Μ. Χαρακόπουλος από τον Άγιο Ραφαήλ στο Ομορφοχώρι: Οι νεομάρτυρες κράτησαν υψηλό το φρόνημα των Ελλήνων

«Το νέφος των νεομαρτύρων που θυσιάστηκαν για την Ορθοδοξία, προτιμώντας τον θάνατο από το να αλλαξοπιστήσουν, προσέφερε στο Γένος ύψιστες υπηρεσίες στους σκοτεινούς αιώνες της τουρκοκρατίας. Με την θυσία τους οι νεομάρτυρες κράτησαν υψηλό το φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων, και διάνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία». Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τον μεθεόρτιο Εσπερινό και την περιφορά εικόνας και λειψάνων των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου στο Ομορφοχώρι.

Η περιφορά, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, έγινε υπό τους ήχους της μπάντας της Α΄ Στρατιάς, ενώ προηγούνταν παιδιά που κρατούσαν την ελληνική και βυζαντινή σημαία, ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες Καππαδοκίας, καθώς στο Ομορφοχώρι εγκαταστάθηκαν ανταλλάξιμοι πρόσφυγες από την Καππαδοκία.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε επίσης ότι «βλέπουμε ακόμη και σήμερα πεντέμισι αιώνες μετά την Άλωση της Πόλης, την ηγεσία της Τουρκίας να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με το δίκαιο της κατάκτησης τα περικαλλή βυζαντινά θρησκευτικά μνημεία, όπως είναι η Αγία Σοφία και η Μόνη της Χώρας. Η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση των τουρκικών αρχών να επαναλειτουργήσουν ως τζαμί την Μονή της Χώρας, αγνοώντας την ιστορική αλήθεια αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της ως τέμενος, καταδεικνύει ότι στην γείτονα αδυνατούν να αποδεχθούν θεμελιώδεις πανανθρώπινες αξίες».