Σε εξαιρετικό κλίμα η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Εξωτερικών

Γύρω στις 10:30 ορκίστηκε στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πολιτικό όρκο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Ο κ. Κοτζιάς, που έφτασε στο υπουργείο χαμογελαστός, έδωσε το στίγμα της διάθεσης του, λέγοντας ότι «είμαι ο πιο ευτυχισμένος παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών», αναφερόμενος στις χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή των Σκοπίων και την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 2/3 για να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές στη χώρα του.

Ο κ. Κοτζιάς, παίρνοντας τον λόγο κατά την διάρκεια της τελετής, αναφέρθηκε στο έργο επιτελέστηκε κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ήταν ιδιαίτερα σκληρός και αιχμηρός σχολιάζοντας τις μομφές που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για αθλιότητες.

«Κύριε πρωθυπουργέ κάτω από την ηγεσία σας η κυβέρνηση μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τον βούρκο που βρέθηκε να ξεπεράσουμε την ανυποληψία και μια κατάσταση που δεν μας ακούγανε. Σήμερα μας ακούν και θέλουν τη γνώμη μας. Είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που έλαβα από ξένους συναδέλφους και την έκφραση λύπης που απελευθέρωσα τον εαυτό μου από το βάρος αυτών των προβλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΕΞ.

Όπως είπε η χώρα κατάφερε στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν να βάλει στο τραπέζι θέματα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες και έγινε ένα βήμα μπροστά στο θέμα του Σκοπιανού και ευχαρίστησε τους βουλευτές των Σκοπίων που ψήφισαν χθες. «Παραιτήθηκα και είμαι ευτυχής, είναι παράδοξο».

«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες με τα απόρρητα κονδύλια είναι αθλιότητες. «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη», τόνισε.

Αναφορικά με το Κυπριακό τόνισε ότι άλλαξε η ατζέντα και μπορέσαμε να θέσουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. «Πρώτη φορά βγήκαμε από διαπραγματεύσεις χωρίς blame game εις βάρος μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την ΑΟΖ υποστήριξε ότι έγιναν πολύ σημαντικά βήματα και είμαστε στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με την Ιταλία και την Αλβανία και θα προχωρήσει ο 10ος γύρος με την Αίγυπτο.

Σημείωσε ότι υπάρχουν δυο έτοιμα νομοσχέδια για τον οργανόγραμμα του υπουργείου και αυτό για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Τσίπρας: πολύτιμος συνεργάτης ο Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν πολύτιμος συνεργάτης υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ευχαρίστησε για όσα  όσα προσέφερε για τον ελληνισμό και τη δημιουργία ενός νέου δόγματος στην εξωτερική πολιτική. Χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την ελληνική εξωτερική πολιτική τις εξελίξεις στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

«Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα όχι μόνο με οικονομικά προβλήματα, απαξιωμένη στις αγορές και στους δανειστές, παρία στη διεθνή οικονομική σκηνή, αλλά και μια χώρα με υποβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχει αναβαθμιστεί. Αποτελεί ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα επεκτείνεται» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας πως είναι πολύ δύσκολο σε καιρό ειρήνης μία χώρα να αλλάζει το συνταγματικό της όνομα. Όπως είπε σήμερα υλοποιείται με αποφασιστικότητα μία εθνική γραμμή, που καθορίστηκε από το 2008 στο Βουκουρέστι.

«Σήμερα είναι ιστορική, συμβολική ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική» μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ, τόνισε.

Αθλιότητες όσα λέγονται για τα μυστικά κονδύλια

Ως αθλιότητες απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών τα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα κονδύλια.

«Είχα αναδείξει ότι η διαδικασία για τα απόρρητα κονδύλια γίνεται εκτός ελέγχου. Μειώσαμε τον απόλυτο αριθμό (είναι πέντε με έξι φορές μικρότερος), αλλά και δημιουργήσαμε πλαίσιο διαφάνειας» τόνισε και συνέχισε: «Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει μία εξωτερική πολιτική που στηρίζει. Τα ειδικά κονδύλια είναι αναγκαία, αλλά με θεσμικό πλαίσιο ελέγχου».

Έκανε λόγο για άθλια πρωτοσέλιδα με ψευδή στοιχεία από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, που όπως είπε, πλήττουν τη χώρα.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της εξωτερικής πολιτικής και της χώρας» διεμήνυσε. Πρόσθεσε δε πως μπορεί να ενημερώσει την αντιπολίτευση για τη διαχείριση των κεφαλαίων, ευρώ προς ευρώ.

Αναφορά και στις συντάξεις

«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του και σημείωσε ότι «αυτό που μένει από τη συνεργασία μας δεν είναι μόνο η αναμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και το πατριωτικό καθήκον που τον διακρίνει».

Πηγή: ant1news.gr