Συζήτησαν για τα φλέγοντα θέματα στα Φάρσαλα – Τι αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ.

Στο επίκεντρο του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που απασχόλησαν την επαρχία τις τελευταίες ημέρες, όπως η κακοκαιρία “Μήδεια”, η πρόθεση για επένδυση εταιρείας ενέργειας με την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και του Θετιδίου, ο κορονοϊός και οι αλλαγές που συζητούνται το τελευταίο διάστημα για τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνο Δαμιανό να απονέμει τα εύσημα σε όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Μήδειας” που πέρασε από την επαρχία Φαρσάλων (αιρετούς, προσωπικό, προέδρους) και την άφησε αλώβητη.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Εσκίογλου ενημέρωσε το σώμα για τις δύο πρόσφατες επισκέψεις στην Αθήνα, τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνάντηση που είχε με τον Αν. Υπουργό κ. Πέτσα, όπου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα του νέου έργου για την ύδρευση των Φαρσάλων, με τον κ. Πέτσα να επαναλαμβάνει τις προθέσεις του Υπουργείου και του προκατόχου του κ. Θεοδωρικάκου πριν από ένα χρόνο, πως το έργο προχωρά όπως είχε δρομολογηθεί και θα πραγματοποιηθεί με κονδύλια που θα διατεθούν μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο Δήμαρχος ζήτησε επίσης να μην καταργηθούν οι κοινότητες και τα συμβούλια στα χωριά και στην πόλη καταθέτοντας στην γραμματεία τα αιτήματα των Προέδρων του Δήμου, τονίζοντας την σπουδαιότητα και τον ρόλο που έπαιξαν πρόσφατα τόσο “Ιανό” όσο και στην πρόσφατη κακοκαιρία “Μήδεια”.

Ο κ. Εσκίογλου έκανε επίσης αναφορά στην συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Τουρισμού με την υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη για την προσπάθεια που κάνει ο δήμος για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Φαρσάλων και την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή. Η κ. Ζαχαράκη ζήτησε να γίνει προεργασία με ηλεκτρονική καταγραφή όλων των διαδρομών και των ιστορικών μνημείων, ώστε σε επόμενη συνάντηση να υπάρξει ένα μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Δήμου.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ακόμα το σώμα ότι έχουν διαγνωστεί δύο μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου Φαρσάλων θετικοί στον κορονοϊό, μετά από ερώτηση του κ. Δημητρακόπουλου, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κ. Καραγιώργου (διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας), προχωρώντας σε απολύμανση του σχολείου και ότι αν διαγνωστεί και τρίτο κρούσμα, τότε το σχολείο θα κλείσει υποχρεωτικά όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Άρης Καραχάλιος σχολίασε μεταξύ άλλων για το υδρευτικό της πόλης ότι πρόκειται “για υπόσχεση καλών προθέσεων” από πλευράς των δύο Υπουργών καθώς υπάρχει μία σαφή διαδικασία που προηγείται για να ενταχθεί ένα πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, που θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πρόσκληση, να υποβληθούν οι μελέτες και στη συνέχεια μία επιτροπή αξιολόγησης επί των μελετών να το εγκρίνει ή όχι, λέγοντας χαρακτηριστικά: “μακάρι να προχωρήσει και να υλοποιηθεί”.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελος Κατσιαούνης ρώτησε τον δήμαρχο αν γνώριζε για την καταχώρηση εταιρείας φωτοβολταϊκών στο Κυριακάτικο φύλλο της “Ε” καθώς με την μορφή της καταχώρησης, δίνει την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη επένδυση για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή του Αγ. Κων/νου και του Θετιδίου έχει αποφασιστεί. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, επικαλώντας πρόσφατη σχετική απόφαση στην επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου, που αναφέρει ότι δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια χωρίς να έχουν ενημερωθεί και να είναι σύμφωνοι πρώτα οι κάτοικοι στην συνέχεια να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και να προχωρήσει ανοιχτός διαγωνισμός προς κάθε ενδιαφερόμενο εφόσον αυτό εγκριθεί.

Για μη λεπτομερή ενημέρωση από πλευράς δημοτικής αρχής για το ενδεχόμενο επένδυσης στην περιοχή έκανε λόγο ο επικεφαλής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Κων/νος Τύμπας. Ακόμα σημείωσε ότι ο μηχανισμός του δήμου ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία “Μηδεια” σχολιάζοντας όμως ότι δεν συγκρίνεται με την χιονόπτωση του 2017. Για το φωτοβολταϊκό πάρκο έκανε αναφορά και ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων κ.Απ Αναγνώστου και για μια σειρά έργων όπως την βελτίωση τμήματος δρόμου κοντά στο σχολείο στο Λόφο και στο δρόμο προς το Πολυδάμειο.

Ο κ. Δημητρακόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί για τους πλημμυροπαθείς του “Ιανού” που αιτήθηκαν οικονομικής ενίσχυσης και έλαβαν 5.000 ευρώ, ότι ορισμένοι εξ αυτών που έκαναν αιτήσεις, τώρα τους ζητούν πίσω το ποσό επί τέσσερα. Ο κ. Εσκίογλου ανέφερε ότι αυτή η χρηματοδότηση δινόταν από το Υπουργείο Υποδομών σε όποιους έκαναν αίτηση με την δικλείδα ασφάλειας ότι θα γινόταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε όσους διαπιστώνεται ότι δεν είχαν αποδείξεις θα καλούνται να καταβάλλουν πίσω το ποσό αυξημένο επί τέσσερις φορές, δηλαδή 20.000 ευρώ.

ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης πέρασαν όλα, εκτός του τελευταίου θέματος που αφορούσε αίτημα του Δ.Σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης για την τοποθέτηση του επί του Ν/Σ για το εκλογικό σύστημα στις περιφέρειες και δήμους, όπου το καταψήφισαν η παράταξη της πλειοψηφίας και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι. Αγγελακοπούλου και Β. Πατσιούρας καθώς και το τέταρτο θέμα που αφορούσε την μείωση μισθωμάτων σχολικών κυλικείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πήρε αναβολή.

Παρέμβαση – ερώτηση για το 2ο θέμα που αφορούσε την έγκριση της έκθεσης εσόδων – εξόδων Δ’ τριμήνου ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 2020, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Γκέβρος, ζητώντας από τον διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας κ. Παπαδήμα να του απαντήσει σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου παρελθόντων ετών. Συγκεκριμένα σε ερώτησή του εστίασε στις απλήρωτες υποχρεώσεις – χρέη των δημοτών έναντι του Δήμου και αν τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ χρέος που υπήρχε στο τέλος της χρήσης του 2019 αυξήθηκαν. Ο κ. Παπαδήμας απάντησε ότι συνολικό οφειλούμενο χρέος από απλήρωτες υποχρεώσεις δημοτών προς ΔΕΥΑΦ και Δήμο ανέρχεται στο τέλος του της οικονομικής χρήσης του 2020 σε 4,2 περίπου εκατομμύρια Ευρώ. Εξήγησε δε, ότι η συγκεκριμένη αύξηση σύμφωνα με την υπηρεσία, οφείλεται σε οφειλές προς την ΔΕΥΑΦ και ανταποδοτικά τέλη μέσω ΔΕΗ και ένα μικρό μέρος από απλήρωτα μισθώματα αγροτεμαχίων του Δήμου.

Για την λήψη απόφασης έγκρισης της αριθ. 1/2021 απόφασης της Α.Ε.ΝΟ.Λ.  Α.Ε. για «Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» έκανε εισήγηση ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Γούσιας. Ο κ. Γούσιας ανέλυσε ότι ο δήμος θα συμμετέχει με το ποσό των 4622,21 ευρώ διατηρώντας το ποσοστό που είχε μέχρι σήμερα 4,83% αντί για το 8,40% που προτάθηκε να συμμετάσχει ο δήμος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ο δήμος θα καταβάλει επιπλέον 4622,21 ευρώ συμμετέχοντας με 63 μετοχές και κρατώντας το ποσοστό που κατείχε. Ανέλυσε στο σώμα για ποιους λόγους ο δήμος δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Με την πρόταση του αντιδημάρχου κ. Γούσια συντάχθηκαν όλες οι παρατάξεις εκτός του δημοτικού συμβούλου της ΛΑΣΥ κ. Απ. Αναγνώστου.

Το κοινωνικό του πρόσωπο “έδειξε” ο δήμος Φαρσάλων αποφασίζοντας ομόφωνα την έγκριση εξόδων κηδείας άπορου Δημότη και την ψήφιση σχετικής πίστωσης για την κάλυψη της δαπάνης. Η αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή εξήγησε στο σώμα ότι ο συγκεκριμένος δημότης πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την κάλυψη εξόδων κηδείας, αναφέροντας ότι το ποσό ανέρχεται στα 620 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Για την λήψη απόφασης για κοπή ή μη δένδρων, λόγω επικινδυνότητας την εισήγηση έκανε η κ. Καλφούντζου Παρασκευή, Προϊσταμένη Τμήματος Τοπικής και Οικονομικής Ανάπτυξης. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Κοινότητας Κατωχωρίου Βασίλης Βασιλόπουλος παρενέβη και διαφώνησε όσο αφορά με την απόφαση της υπηρεσίας για το κλάδεμα ενός δέντρου (λεύκας) στο κοινοτικό κατάστημα τονίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει η κοπή λόγω των ζημιών που προκαλεί. Η υπηρεσία ανέφερε ότι το δέντρο είναι ακόμα υγιές και θα πρέπει να παραταθεί η ζωή του αρχικά με κλάδεμα και επισκευή του πλακόστρωτου. Τελικά το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει κλάδεμα και να εξεταστεί μελλοντικά ξανά.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φαρσάλων κ. Μήτα Ελένη εισηγήθηκε στο σώμα ότι: Ο Δήμος Φαρσάλων θα υποβάλει πρόταση με τίτλο ενεργειακή αναβάθμιση του 4ου Δημοτικό σχολείο Φαρσάλων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 στον άξονα προτεραιότητας 3, προστασία του περιβάλλοντος μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον, μετά από πρόσκληση με τίτλο “Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των Δημοσίων κτιρίων της Θεσσαλίας”. Όπως τόνισε η κα. Μήτα, στόχος είναι η αναβάθμιση του κτιρίου σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μεγαλύτερης ή ίσης της Β. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις, ενώ καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 01/03/2021. Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά της πρόσκλησης είναι και η απαιτούμενη απόφαση της λήψης ή μη της αλλαγής λειτουργίας του κτιρίου που στεγάζεται το 4ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων. Ανάλογη απόφαση υπήρξε και για το Δημοτικό Σχολείο Βαμβακούς Φαρσάλων. Το σώμα ψήφισε θετικά τις σχετικές αποφάσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε θετικά την απόφαση ονοματοδοσίας οδών και πλατειών στην Κοινότητα Φαρσάλων σε σχετική εισήγηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κων/νου Δαμιανού. Θετικά ψήφισε και στο ψήφισμα συμπαράστασης στους πρώην εργαζομένους Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων.

Στην τηλεδιάσκεψη βρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι των κοινοτήτων: Πρεκατέ, Βασιλόπουλος. Γούσιος, Μορφογιάννη, Βούλγαρης, Κοντογιώργος, Λελεντζής, Αγγελακόπουλος και Πελεκάνος λαμβάνοντας τον λόγο από τον πρόεδρο του Δ.Σ. στο 12ο θέμα που αφορούσε ψήφισμα των είκοσι επτά (27) Κοινοτήτων σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο στην τοπική Αυτοδιοίκηση, την ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε αυτήν και τον ρόλο των Κοινοτήτων. Μετά από συζήτηση μεταξύ συμβούλων και προέδρων αποφασίστηκε η ψήφιση στήριξης με το σχετικό ψήφισμα,  προασπίζοντας τα συμφέροντα των κοινοτήτων ενάντια στον νέο εκλογικό νόμο που προωθείται. Απών από την συνεδρίαση ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Ίφου, Δημήτρης Μπαμπανίκας και Γιώργος Αγγελακόπουλος.