Άσκηση ως φάρμακο

Μπορεί άραγε η άσκηση να γίνει φάρμακο; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα τέτοιο και να δώσει λύση σε χρόνιες παθήσεις; Η απάντηση είναι εύκολη ναι, αλλά…

Όπως κάθε φάρμακο θέλει συνταγή. Δεν γίνεται να «συνταγογραφείται» , δυστυχώς ούτε από γιατρούς και πολύ περισσότερο από γυμναστές, ειδικά όταν μιλάμε για ασθενείς…

Ο κατάλληλος και πιο εξειδικευμένος επιστήμονας να δώσει την κατάλληλη συνταγή για άσκηση είναι ο ειδικευμένος φυσικοθεραπευτής και ονομάζεται εδώ και δεκαετίες κινησιοθεραπεία

Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν

Υπάρχουν δύο κύρια ήδη άσκησης:

Α) ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ (PERFORMANCE)

B) ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ (REHABILITATION EXERCISES)

Α) Το ένα είναι δουλειά του γυμναστή, να «δυναμώσει» έναν αθλητή ή έναν οποιοδήποτε απλό άνθρωπο . Μπορεί να δυναμώσει έναν ασθενή; Φυσικά όταν όμως έχει τελειώσει το στάδιο αποκατάστασης και πάρει το πράσινο φως από τον γιατρό αλλά κυρίως τον φυσικοθεραπευτή του.

Β) Σε αυτού του είδους την άσκηση δεν μας ενδιαφέρει η απόδοση ή η ενδυνάμωση όπως συνήθως το λέμε. Η μαγική λέξη εδώ είναι η «διόρθωση», δηλαδή λόγω του φαύλου κύκλου του πόνου δημιουργούνται λάθος «πρότυπα» κίνησης τα οποία έχει φτιάξει ο οργανισμός για να μειώσει τον πόνο πχ. Χωλή βάδιση.

Δημιουργούνται λοιπόν διάφοροι μυϊκοί σπασμοί που δεν αφήνου τις αρθρώσεις να κινηθούν σωστά και σε φυσιολογικό εύρος τροχιάς , όταν αυτό γίνει χρόνιο πχ οσφυαλγία έχουμε ρικνώσεις στην περιτονία και το πράγμα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο!

Μπορούμε να κάνουμε ενδυνάμωση σε τέτοια κατάσταση και μάλιστα με πόνο;;;

ΟΧΙ

Ο οργανισμό μας αναστέλλει με διάφορες διαδικασίες την μυϊκή υπερτροφία και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Όμως τι μπορεί να κάνουμε;;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης όπως η ERGON TECHNIQUE τεχνικές MANUAL THERAPY, ώστε να διορθώσουμε αυτά τα πρότυπα κίνησης και να επανεκευδεύσουμε με ποιοτική άσκηση και όχι ποσοτική!!!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Βασίλης Κατσιαούνης

- Ο Βασίλης Κατσιαούνης είναι φυσικοθεραπευτής με εξειδίκευση στους αθλητές τη χειροπρακτική και τις νευρολογικές παθήσεις. Σαν φοιτητής εργάστηκε σε διάφορα φυσικοθεραπευτήρια με συμαντικότερο αυτό του Γιάννη και Βασίλη Κεραμίδα στη Λαμία για 2 χρόνια. Την πρακτική του άσκηση την έκανε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων για παιδιά για ορθοπεδικά-χειροπρακτική και αθλητική φυσικοθεραπεία. Εργάστηκε στο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Φαρσάλων για 5 μήνες και έκανε ομιλίες για ορθοπεδικά, νευρολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον είναι μέλος του (Π.Σ.Φ.) πανελλήνιου συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και διατηρεί στα Φάρσαλα φυσικοθεραπευτήριο από τον Ιανουάριο του 2014. Υπήρξε καθηγητής στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και είναι ένας από τους τέσσερις master instructor της ergon technique παγκοσμίως.