπηρεσία σε ότι ζητηθεί για να συνδράμει, ενώ ακολούθησαν ερωτήματα των κατοίκων στους εμπλεκόμενους φορείς. Την σύσκεψη συντόνισε ο Φαρσαλινός δημοσιογράφος Αλέξανδρος Χατζηπλής, ενώ την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και επισήμων της περιοχής.

Δείτε το βίντεο

Βίντεο: Κ. Αντωνόπουλος

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.