Τασιόπουλος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη νέα εποχή και τα δεδομένα που διαμορφώνονται με το νέο εκλογικό νόμο

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε πρώτου είτε δεύτερου βαθμού τα τελευταία χρόνια έχει επωμισθεί αυξημένες αρμοδιότητες οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, πείρα και προ πάντων αποτελεσματικό και δημιουργικό management.

Οι εποχές που η επίλυση των προβλημάτων της απαιτούσε μόνο εμπειρική και επιφανειακή αντιμετώπιση έχουν εκλείψει και οι αιρετοί κυρίως αλλά και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό της απαιτείται να είναι άριστα καταρτισμένο κι επιστημονικά επαρκές.

Αυτό τι σημαίνει;

Αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βασική προϋπόθεση σήμερα μιας επιτυχημένης θητείας κάθε δημοτικής αρχής, η οποία πλέον μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί ο εκλογικός νόμος για την Τ.Α , είναι αναγκασμένη να αναζητά ανθρώπους και δημιουργικές συμμαχίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες αναμφισβήτητα διαθέτουν αξιόλογα στελέχη για το σκοπό αυτό.

Όμως αυτό το τελευταίο απαιτεί ομάδες και παρατάξεις οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από τα πολιτικά κόμματα τα οποία δραστηριοποιούνται στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου.

Βέβαια λέγεται κατά κόρον πως η Τ.Α πρέπει να είναι ακηδεμόνευτη και μακριά από κομματικές εξαρτήσεις που τη βασανίζουν και την ποδηγετουν.

Γιατί έχει αποδειχθεί πως ο κομματικός εναγκαλισμός της Τ.Α με τα πολιτικά κόμματα μόνο δεινά επιφέρει και συνιστά τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την πρόοδο της.

Κάτι άλλωστε που κατέστησε σαφές πρόσφατα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ανάγκη αυτορύθμισης των τοπικών κοινωνιών.

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην Τ.Α μέσα από συνεργασίες σε πραγματικά ανεξάρτητες παρατάξεις.

Τα παραδείγματα πολλά και ποικίλα που πιστοποιούν του λόγου το αληθές.

Η χώρα έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, η οποία έχει μεταβάλλει το κοινωνικό και οικονομικό status, έχουν επαναπροσδιορισθεί κατεστημένα ετών και είναι αδήριτη ανάγκη να πέσουν τα τείχη και στο χώρο της Τ.Α , αφουγκραζόμενοι την επιθυμία των συμπολιτών για ευρύτερες δημιουργικές συμμαχίες, πέρα από στειρες αντιπαραθέσεις.

Υπάρχει όμως μια διαφορά!

Άλλο κομματικός εναγκαλισμός της Τ.Α και άλλο η ύπαρξη και αναζήτηση αξιόλογων συμπολιτών οι οποίοι είναι μεν ενταγμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε παραταξιακούς δημοτικούς σχηματισμούς αλλά έχουν όλα εκείνα τα προσόντα να προσφέρουν δημιουργικά τη μόρφωση, την επαγγελματική τους εμπειρία, την εργατικότητα, την εντιμότητα και την ηθική τους για το καλό του τόπου.

Αυτούς ακριβώς τους συμπολίτες πρέπει να αναζητήσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους εντάξουμε σε δημιουργικό έργο, παραμερίζοντας ταμπέλες και όποιες διαφορές.

Το “Όλοι μαζί Μπορούμε “, ένα πολύ όμορφο σύγχρονο σύνθημα, πρέπει να γίνει βασική μας επιδίωξη και στόχος γιατί τότε και μόνο τότε η Τ.Α θα αποκτήσει τα στελέχη εκείνα που θα την καταστήσουν το πιο δημιουργικό κύτταρο της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται και προσδοκά τα καλύτερα από τους ταγούς της.

Το ελπίζουμε και το προσδοκούμε!

Γιώργος Τασιόπουλος
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Αθηνών
Σκοτούσα Φαρσάλων