Καταρρέει το Κονάκι του Μπλατζή

Του Αχιλλέα Μπακαλέξη

Αν και τα σημάδια από τη φθορά του χρόνου είναι εμφανή πάνω του, το Κονάκι του Μπλατζή στον Παλαιόμυλο (πρώην Ινιλί) δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού και προκαλεί τον θαυμασμό σε όσους το παρατηρούν διερχόμενοι, αφού η θέα του είναι επιβλητική.

Όμορφο αρχοντικό μιας άλλης εποχής, καταρρέει αφού κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον για την αναστήλωσή του. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, πετρόχτιστο και χωρίς δυστυχώς σκεπή, γιατί έχει καταρρεύσει.

Περιβάλλεται από μαντρότοιχο, ενώ σώζονται ακόμη μερικά από τα παράσπιτα που υπήρχαν στον ίδιο χώρο και χρησιμοποιούνταν για στάβλοι ζώων ή για να κατοικούν οι υπηρέτες. Τα παράθυρα εξωτερικά περιβάλλονται από καλλιτεχνικά τούβλα χρώματος κόκκινου ενώ για την προστασία της οικίας ο κατασκευαστής είχε προνοήσει για την τοποθέτηση και μεταλλικών κάγκελων τα οποία είναι αξιοθαύμαστα, αν αναλογιστεί κανείς τη χρονολογία κατασκευής. Στο εσωτερικό το Κονάκι διαθέτει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στον δεύτερο όροφο, η οποία όμως έχει και αυτή υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου, θα μπορούσε σίγουρα να θεωρηθεί ως ένα πάντρεμα της παραδοσιακής με τη νεοκλασική τέχνη. Το Κονάκι κτίσθηκε περίπου το 1900 από τον τσιφλικά της περιοχής Νίκο Μπλατζή. Το 1910, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, πουλήθηκε στον Ιταλό Λούτσι, ο οποίος αφού παντρεύτηκε Ελληνίδα αποφάσισε να εγκατασταθεί στο χωριό και να κατοικήσει στο Κονάκι. Μετά τον θάνατο του ζευγαριού, που δυστυχώς δεν κατάφερε να τεκνοποιήσει, το Κονάκι κληρονόμησε λόγω συγγένειας ο Αλέξανδρος Τσάτσος, γόνος της γνωστής οικογένειας, που ήταν ιδιοκτήτης της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στην περιοχή του Βόλου.

Σήμερα το ιστορικό αυτό κτίριο ανήκει στην οικογένεια Βασιλείου. Παραμένει ερειπωμένο, κατοικία πλέον πουλιών και άλλων μικρών κατοικιδίων. Εσωτερικά οι σοφάδες έχουν υποχωρήσει και οι τοίχοι έχουν υποστεί αρκετές ρωγμές. Τα δωμάτια είναι γεμάτα από τμήματα της οροφής που έχει πέσει και από διάφορα άλλα απορρίμματα. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης του κτιρίου είναι πλέον ορατός, καθώς το Κονάκι βρίσκεται στο έλεος της φθοράς του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλοιώσει το σφρίγος του παρελθόντος και τα ίχνη της ιστορίας του τόπου. Το Κονάκι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και χρέος  της Δημοτικής Αρχής Φαρσάλων είναι να το αποκτήσει, ώστε να αξιοποιηθεί το ιστορικό κτίριο και να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς.