Κοσμητικοί (έγχρωμοι) φακοί επαφής

Γράφει ο Δημήτρης Ζαφειρούλης, Οπτικός – Οπτομέτρης

Με αφορμή την περίοδο των αποκριών, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τονίσουμε την σημασία της σωστής χρήσης των κοσμητικών (έγχρωμων) φακών επαφής.

Πρόκειται για ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν που δημιουργήθηκε με σκοπό την «θεραπεία» ορισμένων παθήσεων όπως ο αλφισμός , η ανιριδία, η λευκοκορία, η ετεροχρωμία κ.α. . Φυσικά στοχεύει και στην αισθητική διόρθωση των παθήσεων αυτών.

Τα τελευταία χρόνια , όπου οι χρήστες φακών επαφής (φ.ε) αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς , δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν το κοσμητικούς φ.ε με σκοπό να προσθέσουν μια διαφορετική αισθητική στην εμφάνισή τους ή να συμπληρώσουν εντυπωσιακά ένα αποκριάτικο κουστούμι, καθώς υπάρχουν στην κυκλοφορία είτε με διορθωτικούς βαθμούς είτε χωρίς , σε τεράστια επιλογή χρωμάτων .

Τα προβλήματα όμως ξεκινάνε από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζονται ως ιατροτεχνολογικό προϊόν αλλά καθαρά σαν ένα αξεσουάρ.

Όπως ακριβώς και με τους διάφανους διορθωτικούς φ.ε. , έτσι και με τους κοσμητικούς φ.ε. , οι επιπλοκές και τα προβλήματα από την λανθασμένη χρήση μπορεί να είναι πολλά και πιθανόν σοβαρά και μόνιμα. Μερικά από αυτά είναι η θολή όραση, η έντονη δακρύρροια, η αίσθηση της άμμου στο μάτι, ο πόνος (που ίσως είναι αθώος αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνος με χρόνιες επιπτώσεις), ο σχηματισμός οιδήματος, η ξηροφθαλμία, η βλεφαρίτιδα, η επιπεφυκίτιδα, η μικροβιακή κερατίτιδα και αρκετές ακόμη επιπλοκές που ενδέχεται να οδηγήσουν τον χρήστη σε χρόνια και σοβαρά προβλήματα.

Το σημαντικότερο λάθος των νέων χρηστών είναι η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση , ή ακόμη χειρότερα η λανθασμένη ενημέρωση κυρίως μέσω ίντερνετ ή τρίτων μη εξειδικευμένων ατόμων , αλλά και η αγορά ακατάλληλων προϊόντων από μη πιστοποιημένα καταστήματα.

Μην διστάσετε να επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο εφαρμοστή σας (οπτομέτρη-οφθαλμίατρο-οπτικό) ώστε να σας ενημερώσει κατάλληλα , να σας εκπαιδεύσει, να σας δώσει το προϊόν που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά των ματιών σας (καμπυλότητα , διαπερατότητα οξυγόνου κλπ) και να σας βοηθήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επιπλοκή παρουσιαστεί. Συμπληρώστε την αποκριάτικη εμφάνισή σας ή ανανεώστε το καθημερινό σας στυλ με το χρώμα των ματιών που επιθυμείτε, αλλά μην παίζεται με την υγεία τους. Αξίζουν πολλά !!

Με εκτίμηση ο Οπτικός – Οπτομέτρης
Ζαφειρούλης Δημήτρης

**Ενημέρωση αναφορικά με τη σωστή χρήση των φ.ε. θα γίνει αναλυτικά σε επόμενο άρθρο**