Φάε παιδί μου…

Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους να εκτιμούν να κρίνουν και να σέβονται αρχικά τον εαυτό τους!

Παροιμίες της γιαγιάς

Όπως λέμε πολλές φορές την παροιμία ¨είσαι ότι τρως¨ ή την άλλη ¨ πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι¨, έτσι λοιπόν και τα παιδιά μιμούνται σχεδόν 100% τις πράξεις και τις συνήθεις των γονιών τους. Καθρεπτίζονται απέναντί τους δημιουργώντας ένα είδωλο που ο ένας θυμίζει τον άλλο και αντίστροφα!

Μακριά από μάς

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς που τάματα κάνουν να μην τους μοιάσει το παιδί τους στο φαγητό ¨αχ μακάρι να μην τρώει σαν τον πατέρα του!¨, ¨από το στόμα σου και στου θεού τ’ αυτί να μην του αρέσουν τα γλυκά του κανακάρη μου, μην γίνει ίδιος ο πατέρας του!¨ λες και είναι κάτι που έρχεται από γεννησιμιού, κάτι γονιδιακό, κάτι αμετάκλητο.

Μαζί τα φάγαμε

Υπάρχουν και οι άλλοι βέβαια που το έχουν πάρει ήδη σαν δεδομένο και άλλοι που δρουν και συνεργικά ¨είναι γλυκατζής το καλό μου μωρέ, έχει μοιάσει την μάνα του σ’ αυτό¨ . ¨Του αρέσουν μωρέ τα γλυκάκια και τα κρουασανάκια, έλα αγόρι μου να ΠΑΡΟΥΜΕ από ένα μαζί και άσε τους άλλους να λένε ότι θέλουν…¨

Θα μείνει νηστικοοοοό…

Εδώ έρχεται εκτός από την Ελληνίδα μαμά και η Ελληνίδα γιαγιά. Όλοι ξέρετε τι πρόκειται να ακολουθήσει από δω και πέρα…¨Μα δεν τρώει φακές, ούτε ρεβίθια, ούτε φασολάκια, ούτε γεμιστά το καλό μου, ε και γι’ αυτό του έφτιαξα μια φτυαριά πατατούλες τηγανιτές με μια θηλιά λουκάνικο και ένα κοτέτσι αυγά μάτια με μισό μπιτονάκι ελαιόλαδο. Φάε παιδάκι μου θα αρρωστήσεις!¨.

Η μάνα μου το καλύτερο ντελίβερι

¨Που’ σαι παιδί μου;;; Δεν προλαβαίνω, φεύγω, σου αφήνω λεφτά πάνω στο τραπεζάκι να πάρεις να φας κάτι ε;;;¨

¨ Έλα αγόρι μου στο αμάξι είμαι, ξεκίνησα, τί να σου φέρω απ’ έξω να φας;¨

¨Έχει πίτσα κατεψυγμένη στο ψυγείο Γιάννηηηη! Εντάξειιιι; Αααα και τυροπιτάκια, να ψήσεις, μην μείνεις νηστικός οκ;¨

Σ’ αυτή την περίπτωση ίσως το «αγόρι μου» να αναφέρεται ίσως και σε αγόρι ηλικίας 25-45 ετών!!!

Τούμπα γύρισε το πράμα

Κι αφού τελικά σαν παιδί «τα φάγατε» μαζί και αφού δεν έμεινες νηστικός αφού δεν έτρωγες φακές γιατί δεν σου άρεσαν αλλά πιτόγυρα και αφού η μαμά δεν μαγείρευε, να που έφτασες να είσαι παχύσαρκος χωρίς να φταις! Μόλις λοιπόν η ζώνη δεν είχε άλλη τρύπα να κουμπώσει και δεν βρίσκεις νούμερα στα μπλουζάκια σου γιατί τα 3ΧL ήταν κολλητά τότε ξαφνικά μια φωνή ακούγεται από το υπερπέραν: ¨Γιώργο σταμάτα να τρως βλακείες, ξέρεις ότι έχεις γίνει σα βουβάλι, δεν σε χωράει ούτε λεωφορείο πια, θα πάθεις τίποτα, η χοληστερίνη σου και οι τρανσαμινάσες είναι στα ύψη, τι τα θες τώρα τα μπέργκερ, πήγαινε κανένα γυμναστήριο και άσε τις πίτσες, δεν θα βρίσκεις γυναίκα βρε αγόρι μου#%()))__$^%$^ΕΡ$%&*(&^&΅%#%_(+$*_^΅_$%:+#$+_¨

¨Μάνα παράτα με!!!!!¨

Το πολλαπλό σου είδωλο

Κάποια στιγμή όταν κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και προσπαθήσεις να τον δεις με μια πιο διαπεραστική – xray ματιά, τότε ίσως διακρίνεις τα κομμάτια σου! Τα κομμάτια σου εκείνα από το παζλ του εαυτού σου.

Κάποια, εύχομαι να είναι δικά σου, κάποια όμως θα αναρωτηθείς πως βρέθηκαν εκεί. Θα θυμηθείς τότε πως αυτά τα κομμάτια τα είχες κάποτε χάσει ή ίσως δεν τα είχες και ποτέ. Μπορεί να ήταν λειψό το κουτί, μπορεί να ήταν κάπου πεσμένα αλλά να μην στα έδειξε κανείς, μπορεί ακόμα και να τα «σκούπισε» η μάνα σου κατά λάθος.

Έτσι ποτέ δεν κατάφερες να τα βρεις και να τα βάλεις σε σειρά από μόνος σου γι’ αυτό κάποιοι σου κολλήσαν άλλα, άκυρα, που δεν ταιριάζανε, έτσι απλά για να μην γκρινιάζεις και στεναχωρηθείς! Από ΑΓΑΠΗ!

Υ.Γ Αφιερωμένο στον μικρό μου φίλο Θ.Μ, ετών 7 που με ενέπνευσε και τον ενέπνευσα να αποκτήσει σωστά διατροφικά πρότυπα μαζί με την βοήθεια της μαμάς του, αφού στην κοπή πίτας του σχολείου του πήρε το κομμάτι του, δοκίμασε μια μπουκιά, γύρισε στην δασκάλα του, το έδωσε και είπε: ¨Κυρία σας παρακαλώ πάρτε το εσείς, εγώ δοκίμασα, δεν θέλω άλλο! ¨. Το απίθανο είναι ότι το κομμάτι του περιείχε και το φλουρί! Διπλό κέρδος!

Συνέχισε έτσι… Να μαθαίνεις στη δοκιμή και όχι στον κορεσμό, στην συντήρηση και όχι την αδηφαγία! Σου εύχομαι να έχεις καθαρά πρότυπα στον καθρέφτη σου!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ανδρέας Αναγνωστόπουλος

- Γεννήθηκε στον Αθήνα το 1981. Σπούδασε Διατροφή Διαιτολογία στο ΑΤΕΙ Σητείας, έπειτα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του το 2008. Την περίοδο 2005-2006 έκανε την πρακτική του άσκηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου ασχολήθηκε με άτομα με κλινικά προβλήματα καθώς και θέματα παχυσαρκίας. Η τοποθέτηση του στο διαιτολογικό τμήμα του νοσοκομείου του προσκόμισε πολύτιμες γνώσεις πάνω στον τομέα της κλινικής διατροφής και διαιτολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σκωτίας (University of Glasgow) από όπου και του απονεμήθηκε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης πάνω στην ανθρώπινη διατροφή με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή (M.Sc in Human Nutrition with specialisation in Exercise and Sports Nutrition). Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε θέμα "Τα αποτελέσματα ενός συμπληρώματος διατροφής με κρεατίνη και γλυκερόλη στην θερμορύθμιση και την οικονομία στο τρέξιμο σε συνθήκες ζέστης σε αθλητές αντοχής" και εκδόθηκε το 2011 στο περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition. Έχει συντάξει από τότε άρθρα τα για ηλεκτρονικά περιοδικά όπως το e-food for e-thought και έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στην διατροφή. Από το 2010 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στα Φάρσαλα καθώς συνεργάζεται και με την ποδοσφαιρική Ακαδημία Γ.Σ Αναγέννηση Φαρσάλων.