Συμβουλές διατροφής για το Πασχαλινό τραπέζι

  • Τι να κάνω για να μην αντιμετωπίσω και φέτος  το δυσάρεστο αίσθημα δυσπεψίας-βαρυστομαχιάς και λοιπά γαστρεντερικά προβλήματα που συνοδεύουν αυτές τις μέρες.
  • Πως μπορώ να απολαύσω κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης με τα αγαπημένα μου πρόσωπα χωρίς να επιβαρύνω το πεπτικό μου σύστημα.

Μετά την περίοδο νηστείας (σύντομης ή μακράς) καλό είναι να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που θα εντάξουμε τα τρόφιμα που είχαμε αποκλείσει για αρκετό διάστημα από το καθημερινό μας διαιτολόγιο (κρέας, γαλακτοκομικά, τυριά).

Βράδυ Ανάστασης

Αρχικά θα ήταν σωστό να εφιστήσουμε την προσοχή μας στο βράδυ της Ανάστασης. Η παράδοση προστάζει μαγειρίτσα! Θα μπορούσατε λοιπόν να καταναλώσετε ένα πιάτο της παραδοσιακής σούπας με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα. Σε περίπτωση που θέλετε να τσουγκρίσετε και 1 αυγό μπορείτε να το φάτε.

*Σημαντικό είναι να μην μείνω νηστικός όλη τη μέρα του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν παραλείπω κανένα γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας σκεπτόμενος πως θα φάω τα βράδυ, αυτό που θα μπορούσα ίσως να κάνω είναι να μειώσω την ποσότητα φαγητού στο μεσημεριανό μου ή να φάω κάτι ελαφρύ, για παράδειγμα 1 κομμάτι σπανακόπιτας με σαλάτα ή μια μπαγκέτα με ψητά λαχανικά.

Πασχαλινό τραπέζι

Την Κυριακή ξεκινάω τη μέρα μου με ένα καλό πρωινό, για παράδειγμα 1 φλυτζάνι γάλα με δημητριακά ή 1 ποτήρι γάλα ή χυμό φυσικό με 3 πασχαλινά κουλούρια ή 1 φέτα τσουρέκι.

  • Δεν ξεχνάω το φρούτο μου στο δεκατιανό ακόμη και αποξηραμένα φρούτα (2 δαμάσκηνα).
  • Αποφεύγω να τσιμπολογάω. Προτιμώ αν αποφασίσω να φάω κάτι από μεζέδες να το βάλω σε πιάτο για να συνειδητοποιήσω την ποσότητα που θα καταναλώσω.

Στο πασχαλινό τραπέζι θα ήταν καλύτερο να γεμίσω το πιάτο μου πριν ξεκινήσω να τρώω. Τοποθετώ στο μισό περίπου πιάτο, σαλάτα, πλούσια σε φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό (επιλέγω χωρίς σως), στο υπόλοιπο 1 /4 του πιάτου μου κρέας από το οποίο έχω αφαιρέσει το ορατό λίπος και στο υπόλοιπο κάποιο συνοδευτικό (πίτα, πατατοσαλάτα κτλ). *Σε περίπτωση που έχετε υψηλή χοληστερόλη, ουρικό οξύ είναι καλύτερο να παραλείψετε κι αν όχι, να φάτε μικρή ποσότητα από συκώτια, εντόσθια και κοκορέτσι, καθώς αυτά τα κομμάτια είναι πλούσια σε λίπος.

Το επιδόρπιο του πασχαλινού τραπεζιού

Αν λοιπόν θέλετε να δοκιμάσετε και το γλυκό του τραπεζιού μην ξεχάσετε να αφήσετε λίγο χώρο στο στομάχι σας. Αν υπάρχει πληθώρα επιλογών προτιμήστε να φάτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο και αποφύγετε καλύτερα να δοκιμάσετε λίγο από όλα, εκτός κι αν σας διακατέχει πλήρης εγκράτεια! Θα ήταν προτιμότερο να καταναλώσετε ένα γλυκό που έχει ως βάση το γιαούρτι και τα φρούτα και να αποφύγετε γλυκά πλούσια σε βούτυρο μιας και σίγουρα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έχετε δοκιμάσει λίγο τσουρέκι.

Αλκοόλ

Και το σημαντικότερο κεφάλαιο αυτών των ημερών: το αλκοόλ! Προτιμήστε να περιοριστείτε στην κατανάλωση κρασιού 2-3 ποτήρια, καθώς χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει την καρδιά. Σημαντικό επίσης είναι κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ να μην ξεχνάμε την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας, πίνοντας αρκετή ποσότητα νερού.

Και μετά το τραπέζι

Για το βραδινό μου είναι καλύτερο να επιλέξω κάτι ελαφρύ, για παράδειγμα 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ξηρούς καρπούς ή μια σαλάτα, σε καμία περίπτωση όμως να το παραλείψω.

Η επόμενη μέρα

Τη Δευτέρα ανεξάρτητα από το πόσο έχω ξεφύγει την προηγούμενη μέρα:

  • Ξεκινάω με ένα καλό πρωινό.
  • Σαν σνακ επιλέγω να καταναλώνω φρούτα.
  • Το μεσημέρι σίγουρα θα φάω κάτι από την προηγούμενη μέρα απλά προτιμώ να καταναλώσω αρκετή σαλάτα και όσο γίνεται λιγότερο λιπαρά κρέατα.
  • Δεν ξεχνάω και πάλι την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μου.

Βack to reality

Τις επόμενες μέρες μπορώ πια να επιστρέψω στο παλιό μου πρόγραμμα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν παραλείπω γεύματα και δεν ακολουθώ στερητικές, ολιγοθερμιδικες δίαιτες.

Ps1: Είναι σημαντικό να σεβαστώ την προσπάθεια που κατέβαλα τόσο καιρό για απώλεια βάρους και ισορροπημένη διατροφή και να μην τη θυσιάσω για μία μέρα.

Ps 2: Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθώ με φιλικά και συγγενικά μου πρόσωπα και να χαλαρώσω. Είναι κρίμα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού ή αλκοόλ να στερηθώ όλες αυτές τις στιγμές!

ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Κοντοπούλου Σέργια

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιοχημικός