Αναβίωσε το δρώμενο “Καμήλες και Ντιβιτζήδες” στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού – (βίντεο)

Όπως κάθε Πρωτοχρονιά, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη των Φαρσάλων, στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού – στο σταυροδρόμι τριών νομών, Λάρισας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας – αναβίωσε το δρώμενο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες», που συμβολίζει την αναγέννηση, την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής και τα έθιμα που συνδέονται με την ημέρα αυτή, σε πολλές από τις χώρες των Βαλκανίων έχουν ρίζες στο μακρινό παρελθόν.

Το δρώμενο Καμήλες και Ντιβιτζήδες είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Εξίσου διαδεδομένο με πολλές ομοιότητες είναι στον Πόντο, τη Μικρά Ασία, αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Εμφανίζεται ως μεταμφίεση τελετουργικού χαρακτήρα με «αόριστη γονιμοποιητική σημασία». Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη.

Μετά την πρωινή εκκλησιαστική λειτουργία στην κεντρική πλατεία συγκεντρώθηκε όλο το χωριό και ξεκίνησε το γλέντι. Με ένα μεγάλο ενιαίο χορευτικό κύκλο, όπου οι καμήλες και οι Ντιβιτζήδες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, οι Νεομοναστηριώτες υποδέχονται την νέα χρονιά. Τα ντόπια καυτερά λουκάνικα έχουν την τιμητική τους και το παραδοσιακό κρασί ρέει άφθονο. Το γλέντι υπό την συνοδεία ντόπιων οργανοπαιχτών κρατά μέχρι αργά το απόγευμα και ολοκληρώνεται με την «μάχη» του Ντιβιτζή και της καμήλας.

Δείτε βίντεο

Δείτε φωτογραφίες

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!