Όμορφες οικογενειακές στιγμές μέσα στο χειμώνα

Ένα υπέροχο καλοκαίρι βρίσκεται πλέον πίσω μας και σε λίγο καιρό θα ατενίζουμε το χειμωνιάτικο τοπίο. Οι μικροί μας μπόμπιρες σιγά σιγά αφήνουν τους καλοκαιρινούς περιπάτους και μένουν περισσότερες ώρες στο σπίτι. Αυτό όμως, συχνά προκαλεί εκνευρισμό στα παιδιά, καθώς χάνουν τα ενδιαφέροντα τους, αλλά και ανησυχία στους γονείς σχετικά με την δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών.

Ευτυχώς για τους γονείς υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες και ευφάνταστες ιδέες για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι, μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν, επικοινωνούν, συνεργάζονται, συναγωνίζονται, χαίρονται, ανακαλύπτουν, εξερευνούν, σκέφτονται, εξελίσσουν τις δεξιότητες τους μα πάνω απ’ όλα περνούν όμορφες οικογενειακές στιγμές. Ορίστε μερικές ιδέες!

  • Επιτραπέζια παιχνίδια: τους μαθαίνουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται, να περιμένουν τη σειρά τους, να ακολουθούν κανόνες, να επικοινωνούν, να αναπτύσσουν στρατηγική, να χρησιμοποιούν κριτική και αφαιρετική σκέψη, να λύνουν προβλήματα, να αποκτούν γνώση αιτίας – αποτελέσματος, να διαχειρίζονται συναισθήματα στη νίκη αλλά και στην ήττα και να λαμβάνουν αποφάσεις υπεύθυνα.
  • Κατασκευαστικά παιχνίδια: (όπως τουβλάκια, παζλ, lego, ζωγραφική, κατασκευές με υλικά (π.χ. πλαστελίνη)): εξάπτουν τη φαντασία και αποτελούν τρόπο αυτό – έκφρασης ενώ εξασκούνται και δεξιότητες λεπτής κινητικότητας.
  • Παιχνίδια με λέξεις: (όπως «όνομα – ζώο – πράγμα», εύρεση λέξεων συγκεκριμένης κατηγορίας (π.χ. κόκκινα αντικείμενα της κουζίνας)): βοηθούν τον εμπλουτισμό λεξιλογίου, την ανάκληση  ήδη υπάρχοντος λεξιλογίου, την εξάσκηση γνωστικών δεξιοτήτων.
  • Παιχνίδια περιγραφής και αφήγησης: (όπως περιγραφή φωτογραφιών οικογενειακών άλμπουμ,  παιχνίδι «μάντεψε τι βλέπω ή σκέφτομαι»): βοηθούν τα παιδιά να εμπλουτίσουν τον περιγραφικό και αφηγηματικό λόγο αλλά και το λεξιλόγιο. Καθημερινές δραστηριότητες (μαγειρική, κηπουρική, δουλειές σπιτιού (π.χ. συμμάζεμα ντουλάπας)) δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να αφηγούνται βήμα προς βήμα την εκτέλεση των δραστηριοτήτων ενώ εξασκούνται και γνωστικές δεξιότητες του παιδιού.
  • Παιχνίδια μνήμης: (όπως παιχνίδια με κάρτες, διάφορες παραλλαγές όπως  προφορικές λίστες λέξεων).
  • Παιχνίδια μίμησης: (όπως μίμηση ζώων, ρόλων ή ενεργειών, παιχνίδι με γκριμάτσες στον καθρέφτη π.χ. σουφρώνει τη μύτη και δείχνει τα δόντια σαν τον «κακό λύκο»): βοηθούν στην εξάσκηση νοητικών δεξιοτήτων, φαντασίας, σκέψης, μνήμης, ενσυναίσθησης αλλά και  επικοινωνιακών δεξιοτήτων ενώ οι γκριμάτσες προσφέρουν έξτρα ευκαιρία για εκγύμναση δομών προσώπου και στοματικής κοιλότητας υπεύθυνες για μάσηση και ομιλία.
  • Μουσική, τραγούδι, χορός: βοηθούν στην ανάπτυξη ρυθμού και συγχρονισμού, στην συνολική ανάπτυξη, στην εκμάθηση της γλώσσας, στη βελτίωση της μνήμης, στην εστίαση της προσοχής, στο συντονισμό των κινήσεων, στην συναισθηματική ανάπτυξη ενώ φαίνεται πως η μουσική επιδρά θετικά σε πολλαπλές λειτουργίες του εγκεφάλου άρα είναι εξαιρετικά ευεργετική. 
  • Παιχνίδια σκέψης: (όπως κρυμμένος θησαυρός, παιχνίδια ερωτήσεων, «θάρρος ή αλήθεια»): επιτρέπουν στα παιδιά να επεξεργαστούν πληροφορίες που λαμβάνουν από το περιβάλλον, να τις συνδυάσουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα ή να επιλύσουν  προβλήματα.
  • Παιδικές ταινίες συνοδεύονται από σπιτικό ποπ κορν που φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά αλλά και συζήτηση γύρω από το θέμα της ταινίας ώστε εξασκούνται αφηγηματικός λόγος, ενσυναίσθηση, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αντίληψη χρονικής διαδοχής γεγονότων, λογική σκέψη.
  • Διάφορα κινητικά παιχνίδια: (όπως αγαλματάκια ακούνητα, twister): εξασκούν δεξιότητες όπως  ισορροπία, συντονισμός κινήσεων,  υπολογισμός απόστασης, συγκέντρωση,  υπομονή, νοητός σχεδιασμός κινήσεων για επίτευξη στόχου, επιδεξιότητα  κινήσεων, συνείδηση σώματος, συνείδηση θέσης σε σχέση με τους άλλους.

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες ώστε με ελάχιστο χρηματικό κόστος, πολλή όρεξη, φαντασία, κέφι, αγάπη και δημιουργικότητα μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά πράγματα στο παιδί ακόμα και μέσα στα λίγα τετραγωνικά μέτρα ενός σπιτιού! Το πιο σημαντικό όμως είναι οι γονείς να χαρίζουν χρόνο από τον χρόνο τους στα παιδιά τους.

ΑΛΕΞΙΟΥ ΙΟΥΛΙΑ

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

(Συνεργάτης του Κέντρου << ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ>>

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΧΙΛΛΕΩΣ 9, ΦΑΡΣΑΛΑ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ: 2491400040, 6974273255