Παραποτάμιες Κοινότητες του Ενιπέα: Ζητούν λύσεις και έργα ενόψει χειμώνα

Αντιδράσεις καταγράφηκαν σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στο Ευύδριο Φαρσάλων (έδρα του πρώην Δήμου Ενιπέα) με αφορμή τα έργα αποκατάστασης από τον “Ιανό” και τον καθαρισμό των ποταμών και ρεμάτων στην επαρχία Φαρσάλων δύο χρόνια μετά.

Οι τρεις πρόεδροι των Κοινοτήτων της επαρχίας Φαρσάλων Ευυδρίου, Υπέρειας και Βασιλί, που διέρχεται το ποτάμι πλησίον αυτών διαμαρτύρονται – μετά από σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας – ότι δεν έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα έργα που θα θωρακίσουν τις κοινότητες τους, όσο και τους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο από το βήμα της συνέντευξης δήλωσαν ότι δεν αμφισβητούν όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα,  διαμαρτυρόμενοι για έργα που δεν έχουν γίνει παραθέτοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Συγκεκριμένα στην συνέντευξη τύπου δήλωσαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Νίκος Γούσιος (Πρόεδρος Ευυδρίου): “Έχουν περάσει δύο χρόνια και τα έργα ακόμα δεν έχουν γίνει στους οικισμούς Ευυδρίου, Πυργάκια. Έχω την ατυχία εντός των ορίων της κοινότητάς μου να βρίσκονται δύο φράγματα διαλυμένα και κατεστραμμένα, να βρίσκεται ένα ποτάμι που περνάει μέσα από τον οικισμό και να είναι ακάθαρτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για τη ζωή των κατοίκων που βρισκόμαστε εδώ. Θέλω να αναφέρω ότι σε κάθε νεροποντή που γίνεται οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο και τον φόβο επανάληψης του “Ιανού”. Δεν γίνεται, όπως τον προηγούμενο Γενάρη στον “Διομήδη” οι κάτοικοι της κοινότητάς μου να σηκώνουν τα πράγματα και να φοβούνται αν θα ξανά πλημμυρίσει το ποτάμι γιατί κάποιοι δεν έχουν κάνει αυτά που έπρεπε να γίνουν, τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα επί του ποταμού”.  Επίσης ο Πρόεδρος κ. Ν. Γούσιος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρεθούν κοντά, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και αναφέρθηκε στον δρόμο Ευύδριο- Κρήνη, ο οποίος έχει καταστραφεί από την διέλευση βαρέων οχημάτων.

Χαράλαμπος Σκαντζούρης (Πρόεδρος Υπέρειας): “Δεν γίνεται 3-4 χωριά με κάθε νεροποντή ο κόσμος σηκώνει τα πράγματα. Στην Υπέρεια το ζήσαμε δύο φορές μία με τον “Ιανό” και μία με τον “Διομήδη”. Ζητάμε τον καθαρισμό του ποταμού Ενιπέα και την ενίσχυση των αναχωμάτων. Παράλληλα επικροτούμε τον καθαρισμό του Δρικολιώτη από την Περιφέρεια, όμως ο Ενιπέας ποταμός χρειάζεται εκτός από την αποκατάσταση των αναχωμάτων, η οποία έχει γίνει, και την ενίσχυση τους”.

Γιώργος Μπόγκας (Πρόεδρος Βασιλί): “Δεν έχει γίνει σωστή ιεράρχηση των έργων που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να έχουν ανοιχτεί όλοι οι χείμαρροι και να πέφτουν στον Ενιπέα, συνέπεια αυτών τον επερχόμενο χειμώνα να έχουμε περισσότερη συσσώρευση υδάτων. ‘Έπρεπε πρώτα να ανοιχτεί η κοίτη του ποταμού και στη συνέχεια τα υπόλοιπα κανάλια. Όσον αφορά τα φράγματα ισχύει ότι έχει αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν έχει την δυνατότητα και τους πόρους να εκτελέσει το έργο. Εμείς παραμένουμε στα χωριά μας και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των κατοίκων και οι υπεύθυνες αρχές ας κάνουν ότι πρέπει”.

Το βίντεο της συνέντευξης

Βίντεο Κ. Αντωνόπουλος