Το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης (18/09)

Την Τρίτη 18/09 πραγματοποήθηκε το ΔΣ του Δήμου Φαρσάλων στο Δημαρχείο Φαρσάλων. Τα 17 θέματα πέρασαν ομόφωνα, πλην του 15ου θέματος που ο κ. Τασόκας δήλωσε παρών.

Αρχικά το σώμα ευχήθηκε στις εορτάζουσες κα. Σόφια Ταστεμίρογλου και κα.Σοφία Χατζηπλή χρόνια πολλά για την ονομαστική τους εορτή.

Στην συνέχεια η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μ. Ίφου, απηύθυνε ερώτηση προς την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Κ. Μπένου, για το πως ενήργησε ο Δήμος στην φωτιά που προκλήθηκε προ ημερών σε οικόπεδο του Δήμου, στον περιφερειακό κοντά στις εργατικές κατοικίες. Η κ. Ιφου ανέφερε οτι γνωρίζει τις εργασίες που γίνονται από την τεχνική υπηρεσία υπηρεσία στον συγκεκριμένο χώρο (με τα μπάζα) για να φτάσει το επίπεδο του δρόμου.

Η κα. Μπένου πήρε το λόγο και απάντησε από την στιγμή που ενημερώθηκε απο την ΠΥ για την φωτιά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, βρισκόταν μηχάνημα του Δήμου στο σημείο, όπως επίσης και τις επόμενες ημέρες για τις απαραίτητες εργασίες.

Ο κ. Αρσενόπουλος ξανά έθεσε το θέμα της κυκλοφορίας της οδού Κουκουφλή. Την απάντηση έδωσε ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Μπαμπανίκας αναφέροντας ότι «έχουμε επισκεφθεί με αστυνομικό όργανο τον δρόμο και δεν παρατηρήσαμε μεγάλο πρόβλημα. Προτείνω να επισκεφθούμε το σημείο μαζί αλλά και με άλλους συναδέρφους, σε συνεργασία με την αστυνομική αρχή και να συναποφασίσουμε την μονοδρόμηση αυτού του κομματιού ή την τοποθέτηση πινακίδων (μονά – ζυγά). Προσωπικά προτείνω την δεύτερη περίπτωση ώστε να μην αποκλείσουμε μεγάλη μερίδα αυτοκινήτων».

Ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Φαρσάλων αναφέρθηκε στην παραλαβή της επικαιροποιημένης μελέτης (ΘΕΜΑ 2) του έργου με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΟΛΕΩΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΙΙ (οδός Λαμίας, οδός Παπαφλέσσα, οδός Βουλγαροκτόνου, Ο.Τ. Γ118Β) και ενημέρωσε το σώμα για την έγκριση της μελέτης του έργου.

Στην συνέχεια η πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ κ. Παναγιωτοπούλου, παρουσίασε την μεταγκατάσταση 31 οικογενειών ρομά και την αστική ανάπλαση της περιοχής (ΘΕΜΑ 3). Πρόκειται για 31 οικίες, οι οποίες θα απομακρυνθούν από τα πρόχειρα καταλύματα και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα αναβαθμιστεί 0 υφιστάμενος χώρος.

Τα κριτήρια θα είναι αυστηρά και θα απαιτούν ορισμένες προϋποθέσεις για την μεταεγκατάσταση, αλλά και την παραμονή τους, όπως ορισμένος αριθμός ατόμων ανά οικία και άλλα αυστηρά κριτήρια, Η κα. Παναγιωτοπούλου από την πλευρά της ευχαρίστησε την διευθ. της ΔΗΚΕΦΑ  κ.Βέρα Κυρίτση, την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και την Ειδική Γραμματέα Ένταξης των Ρομά του υπουργείου Εργασίας Αικατερίνη Γιάντσου.

Ο προϊστάμενος της τεχνικής διεύθυνσης κ Τάσος Λιάπης, ανέφερε ότι στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί ύδρευση, αποχέτευση, υποδομές πρασίνου, υπόγεια ηλεκτροδότηση ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ρευματοκλοπής ενώ θα γίνει ανάπλαση όλων των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Άρης Καραχάλιος, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που αφορά τη συνολική ανάπλαση του χώρου. Πρόκειται για 31 κατοικίες – 12 οικογένειες θα μετεγκατασταθούν από τον παλιό οικισμό και 19 νέες οικογένειες που ζουν και κατοικούν στην περιοχή, θα μεταεγκατασταθούν στις οικίες. Είναι μία μεγάλη εργολαβία,  η οποία κοστίζει κατά πρόβλεψη του Υπουργείου Εργασίας 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ευχαρίστησε την κα. Παναγιωτοπούλου, τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και την κ. Γιάντσου του υπουργείου εργασίας. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους.

Οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων την επαρχίας Φαρσάλων

Κατά το  δημοτικό συμβούλιο (18/09 ), ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, εισηγήθηκε στο σώμα την έγκριση οικονομικής ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων του Δήμου μας για το αθλητικό έτος 2018 – 2019, ύψους 65.000 ευρώ (ΘΕΜΑ 5).

Αναλυτικά η κατανομή:

Σωματεία που αγωνίζονται στην Β’ ΕΠΣΛ (8 ομάδες) από 3.000 ευρώ η καθεμιά (Αγ. Γεώργιος, Θύελλα Βασιλή, Α.Ο. Ναρθακίου, Ατρόμητος Βαμβακούς, Α.Ο. Σταυραετού, Νίκη Κρήνης, Δόξα Υπέρειας, Μέγας Αλέξανδρος Χαλκιάδων)

Ακαδημία Φαρσάλων – Γ.Σ.Αναγέννηση από 4.000 ευρώ.

Α.Σ.Φαρσάλων, Σκοπευτικός Σύλλογος Φαρσάλων και στον Γ.Σ.ΦΘΙΑ από 4.000 ευρώ

Ολυμπιακός Αμπελιάς 5000 ευρώ

Αχιλλέα Φαρσάλων και στον Γ.Σ.Φαρσάλων από 8.000 ευρώ

Η κατανομή για τον Αχιλλέα Φαρσάλων και Γ.Σ.Φαρσάλων θα γίνει έως τον Δεκέμβρη, ενώ τα υπόλοιπα σωματεία από αρχές του νέου έτους.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων εισηγήθηκε την έγκριση συνδιοργάνωσης αγροτικής ημερίδας την 22.09.2018 με αγροτικούς φορείς της Θεσσαλίας (ΘΕΜΑ 6) και την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων, εφόσον η εκδήλωση θα έχει καθαρά αγροτικό χαρακτήρα και δεν θα είναι πολιτική συγκέντρωση δηλαδή να μην είναι αντικυβερνητική ή φιλοκυβερνητική συνάντηση και να εστιάσει καθαρά στην επίλυση αγροτικών ζητημάτων που αφορούν την περιοχή.

• Κύριος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος.

• Θα μιλήσουν αγρότες και συνεταιριστές για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

• Θα γίνει διαλογική συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του συνεταιριστικού κινήματος.

Την εκδήλωση οργανώνουν οι Συνεταιρισμοί περιοχής Φαρσάλων και ο Δήμος Φαρσάλων.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Κων/νος Δερλός ενημέρωσε το σώμα για «Ποδηλατοδρομία στην πόλη» που θα πραγματοποιηθεί στις (23/09) στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας καθώς και για την διοργάνωση του 6ου Αχίλλειου Άθλου που αποτελεί θεσμό πλέον για την πόλη μας.

Στην συνέχεια η κα. Παναγιώτοπούλου ανέφερε για τη μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας» και τις εξετάσεις που πρόκειται να γίνουν σε πολίτες της Επαρχίας Φαρσάλων.

ΘΕΜΑΤΑ

  1. Έγκριση και αποδοχή των όρων της χρηματοδότησης ύψους 255.635,00 € για την υλοποίηση του έργου «Αστικές Αναπλάσεις πόλεως Φαρσάλων ΙΙ (ΟΤ Γ 305Ε & ΟΤ Γ 305Ζ)», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου για το έτος 2018, στον Άξονα Προτεραιότητας 1: «Αστική Αναζωογόνηση 2018» του Πράσινου Ταμείου.
  2. Έγκριση και παραλαβή της επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΟΛΕΩΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΙΙ (οδός Λαμίας, οδός Παπαφλέσσα, οδός Βουλγαροκτόνου, Ο.Τ. Γ118Β )».
  3. Λήψη απόφασης περί οριστικοποίησης του Γενικού Σχεδίου Διάταξης και τυπολογίας κατοικιών για το πρόγραμμα με τίτλο : «Διαμόρφωση χώρου προσωρινής εγκατάστασης (Ρομά) του Δήμου Φαρσάλων – τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων, σύμφωνα με το άρθρο 159 του ν. 4483/2017.
  4. Έγκριση αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2018.
  5. Έγκριση οικονομικής ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων του Δήμου και εξειδίκευση της πίστωσης.
  6. Έγκριση συνδιοργάνωσης αγροτικής ημερίδας την 22.09.2018 με αγροτικούς φορείς της Θεσσαλίας.
  7. Έγκριση δράσης του Δήμου με τίτλο «Ποδηλατοδρομία στην πόλη» την 23η.09.2018 στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και εξειδίκευση της πίστωσης.
  8. Έγκριση φιλοξενίας επίσημης σερβικής αποστολής δημοσιογράφων κ.λ.π. την 22.09.2018 και εξειδίκευση της πίστωσης.
  9. Έγκριση διοργάνωσης εκδήλωσης του 6ου ετήσιου «ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΑΘΛΟΥ – Ημιμαραθώνιος Δρόμος» την 30.09.2018 και εξειδίκευση της πίστωσης.
  10. Έγκριση οικονομικής επιχορήγησης στην μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας» και εξειδίκευση της πίστωσης.
  11. Έγκριση διοργάνωσης ιατρικών εκδηλώσεων και εξειδίκευση της πίστωσης.
  12. Έγκριση συνδιοργάνωσης εκδήλωσης του Συλλόγου Μικρασιατών επαρχίας Φαρσάλων την 20.09.2018 και εξειδίκευση της πίστωσης.
  13. Αποδοχή ποσού 62.605,95€ (Γ΄ κατανομή έτους 2018), από το ΥΠ.ΕΣ. & κατανομή στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για κάλυψη λειτουργικών τους, δαπανών.
  14. Έγκριση της με αριθμό 75/2018 απόφασης του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων με θέμα: «Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ οικ. έτους 2018 (έκτη).
  15. Έγκριση τροποποίησης της με αριθμό 28/2018 ΑΔΣ με θέμα «Έγκριση καθορισμού εξόδων παράστασης Προέδρου, Αντιπροέδρου & μελών του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού – Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ.) έτους 2018».
  16. Έγκριση τροποποίησης της με αριθμό 258/2011 ΑΔΣ με θέμα : «Έγκριση δωρεάν παραχώρησης κατά χρήση του Δημοτικού Σχολείου Ασπρόγειας, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπρόγειας (αίτημα συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ»).
  17. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και αιρετών του Δήμου για υπηρεσιακούς λόγους.