Πρωτοβουλία Κόκκαλη για αναστολή υποχρεώσεων και στήριξη σεισμόπληκτων και παγετόπληκτων αγροτών

Σειρά πρωτοβουλιών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τη ΔΕΗ και τον ΕΛΓΑ ανέλαβε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες των σεισμόπληκτων περιοχών των δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου, αλλά και των παγετοπληκτων μίας ευρείας γκάμας καλλιεργειών σε όλο το νομό Λάρισας. Οι παρεμβάσεις αφορούν τις συστημικές τράπεζες, τη ΔΕΗ, αλλά και τον ΕΛΓΑ. Επιπρόσθετα, με επιστολές του προς τους δημάρχους του νομού, ο κ. Κόκκαλης ζητά να συνδράμουν στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χατζηνικολάου, ο κ. Κόκκαλης ζήτησε την  αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων για διάστημα έξι μηνών, αναφέροντας τα εξής: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο Ν. Λάρισας τον οποίο εκπροσωπώ ως βουλευτής είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός. Πρόσφατα οι Δήμοι Τεμπών και Ελασσόνας υπέστησαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σχεδόν ολική καταστροφή στην αμυγδαλοκαλλιέργεια από τον παγετό εκ της οποίας συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες. 

Επικαλούμενος την κοινωνική σας ευαισθησία και την σχέση της Τράπεζάς σας με τον αγροτικό χώρο παρακαλώ όπως εξετάσετε το αίτημα αγροτών-δανειοληπτών των -άνω- περιοχών για αναστολή των δανειακών τους υποχρεώσεων (χωρίς επιβάρυνση) για έξι (6) μήνες λόγω της επελθούσης ζημιάς στις αμυγδαλοκαλλιέργειες αποδεικνυόμενης ταύτης από τις σχετικές δηλώσεις στον ΕΛΓΑ.»

ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Σε ότι αφορά τον ΕΛΓΑ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ασφαλιστικού φορέα κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο κ. Κόκκαλης ζητά για τις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να γίνει ο συμψηφισμός των οφειλών τους σε ασφαλιστικές εισφορές, με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Αναλυτικότερα η σχετική επιστολή: «Ύστερα από 50 ημέρες από τον σεισμό της 3ης-03-2021, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, ακόμη καταγράφονται ζημίες, όμως η αποκατάσταση αυτών συναντά αγκυλώσεις, που καθυστερούν ή καθιστούν ακόμη και ανέφικτη την παροχή αποζημίωσης, όπως συμβαίνει με τις ζημίες, που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Πράγματι, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, η παροχή αποζημίωσης προϋποθέτει την προηγούμενη εξόφληση της ασφαλιστικής εισφοράς από τον ζημιωθέντα αγρότη. Στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπως στο Δαμάσι Τυρνάβου, υπάρχουν πολλοί αγρότες, οι οποίοι, αναμένοντας τις καθυστερημένες αποζημιώσεις των προηγούμενων ετών από την επέλευση άλλων αιτιών, είναι εύλογο να αδυνατούν να αποπληρώσουν την ασφαλιστική τους εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ. Συνέπεια αυτού είναι να μην δικαιούνται τις αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό. Επομένως, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με συνυπαίτιο και το Υπουργείο – Κράτος, καθώς ο αγρότης καθυστερεί μεν την εκπλήρωση της δικής του υποχρέωσης, όμως εξαιτίας και της καθυστέρησης του κράτους να εκπληρώσει την δική του. Για το λόγο αυτό, στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πρέπει το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να θεσμοθετήσει μέτρα υπέρ των αγροτών, όπως ενδεικτικά να προβεί σε συμψηφισμό των δικών του οφειλών προς τους αγρότες από παλαιότερες ζημίες, τις οποίες δεν έχει ακόμη καταβάλει, με το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που οφείλουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ, ώστε να μην απωλέσουν το δικαίωμα τους να λάβουν τις αποζημιώσεις εξαιτίας του σεισμού. Εξάλλου, το μέτρο αυτό παρέκκλισης από τον Κανονισμό ΕΛΓΑ επιβάλλεται στα πλαίσια των έκτακτων συνθηκών καθώς και της αναγκαίας ανάληψης από το Υπουργείο της ευθύνης που του αναλογεί, εφόσον δεν είχε καταβάλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις προηγούμενων ετών.»

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

Αντίστοιχα, ο Λαρισαίος πολιτικός με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση, ζητά την αναστολή προγραμματιζόμενων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων εισπρακτικών και καταδιωκτικών μέτρων για τους πληγέντες από τον παγετό αμυγδαλοπαραγωγούς.

Αναλυτικά η επιστολή: «Κε. Πρόεδρε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο Ν. Λάρισας τον οποίο εκπροσωπώ ως βουλευτής είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός. Πρόσφατα οι Δήμοι Τεμπών και Ελασσόνας υπέστησαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σχεδόν ολική καταστροφή στην αμυγδαλοκαλλιέργεια από τον παγετό εκ της οποίας συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες. 

Επειδή τίθεται θέμα επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών παρακαλώ όπως κάνετε δεκτό αίτημα των αγροτών-παραγωγών για αναστολή διακοπής προγραμματισθεισών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και άλλων εισπρακτικών και καταδιωκτικών μέτρων για έξι (6) μήνες για τους αμυγδαλοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιά από τον παγετό αποδεικνυόμενης ταύτης από τις σχετικές δηλώσεις στον ΕΛΓΑ.»