Ιός του Δυτικού Νείλου…μεγαλύτερη προσοχή φέτος!

Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, ας προφυλαχτούμε και φέτος από την λοίμωξη με τον Ιό του Δυτικού Νείλου (WNV,West Nile Virus) που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο με την συνήθη κοινωνική επαφή.

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, στην Ελλάδα είχαμε: το έτος 2017, 48 κρούσματα – 5 θανάτους, το 2018, 317 κρούσματα – 51 θανάτους, και το έτος 2019, 227 κρούσματα – 35 θανάτους.

Φέτος ας προσέξουμε λίγο παραπάνω, διότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του covid-19, πιθανόν να μην έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού WNV, όπως απαιτείται κάθε χρόνο (δηλαδή οι επαναλαμβανόμενοι προγραμματισμένοι, εβδομαδιαίοι ψεκασμοί των κουνουπιών από τον μήνα Μάρτιο).

Ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ηλικιωμένο άτομο, με χρόνια υποκείμενα νοσήματα από την ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων υπήρξε πέρυσι το καλοκαίρι. Είχε προσέλθει σε εφημερία του Κέντρου Υγείας με κλινική εικόνα εμπύρετου, εξανθήματος κορμού, διαταραχών βάδισης και ομιλίας, σύγχυσης, αδυναμίας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες στο εφημερεύον νοσοκομείο από το οποίο έλαβε τελικά
εξιτήριο.

Ως εκ τούτου είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό WNV και κατά την περίοδο μετάδοσης του έτους 2020.Όμως οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Γι’αυτό λοιπόν συνιστάται αυστηρά η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, καθ’όλη την περίοδο κυκλοφορίας αυτών. Προσοχή χρειάζεται στην εκδήλωση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων μετά από τσίμπημα κουνουπιών όπως είναι ο πυρετός,ο πονοκέφαλος,το δερματικό εξάνθημα,το κοιλιακό άλγος,η αστάθεια,οι διαταραχές της βάδισης, της κινητικότητας και της όρασης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους και με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Στα μέτρα ατομικής προστασίας συμπεριλαμβάνονται – τα κατάλληλα ρούχα(μακρυά μανίκια και παντελόνια,
ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.

  • εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
  • κουνουπιέρες στον ύπνο(ιδίως σε βρέφη,εγκύους,ηλικιωμένους)
  • συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

Στο σπίτι:

  • Σήτες σε πόρτες,παράθυρα,φεγγίτες
  • χρήση ανεμιστήρων,κλιματιστικών
  • εγκεκριμένα εντομοκτόνα, εντομοαποθητικά χώρου
  • απομάκρυνση και άδειασμα στάσιμων νερών από μικρές εστίες
  • τακτικό κούρεμα γρασιδιού και θάμνων σε κήπους και πότισμα, κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες
  • συχνοί καθαρισμοί,ψεκασμοί σε στάβλους ζώων,κοτέτσια και
  • ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων και στέρνες

Ας δείξουμε λοιπόν όλοι μας την ανάλογη προσοχή και φέτος..

Σιδερίδης Στέφανος,
M.Sc Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός
Κέντρο Υγείας Φαρσάλων