Λάρισα: Επιδότηση με επίτευξη στόχων – Ημερίδα για την νέα ΚΑΠ 2021-2027

Με βασικό θέμα συζήτησης, την ραγδαία μείωση των επιδοτήσεων, εφόσον εφαρμοστεί το νέο σχέδιο για την αγροτική πολιτική, και με τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ να μειώνεται σημαντικά, φορείς της Θεσσαλίας και όχι μόνο, πραγματοποίησαν στο ξενοδοχείο Imperial της Λάρισας, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ημερίδα με θέμα: «Η Νέα Κ.Α.Π. 2021-2027, το Μέλλον της Αγροτικής Παραγωγής», καθώς η κοινή αγροτική πολιτική, αποτελεί μείζον θέμα για την βιωσιμότητα και εξέλιξη του αγρότη, των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής της Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών, Αξιολογήσεων & Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μιλώντας για την νέα ΚΑΠ σημείωσε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα με τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ να μειώνεται και να συνδέεται η επιδότηση με την επίτευξη στόχων, αναφέροντας οτι πρόκειται για πρόταση κατά την οποία θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Επίσης, μίλησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου κ. Απόστολος Πολύμερος.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός σημείωσε για την νέα ΚΑΠ ότι: «Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα, ότι ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αποτελούν τους τρεις δομικούς πυλώνες όπου πρέπει να στηριχτεί η ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας που έχει πληγεί βαριά από την κρίση. Εδραιωμένη πεποίθησή μου είναι ότι οι Θεσσαλοί αγρότες μπορούν να παίξουν ξεχωριστό ρόλο στην κοινή προσπάθεια εξόδου του τόπου μας από το τέλμα της υπανάπτυξης!Η περιφέρειά μας διαθέτει όλα τα εχέγγυα και χαίρομαι που βλέπω τους τοπικούς φορείς να έχουν την ίδια πίστη στις απεριόριστες δυνατότητες της περιοχής μας. Η σημερινή ημερίδα αναμένεται να καταδείξει ενδιαφέρουσες μεθόδους, δράσεις και έργα, για προώθηση προς υλοποίηση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ».

Ο Νίκος Παυλονάσιος (ΠΕΝΑ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας  ότι οι αγρότες αν δεν πιάσουν τους απαιτούμενους στόχους, θα κληθούν, να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις.

Η οργανωτική επιτροπή αποτελούνταν από κ. Δημήτρη Σοφολόγη πρόεδρο της ομοσπονδίας συλλόγων γεωπόνων Λάρισας, Κόκουρα Γιάννη Τεχν. Σύμβουλο Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τον Παυλονάσιο Νικόλαο, αντιπρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και το μέλος ΔΣ Αγρ. Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστο Σιδερόπουλο, με συντονιστή της ημερίδας τον δημοσιογράφο Γιώργο Ρούστα.

Χαιρετισμό απηύθυναν κατά την έναρξη, ο αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Νικ. Παυλονάσιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός, ο αντιπρόεδρος του επιμ. Λάρισας Αλ. Παπαλέξης και ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ  Ελλάδος Σπ. Μάμαλης, επίσης έγιναν τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών Νότη Μαριά και Μανώλη Κεφαλογιάννη καθώς και εκπροσώπων κομμάτων της βουλής Φ. Αραμπατζή (ΝΔ) και Τζελέπη Μιχάλη (ΚΙΝΑΛ).

Η ημερίδα αυτή έχει ως στόχο την ενημέρωση για τις αλλαγές, που θα φέρει η νέα ΚΑΠ 2021-2027, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στον αγροτικό χώρο.

Ενδεικτικά κάποιες από τις αλλαγές, που έρχονται, είναι:

  • Νέο στρατηγικό σχέδιο της Ε.Ε.
  • Η εθνική στρατηγική της χώρας μας
  • Μικρότερος προϋπολογισμός της Ε.Ε.
  • Αλλαγή πολιτικής στήριξης των περιοχών
  • Πολιτικές στήριξης σε προϊόντα (συνδεδεμένη ενίσχυση)

Οι διοργανωτές της ημερίδας είναι:

  • Η Π.Ε.Ν.Α. -Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ,
  • Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων & Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,
  • Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας,
  • Η Π.Ο.Σ.Γ. – Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων,
  • Ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας,
  • Η Ε.Ν.Α – Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας.

Συνδιοργανωτές:

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας,
  • Περιφερειακή Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας

Δείτε φωτογραφίες από την ημερίδα