Τα έργα αποκατάστασης και η μείωση δημοτικών μισθωμάτων απασχόλησαν το Δ.Σ. Φαρσάλων

Θέματα που αφορούν την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος για τα έργα αποκατάστασης από τον “Ιανό” καθώς και τη μείωση μισθωμάτων σε δημοτικές εκτάσεις που επλήγησαν, απασχόλησαν χθες στο δημοτικό συμβούλιο Φαρσάλων, όπου τα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης πέρασαν κατά πλειοψηφία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Πιο αναλυτικά: Ο Δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου έκανε γνωστό στ σώμα ότι υποβλήθηκε αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση και οικονομική αποζημίωση πληγέντων από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την επαρχία και για την κάλυψη ζημιών σε αγρότες που δεν προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι πρόκειται για δημοτικές εκτάσεις που έχουν υποστεί ζημιά από τον Ιανό, ζητώντας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιο, το ενδεχόμενο έκτακτης χρηματοδότησης από το Yπουργείο, τόσο όσον αφορά, όσο  και την υποβάθμιση των αγροτικών εκτάσεων, για το σύνολο των δημοτικών εκτάσεων περίπου 10.000 στρεμμάτων.

Στην συνέχεια ο δήμαρχος, αναφέρθηκε στον έντονο προβληματισμό του σχετικά με τις 4 αποσπάσεις από την 5ΥΠΕ, νοσηλευτικού προσωπικού και για την μια θέση Γενικής Ιατρικής, από το Ζάππειο που όμως πραγματοποιούσε εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, προς τα νοσοκομεία της Λάρισας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να επιχειρούμε να κλείσουμε μία τρύπα, ανοίγοντας μία άλλη”.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων Κων/νος Δαμιανός αναφέρθηκε στα αιτήματα για την μείωση των μισθωμάτων στις δημοτικές εκτάσεις που που είχαν αποστείλει για συζήτηση του θέματος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιουλία Αγγελακοπούλου και Βασίλης Πατσιούρας (της παράταξης Μ. Ίφου), όπως και η ΕΟΑΣΝΛ μέσω του εκπροσώπου τύπου της, Σωκράτη Αλειφτήρα. Η παράταξη του πρ. Δημάρχου Άρη Καραχάλιου ζήτησε την απαλλαγή του ενοικίου ίσο με το ποσοστό της ζημίας, επί του αρχικού μισθώματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελλιπή ενημέρωση, από πλευράς δημοτικής αρχής και δημάρχου, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το πέρασμα του “Ιανού” σε κοινόχρηστους χώρους, οδικό δίκτυο, υποδομές, εδώ και δύο μήνες από την καταστροφή που σημειώθηκε, αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν έχουμε ενημερωθεί, τι ενέργειες έχουν γίνει και τι μέλλει γενέσθαι”, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει γίνει δημοτικό συμβούλιο και συζήτηση για τα προβλήματα που έφερε ο “Ιανός” και την αντιμετώπισή τους. Υπερ της μείωσης των μισθωμάτων τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν προκύψει ορισμένες αδικίες από την εκτιμητική διαδικασία.

Ερώτηση για το αν έχει ληφθεί μέριμνα για την ενίσχυση των μαθητών, όσον αφορά την αγορά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης που το έχουν ανάγκη από πλευράς δήμου, με οικονομικά κριτήρια, έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Κων/νος Τύμπας.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι απορρίφθηκε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που αφορούσε την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δίνοντας την απάντηση σε αυτό, ότι πρόκειται για κυβερνητική αρμοδιότητα.

Στην δευτερολογία του, ο δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου απευθυνόμενος προς τον πρώην δήμαρχο Άρη Καραχάλιο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Σίγουρα γνωρίζει ο κ. Καραχάλιος ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για να κάνουμε την μείωση των ενοικίων…αν μας το επιτρέψουν, με μεγάλη χαρά να βγούμε και να πούμε ότι πετύχαμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου”.

Όσον αφορά τα τρία θέματα ημερήσιας διάταξης “την μερίδα του λέοντος” κέρδισε η συζήτηση για την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και αφορούσε έργα που προκάλεσε ο “Ιανός” με την εγγραφή 7 νέων έργων που θα υλοποιηθούν από την έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών:

1)  Αποκατάσταση περίφραξης και περιβάλλον χώρου του ΚΔΑΠ Βασιλί της Δ.Ε.Ενιπέα, προϋπολογισμού δαπάνης 39.531,40€.

2)  Αποκατάσταση της αγροτικής οδού στην Τ.Κ. Άγιος Αντώνιος της Δ.Ε. Ναρθακίου, προϋπολογισμού δαπάνης 41.779,72 €.

3) Αποκατάσταση τοιχίων στην οδού Βόλου της Δ.Ε.Φαρσάλων,προϋπολογισμού δαπάνης 15.136,77€.

4)  Αποκατάσταση ασφαλτικών οδοστρωμάτων και τεχνικών έργων στο δρόμο από Δένδρα προς Καστράκι της Δ.Ε. Ναρθακίου, προϋπολογισμού δαπάνης 347.660,00€.

5)  Αποκατάσταση τεχνικών έργων Ριζίου – Αχιλλείου – Διλόφου – Ναρθακίου – Σκοπιάς, προϋπολογισμού δαπάνης 206.607,53 €

6) Αποκατάσταση ασφαλτικών οδοστρωμάτων Τ.Κ. Νεράιδας της Δ.Ε.Πολυδάμαντα, προϋπολογισμού δαπάνης 180.610,00 €

7)  Αποκατάσταση τεχνικών έργων στην ανατολική πλευρά της πόλης των Φαρσάλων (περιοχή Φασούλα), προϋπολογισμού δαπάνης 79.560,66 €.

Επίσης μέσα στην τροποποίηση συμπεριλαμβάνεται η αύξηση πίστωσης έργου για την αναβάθμιση πρασίνου με φυτεύσεις σε κοινόχρηστους χώρους εισόδων της Πόλης, εγγεγραμμένης πίστωσης 45.000,00€, αύξηση κατά 29.340,54€, όπου γίνεται 74.340,54€ με την πίστωση των 29.340,54€ να εγγράφεται ως πολυετής υποχρέωση το έτος 2021.

Την τροποποίηση του τεχνικού πρόγραμμα καταψήφισε η παράταξη Καραχάλιου, λέγοντας ότι πρόκειται για μία καθαρή αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος καθώς από τα 900.000 ευρώ τα ⅔ διατίθενται στη Δημοτική Ενότητα Ναρθακίου και τα υπόλοιπα στις δημοτικές ενότητες Φαρσάλων, Πολυδάμαντα και Ενιπέα, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποια ενημέρωση για τα συγκεκριμένα έργα. Το συγκεκριμένο θέμα καταψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αποστόλης Αναγνώστου. Στην συνέχεια για τον ίδιο λόγο η παράταξη Καραχάλιου καταψήφισε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για το οικονομικό έτος 2020, όπως και ο κ. Αναγνώστου, ενώ στο τρίτο θέμα που αφορούσε την έγκριση της έκθεσης εσόδων – εξόδων Γ’ τριμήνου, ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου, για το οικονομικό έτος 2020 η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε, ενώ η παράταξη Καραχάλιου ψήφισε παρών. Για το τεχνικό πρόγραμμα ο δήμαρχος επικαλέστηκε έλλειψη μηχανικών στο δήμο, ώστε να τρέξουν συνολικά τα έργα σε όλη την επαρχία. Από την τηλεδιάσκεψη απουσίαζαν οι κ.κ. Μ. Ίφου, Β. Πατσιούρας και Κ. Μπένου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία