Τσίπρας: το πακέτο των παροχών θα είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό της ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός κόντρα στις εκτιμήσεις ότι θα χρειαστεί να περικόψει μέρος των όσων εξήγγειλε στην Θεσσαλονίκη (κόστους 750 εκατ. ευρώ) δήλωσε ότι το πακέτο τελικά θα είναι μεγαλύτερο και θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ, δίνοντας επιπλέον δυνατότητες.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας δήλωσε πως ερχόμαστε να λύσουμε θέματα που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες. Τώρα είπε ερχόμαστε και κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω: εμείς αναγνωρίζουμε ότι το κράτος πήρε περιουσία της Εκκλησίας σε μικρότερη αξία και αυτή αναγνωρίζει ότι δεν έχει πλέον καμία αξίωση επ’ αυτής.

Μιλώντας στον Alpha, συμπλήρωσε ότι εμείς δίνουμε την αμοιβή των κληρικών ως επίδομα ώστε η Εκκλησία να «απελευθερώνει» 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας που στο μέλλον θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δημιουργείται και το Ταμείο για την αξιοποίηση της αμφισβητούμενης περιουσίας. «Υπολογίζουμε ότι ως το 2030 η επιδότηση των κληρικών θα καλύπτεται στο σύνολό της από τα έσοδα του Ταμείου».

Απαντώντας στο τι κερδίζει το Δημόσιο δεδομένου ότι θα εξακολουθήσει να πληρώνει τους κληρικούς είπε ότι ένα όφελος είναι ότι θα απελευθερωθούν 10.000 θέσεις εργασίας οι οποίες θα καλυφθούν σε βάθος χρόνου καλύπτοντας ανάγκες.

Ύστατη λύση η εκλογή ΠτΔ από τον λαό

Μιλώντας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα είναι η ύστατη λύση, προκειμένου να μην «πέφτει» η κυβέρνηση τόσο εύκολα. «Για αυτό τον λόγο θεσπίζουμε τη διαδικασία με την ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να μπορεί να προκύψει ΠτΔ από το Σώμα», πρόσθεσε.

«Στόχος μας είναι να «εκβιάσουμε» τη συναίνεση. Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαιτούνται συγκλίσεις

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, οι οποίες, ωστόσο, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.

«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά», υπογράμμισε.

«Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, «για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και στις βουλευτικές εκλογές.

«Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό επιθυμώ και θα το πετύχω», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της Ν.Δ. όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ant1news.gr