Κολύμπι με ασφάλεια

Γράφει ο Αχιλλέας Μπακαλέξης…

Αν και η χώρα μας περιβρέχεται από θάλασσα, κάθε χρόνο θρηνούμε πολλά θύματα από πνιγμούς. Οι θάνατοι λουόμενων στις ελληνικές παραλίες κινούνται και φέτος σε ρυθμούς τροχαίων ατυχημάτων.Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, αφού μόνο την περσινή χρονιά έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα περίπου 300 άτομα, που κολυμπούσαν σε διάφορες παραλίες, ενώ πάρα πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, που ακόμη συνεχίζεται (μέχρι το τέλος Ιουλίου 2019 πνίγηκαν 150 άτομα).

Η Ελλάδα σύμφωνα με τις στατιστικές είναι από τις πρώτες χώρες σε πνιγμούς στην Ευρώπη. Οι λουόμενοι χάνουν τη ζωή τους λόγω απειρίας ή επειδή κολυμπούσαν με γεμάτο στομάχι ή επειδή προσπαθούσαν να σώσουν συνανθρώπους που κινδύνευαν.

Σε πολλές παραλίες, κυρίως οργανωμένες, υπάρχουν ναυαγοσώστες, όμως δεν αρκούν. Είναι αναγκαίο να εκπαιδευτούν περισσότεροι νέοι κολυμβητές, να προσλαμβάνονται, γιατί έτσι μειώνεται και η ανεργία και σώζονται ζωές κάθε καλοκαίρι. Ακόμη πρέπει τα παιδιά από μικρά να μαθαίνουν κολύμβηση, γιατί το κολύμπι για μικρούς και μεγάλους είναι σπορ ευχάριστο. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις περικλείει κίνδυνος που για να τους εκμηδενίσουν οι κολυμβητές πρέπει να έχουν υπόψη τους ορισμένα βασικά πράγματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κολυμβητές δεν θα πρέπει να κολυμπούν με γεμάτο το στομάχι, οσο γυμνασμένοι και αν είναι, όσο καλό κολύμπι και αν ξέρουν. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες από την ώρα του φαγητού για να κάνουμε μπάνιο. Αν κολυμπάμε σε ανοιχτές θάλασσες θα πρέπει να γνωρίζουμε τις κακοτοπιές δηλαδή βράχια ρουφήχτρες ή αν το νερό βαθαίνει απότομα. Σε περίπτωση κράμπας την ώρα που κολυμπάμε, δεν πρέπει να πανικοβληθούμε. Όσοι έχουν κάποια πάθηση, φρόνιμο είναι να μην το ξεχνούν και να κολυμπούν σε αβαθή νερά. Ακόμη οι γονείς, πρέπει να είναι προσεκτικοί και να επιτηρούν τα μικρά παιδιά στις παραλίες και να μην εμπιστεύονται εύκολα τα μεγαλύτερα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν τα παιδιά έχουν στρώματα θαλάσσης γιατί γρήγορα παρασύρονται προς τα βαθιά με ένα απλό αεράκι.

Για τα μικρά παιδιά οι ειδικοί συστήνουν τα “μπρατσάκια” γιατί αυτά επιτρέπουν στα παιδιά να κινούνται ελεύθερα και να μαθαίνουν σιγά-σιγά να επιπλέουν στο νερό.

Οι άνω των 50 ετών, πριν ξεκινήσουν για θαλάσσια μπάνια πρέπει να κάνουν ένα τσεκ-απ, ενώ απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν από το μπάνιο.

Τελικά τα μπάνια στη θάλασσα προσφέρουν άσκηση, υγεία και χαρά. Για να είναι ασφαλή, είναι αναγκαία η προσοχή των κολυμβητών αλλά χρειάζονται και τα μέτρα της πολιτείας, ώστε να μην θρηνούμε θύματα κάθε χρόνο στις πανέμορφες παραλίες μας.