Οικόπεδα – απειλή για πυρκαγιές

Του Αχιλλέα Μπακαλέξη…

Αρκετές φορές έχουμε επισημάνει ότι η καθαριότητα δεν είναι μόνο θέμα υγείας, αλλά και ασφάλειας. Στην πόλη των Φαρσάλων αλλά και σε όλη την επαρχία πολλά οικόπεδα μετατρέπονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός από εστίες μόλυνσης και σε εστίες εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ήδη άρχισε η αντιπυρική περίοδος (από 1η Μαίου). Λόγω της εγκατάλειψης αλλά και της αδιαφορίας των ιδιοκτητών και λιγότερο της δημοτικής αρχής (που προσπαθεί αλλά πρέπει να καλύψει μια περιοχή 56 οικισμών) τα οικόπεδα μετατρέπονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε εμπρηστικές βόμβες ικανές να απειλήσουν περιουσίες.

Αρκετές φορές η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κληθεί να επέμβει σβήνοντας πυρκαγιές από εγκαταλελειμμένα οικόπεδα (στο παρελθόν). Η δημοτική αρχή Φαρσάλων ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες, για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους αλλά αρκετοί από αυτούς αδιαφορούν, αν και είναι υπεύθυνοι για τυχόν πυρκαγιά και μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και στη δικαιοσύνη. Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να επέμβει στον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων αν δεν έχει την άδεια του ιδιοκτήτη. Μπορεί μόνο να επέμβει στα δημοτικά οικόπεδα, πάρκα, πλατείες κ.λπ.

Ακόμη αρκετοί είναι εκείνοι που τους καλοκαιρινούς μήνες καίνε ξερά χόρτα και πολλές φορές “χάνουν” τον έλεγχο της φωτιάς και δημιουργούνται πυρκαγιές. Οι ιδιοκτήτες όταν θέλουν να κάψουν ξερά χόρτα στα οικόπεδά τους, θα πρέπει να ενημερώνονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και να αποφεύγονται οι πυρκαγιές.