Ερντογάν: θα πληρώσουν “βαρύ τίμημα” όποιοι αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα

Ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως όσοι στον οικονομικό τομέα αγοράζουν ξένο συνάλλαγμαπεριμένοντας πως η τουρκική λίρα θα πέσει, θα πληρώσουν «πολύ βαρύ τίμημα» και πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται γι’ αυτό.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση πάνω από 4% έναντι του δολαρίου. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση της μέσα σε μια μέρα από τον περασμένο Αύγουστο που εκδηλώθηκε η νομισματική κρίση και δημιουργεί ανησυχίες πως Τούρκοι αγοράζουν περισσότερο ξένο συνάλλαγμα καθώς οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινώνονται.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν την Πέμπτη πως οι καταθέσεις ξένου συναλλάγματος και οι αγορές χρυσού από τούρκους υπηκόους έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ την εβδομάδα μέχρι τις 15 Μαρτίου και οικονομολόγοι είπαν πως αυτό σηματοδοτεί απώλεια εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν δήλωσε πως «μερικοί» έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και πως προσπαθούν, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Τουρκία, να μειώσουν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων.

«Λέγω σ’ αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες την παραμονή των εκλογών, ξέρουμε τις ταυτότητές σας. Ξέρουμε τι κάνετε όλοι εσείς. Να γνωρίζετε πως μετά τις εκλογές θα σας στείλουμε βαρύ λογαριασμό», δήλωσε.

Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες στις 31 Μαρτίου για τις τοπικές εκλογές.

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε ποιούς έχουν στόχο τα σχολιά του, όμως το Σάββατο τουρκικές ρυθμιστικές αρχές για τις τράπεζες και την αγορά ανακοίνωσαν πως έχουν αρχίσει να ερευνούν προσφυγές, σύμφωνα με τις οποίες μια έκθεση της JP Morgan προκάλεσε κερδοσκοπικές κινήσεις στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και έπληξε τη φήμη των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Παρασκευή πως κερδοσκόποι κακολογούν την τουρκική οικονομία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως η χειραγώγηση είναι παρόμοια με εκείνη που ο ίδιος υποστηρίζει πως υπήρξε στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013.

Πηγή: ant1news.gr