Παρασκευή η ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν και εθνικές κάλπες τον Μάιο, άφησε Νίκος Βούτσης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού επεσήμανε πως «εργαζόμαστε για εκλογές τον Οκτώβριο», πρόσθεσε πως «σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σενάριο να γίνουν εκλογές πριν τις πρώτες εκλογές του Μαΐου».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Βούτσης ανέφερε λίγο αργότερα, πως τον Μάιο η χώρα μπαίνει σε μια προεκλογική περίοδο και πως ο ίδιος συμφωνεί με τον πρωθυπουργό για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.

Σε ότι αφορά στους «6» βουλευτές που προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία, επεσήμανε πως ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του κατά το Σύνταγμα, εκτιμώντας παράλληλα, πως η ΝΔ δεν θα προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή. «Έπρεπε να τελειώσει η συζήτηση ότι η κυβέρνηση είναι μειοψηφική», είπε.

Έκανε παράλληλα, γνωστό ότι την Πέμπτη εισάγεται προς κύρωση στην αρμόδια επιτροπή το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και πως την Παρασκευή θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

 Τα επόμενα βήματα της κύρωσης του πρωτοκόλλου

Όπως έχει εξηγήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος.

Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.