Καιρός: η “Χιόνη” επελαύνει με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια στα ημιορεινά

Τοπικές βροχές και στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται για την Τετάρτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Από το απόγευμα θα χιονίσει και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα είναι νότιων διευθύνσεων, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 7 με 8 και βαθμιαία στο Αιγαίο 9 μποφόρ, τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από τα βόρεια. Παγετός, τις πρωινές και βραδινές ώρες, θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά, όπου από αργά το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, εντάσεως 6 με 8 μποφόρ, στα ανατολικά 9 και από το απόγευμα τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά – ημιορεινά, από το απόγευμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μέτρα). Θα φυσούν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία βόρειοι-βορειοανατολικοί, τοπικά έως 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 1 βαθμός έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Για την Μακεδονία και την Θράκη προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές. Θα φυσούν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από τον 1 βαθμό έως τους 8 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερα).

Για τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα σταματήσουν. Θα φυσούν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, κατά τόπους, 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερα).

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια -παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια θα είναι πιο πυκνές και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα και στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ, από το μεσημέρι τοπικά 10 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες στα ανατολικά, 4 με 6 μποφόρ. Στα δυτικά θα φυσούν βοριάδες, 7 με 9 μποφόρ, από το απόγευμα τοπικά 10 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Στα νότια θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, ενώ στα βόρεια θα φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι, 7 με 9 μποφόρ και μετά το μεσημέρι τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Πέμπτη

Για την Πέμπτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στο βόρειο Ιόνιο, την δυτική Στερεά, την Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη. Όμως, τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη νότια νησιωτική χώρα με σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, τα ορεινά της Κρήτης και τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα), οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι πιο πυκνές. Τα φαινόμενα από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και μετα το μεσημέρι θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, 6 με 8 μποφόρ, στο Αιγαίο 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση από αργά το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός αναμένεται τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.