Κοινωνία και σκάνδαλα…

Γράφει ο Αχ. Μπακαλέξης

Παρακολουθώντας καθημερινά τον ημερήσιο τύπο την τηλεόραση και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαβάζουμε ή ακούμε για κάποιο σκάνδαλο στην πολιτική, οικονομική ή άλλη ζωή της χώρας, όχι μόνο της δικής μας, αλλά και όλων των αναπτυγμένων ή αναπτυσσόμενων χωρών.

Το θέμα αυτό είναι τόσο συνηθισμένο που δεν προκαλεί πλέον το ενδιαφέρον και την αντίδραση που προκαλούσε άλλοτε η αποκάλυψη μιας μεγάλης απάτης ή σκανδάλου.

Έτσι ακούμε για σκάνδαλα οικονομικά, πολιτικά, εθνικά, κοινωνικά, επιστημονικά και γενικά για σκάνδαλα που αφορούν κάθε τομέα της κοινωνικής και εθνικής δραστηριότητας.

Ο απλός πολίτης ο οικογενειάρχης, ο εργαζόμενος, δίκαια απορεί αγανακτεί και αναρωτιέται γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά. Τι φταίει; Γιατί οι άνθρωποι, στους οποίους έχουμε εμπιστευτεί τις τύχες μας, τη διαχείριση και τη διοίκηση των κοινών υποθέσεων, την ασφάλειά μας, των παιδιών μας, να φτάνουν σε αυτές τις πράξεις να λησμονούν τον όρκο και το καθήκον τους και να προκαλούν τέτοιες παραβάσεις.

Τα αίτια είναι πολλά και κατά τη γνώμη μας οφείλονται στις γενικότερες συνθήκες εθνικές πολιτικές και κοινωνικές κλπ κάτω από τις οποίες ζει κάθε λαός. Άλλη πηγή είναι η αγωγή που παίρνουμε από την οικογένεια, το σχολείο το κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε.

Η καταναλωτική κοινωνία με το ανταγωνιστικό πνεύμα ενθαρρύνει τις αυθαιρεσίες ατόμων αλλά και κρατών. Είναι τέτοια η φύση του ανθρώπου που τον ωθεί προς το εύκολο πλουτισμό την γρήγορη κοινωνική ανάδειξη, την διάκριση, την επίδειξη, της απόλαυσης και γενικά την ικανοποίηση των παθών και των φιλοδοξιών του, και καθώς το γύρω κοινωνικό ηθικό και πολιτικό περιβάλλον ενθαρρύνει κάπως την τάση αυτή, πολλά αδίστακτα και ασυνείδητα άτομα δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση τη θέση τους και τις ευκαιρίες, για να πετύχουν αθέμιτα κέρδη. Το κακό αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με την αυστηρή τιμωρία των ενόχων και γενικότερα με τη σωστή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας από τα τρυφερά της χρόνια.