Μαθητές από το Νέο Μοναστήρι -«Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»

Νεαροί μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων από το Νέο Μοναστήρι Δομοκού, συμμετέχουν από πέρυσι στο πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και φέτος και στο πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, πρόκειται για μαθητές ηλικίας 11 και 12 ετών.

Το φετινό θέμα είναι η διατροφή και τίτλος του Food for Thought. Πρόκειται για δύο άρθρα, γραμμένα, στην ελληνική, αλλά και στην αγγλική γλώσσα. Μία από τις προϋποθέσεις του προγράμματος πέρα από την έρευνα και την συγγραφή άρθρων και στις δυο γλώσσες, είναι και η διάχυση της εργασίας των μαθητών αργότερα.

14 Χρόνια Προσφοράς

Όλοι οι άνθρωποι είναι καλό με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθούν τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη. Γι΄αυτό εδώ και 12 χρόνια το Δημοτικό σχολείο Νέου Μοναστηρίου προσφέρει βοήθεια με όποιον τρόπο μπορεί στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας.

Τα Χριστούγεννα του 2004 το σχολείο μας βοήθησε με την πώληση καρτών  ώστε να ενισχύσει  το Γηροκομείο Δομοκού. Όμως τα παιδιά ήθελαν να βοηθήσουν κάποιον που το είχε περισσότερη ανάγκη. Γι΄ αυτό αποφάσισαν να αλλάξουν ίδρυμα.

Έτσι το 2006 τα παιδιά αποφάσισαν να βοηθήσουν το Ορφανοτροφείο Θηλέων. Οι μαθητές πούλησαν ημερολόγια με τις φωτογραφίες τους. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν, μάζεψαν αρκετά χρήματα με τα οποία αγόρασαν τρόφιμα, ρούχα και τα υπόλοιπα τα έδωσαν.

​Όλα αυτά τα χρόνια η βοήθεια που προσφέρουμε εκφράζει συναισθήματα αγάπης, χαράς και συγκίνησης. Γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε…

Χριστουγεννιάτικη Διατροφή

Η διατροφή των Χριστουγέννων στα χωριά μας είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι σ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω των πολλών διαφορετικών φαγητών που παρασκευάζονται μόνο για τις γιορτές για να μας θυμίζουν την παράδοση των χωριών.

Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων φτιάχνονται παραδοσιακά φαγητά όπως είναι ο μπάχουρας ή μπουμπάρι το οποίο είναι γεμιστό λουκάνικο με ρύζι ,αλλά και καυτερό λουκάνικο. Αυτά φτιάχνονται αποκλειστικά για τα Χριστούγεννα . Επίσης τρώμε και καβραμά / πάσπαλα (βρασμένο χοιρινό κρέας με πράσο το οποίο διατηρείται στο λίπος του). Άλλο ένα φαγητό ( αποκλειστικά του Νέου Μοναστηρίου) είναι το σκορδομάτζανο(είδος μελιτζανοσαλάτας) το οποίο δεν καταναλώνεται τόσο συχνά κατά την χειμερινή περίοδο,όμως είναι παραδοσιακό και νοστιμότατο.

Το τελευταίο και πιο σημαντικό είναι και η παραδοσιακή βασιλόπιτα. Στην  περιοχή μας φτιάχνουμε παραδοσιακή τυρόπιτα στην οποία κρύβουμε ξυλάκια και όποιος τα τύχει θεωρείται υπεύθυνος του σπιτιού, των χωραφιών, των ζώων κτλ. Αφού φάμε την παραδοσιακή τυρόπιτα τρώμε και μια αγοραστή βασιλόπιτα για το καλό.

Πέρα από τα παραδοσιακά όμως φαγητά παρατηρήσαμε μετά από την έρευνα αλλά και την εμπειρία μας πως καταναλώνουμε αρκετά μεγαλύτερες  ποσότητες από σνάκ και φαγητά τα οποία καταναλώνονται,ούτως ή άλλως, όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάποια από αυτά είναι λουκανικοπιτάκια, τυροπιτάκια αλλά και ξηροί καρποί και άφθονα γλυκά. Πίνουμε όμως και περισσότερα αναψυκτικά εμείς οι μικροί και κρασί οι μεγάλοι.

Μέσα από την υπερβολή των φαγητών και τα πολλά οικογενειακά τραπέζια δεν ξεχνάμε τις παραδόσεις των ημερών. Έτσι η κατανάλωση φαγητών, παραδοσιακών ή όχι, συνδυάζεται με την διασκέδαση όλων, μικρών και μεγάλων.

14-YEAR OFFER

​All people should help people who are in need. For this reason ,Neo MonastiriPrimary school has been helping Lamia΄s Girls Home for 14 years in many different ways.

​At Christmas 2004 our school helped Domokοs Old People΄s Home after selling Christmas cards. This was the first effort. At Easter 2006 the students visited Lamia΄s Girls Home for the first time. Then our relationship with Lamia΄s Girls Home started. The students sold calendars with their photos. They collected enough money and they bought food, clothes and certain amounts of money were given.

​All these years, the help we offer expresses deep emotions  of love and  happiness. For this reason, we will continue to help even more whatever way we can.

Christmas diet

The Christmas diet in our villages is very different from the rest of Greece because of the plenty traditional dishes which remind us of the traditions of our villages and are made mainly for Christmas.

During the Christmas period we make traditional foods like bahouras/boubari (sausage with rice and leek) which is made exclusively for Christmas lunch and spicy sausage. We also eat kavramas (boiled pork with leeks which is preserved in its fat). Another dish is skordomajano (grilled eggplant with garlic, tomato , salt and oil) which is not a winter dish but is most delicious.

Last but not least is the traditional vasilopita , a pie with a hidden coin  for good luck.In our  area we make traditional cheese pie,too. There we hide special twigs and whoever wins each one of them is the person responsible for the house, the fields , the house animals and so on. However, in most families people make or buy a sweet vasilopita for good luck,as well.

Moreover ,after our survey, we have observed that we also eat snacks, like cheese rolls and sausage rolls, as well as nuts and plenty of sweets which we eat all year round. Also we kids drink more fizzy drinks or orange juice and our parents and grandparents consume wine.

After eating and drinking a lot at the family celebrations,we do not forget the traditions of these festive occasions.This way we combine consuming food,traditional or not,with enjoying ourselves.