Σκοπιανά ΜΜΕ: “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” η νέα πρόταση για την ονομασία

Κύκλο ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό ανοίγει ο Πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 09:30 του Σαββάτου τον Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως θα έχει σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έδειξε ότι έχει προκριθεί ένα βασικό σενάριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση στις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα, δε, με την Εφημερίδα των Συντακτών στο τραπέζι έχει πέσει και ένα νέο όνομα –έκπληξη, που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 5 προτεινόμενων από τον Μάθιου Νίμιτς ονομασιών.

Την ίδια ώρα σκοπιανά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι η σύνθετη ονομασία που συζητιέται μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». (Republika Ilindenska Makedonija). Η συντομογραφία θα παραμείνει MK/ΜKD, με γλώσσα Μακεδονική και εθνικότητα Μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν.

Η ιδέα είναι με την αναφορά “Ilindenska” να επιβεβαιώνεται η ιστορική συνέχεια του κράτους στο οποίο αναφέρεται και στο προοίμιο του Συντάγματος.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για την ονομασία τω Σκοπίων, το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι είναι κενή περιεχομένου η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα, μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι της ελληνικής πλευράς.

Οι “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής κυβέρνησης
Εν τω μεταξύ, με τα φλας επάνω τους Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ φαίνεται ότι έβαλαν στο τραπέζι ένα βασικό σενάριο, που θα μπορούσε να φέρει λύση ως τις αρχές Ιουνίου, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει όμως ότι οι κόκκινες γραμμές της δεν ξεθωριάζουν

Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία και η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης εισιτήριο και προϋπόθεση για ένταξη σε ΕΕ – ΝΑΤΟ.

«Αυτά τα οποία μένουν αν δεν συμφωνηθούν, δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχουν εναλλακτικές αλλά τίποτα δεν έχει κλείσει ούτε στο θέμα του ονόματος», δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πως «έχουμε εντοπίσει μια επιλογή, που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη. Ως Ζόραν απέναντι στον εταίρο μου Αλέξη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς το πώς θα εφαρμοστεί θεσμικά. Πρέπει να συζητήσουμε με τους προέδρους και των δύο χωρών, με άλλους ηγέτες, με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε πάντως ότι υπάρχουν πολλά ονόματα στο τραπέζι για την πΓΔΜ.

Ενημερώνει ΠτΔ και Πολιτικούς Αρχηγούς ο Τσίπρας
Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να αρχίσει κύκλο ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο για τις τελευταίες εξελίξεις αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήδη μάλιστα ζητεί συναίνεση στο εθνικό αυτό θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη τη ΝΔ.

«Άκουσα με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπερασπιζόμενος την εθνική θέση. Καλοδεχούμενη αυτή η στάση», είπε ο Πρωθυπουργός, με την ΝΔ να απαντά πως «αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας».

Επίδικο για τα Σκόπια είναι η Ελλάδα να μην μπλοκάρει την χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σε αντιστάθμισμα να συμφωνηθεί ένας δεσμευτικός οδικός χάρτης για να προβεί η γειτονική χώρα σε συνταγματικές αλλαγές. Το κατά πόσο είναι εφικτό, πολιτικά και διπλωματικά, θα φανεί. Τα επόμενα χρονικά ορόσημα προσδιορίζονται στις 28 και 29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και στις 11 με 12 Ιουλίου στην  Σύνοδο Ηγετών ΝΑΤΟ.

«Στόχος είναι μία ολοκληρωμένη συμφωνία που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes),την αλλαγή του συντάγματος, μια συμφωνία με όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «θεωρεί ότι η πραγματική λύση απαιτεί καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον».

«Εάν η Βουλή ψηφίσει την πρόταση της Κυβέρνησης θα πρόκειται για μεγάλο εθνικό έγκλημα το οποίο θα πληρώσει η χώρα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Πηγή: ant1news.gr