Οσφυαλγία και τα οφέλη της άσκησης. – Τι είναι η οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση, αλλά είναι διαδεδομένη λέξη για να περιγράψουμε ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται στην περιοχή της μέσης (οσφύ), Οσφυαλγία= οσφύ+πόνος(άλγος) δηλαδή πόνος στην μέση.
Οι παθήσεις μπορεί να είναι πάρα πολλές με διαφορετική συμπτωματολογία.

Συνήθως απλός πόνος στην περιοχή και κυρίως μονόπλευρος, πόνος που εκτείνεται στην περιοχή του γλουτού ακόμα και ως τα δάχτυλα του ποδιού.

Σε περίπτωση κήλης σε κάποιο σπονδυλικό επίπεδο συνήθως 05-Ι1 τα επικίνδυνα συμπτώματα είναι στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, έντονα μουδιάσματα και στα δύο πόδια και ακράτεια. Αυτό ονομάζεται ιππουριδική συνδρομή και χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης και χειρουργικής αντιμετώπισης. Να θυμάστε όμως πως σίγουρα όλοι έχουμε κήλη αλλά δεν πονάμε όλοι, δεν είναι συνήθως αυτή η αιτία του πόνου.

ΑΙΤΙΑ

Φυσιολογική φθορά λόγω ηλικίας ή κόπωσης κατά την εργασία ή κακή στάση σώματος για πολλές ώρες τις ημέρας ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε;;;

Δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. Δείτε έναν γιατρό που εμπιστεύεστε και έναν φυσικοθεραπευτή. Η λύση μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη χωρίς καν φάρμακα που πάντα χτυπούν μόνο το σύμπτωμα και ποτέ την πραγματική αιτία.

Ένας κατάλληλος φυσικοθεραπευτής θα σας δώσει κατάλληλες συμβουλές εργονομίας για την εργασία σας και την σωστή στάση σας. Επίσης αν δεν σας στείλει για συστηματική άσκηση βάλτε ένα μεγάλο ερωτιματικό!!!!!
Έρευνες δείχνουν ότι η πρόωρη κινητοποίηση και διάφορα προγράμματα γυμναστικής μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την λειτουργικότητα των ασθενών. Pilates και Yoga φαίνεται να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Δώστε βάση στις ασκήσεις για τον εγκάρσιο κοιλιακό.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28167168
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26922845
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24764614
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615384
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28453452

Ενδεικτικά κάποια άρθρα επιστημονικά για την άσκηση και την οσφυαλγία.

Κατσιαούνης Βασίλειος Φυσικοθεραπευτής
Ειδικός μαλακών μορίων με ειδικό εξοπλισμό
Χειροπρακτικός Mulligan Mt

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Βασίλης Κατσιαούνης

- Ο Βασίλης Κατσιαούνης είναι φυσικοθεραπευτής με εξειδίκευση στους αθλητές τη χειροπρακτική και τις νευρολογικές παθήσεις. Σαν φοιτητής εργάστηκε σε διάφορα φυσικοθεραπευτήρια με συμαντικότερο αυτό του Γιάννη και Βασίλη Κεραμίδα στη Λαμία για 2 χρόνια. Την πρακτική του άσκηση την έκανε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων για παιδιά για ορθοπεδικά-χειροπρακτική και αθλητική φυσικοθεραπεία. Εργάστηκε στο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Φαρσάλων για 5 μήνες και έκανε ομιλίες για ορθοπεδικά, νευρολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον είναι μέλος του (Π.Σ.Φ.) πανελλήνιου συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και διατηρεί στα Φάρσαλα φυσικοθεραπευτήριο από τον Ιανουάριο του 2014. Υπήρξε καθηγητής στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και είναι ένας από τους τέσσερις master instructor της ergon technique παγκοσμίως.