Η Λάρισα τίμησε την απελευθέρωσή της από τη Γερμανική κατοχή

Σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί η πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας για την 73η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου του 1944.

Οι φετινές εκδηλώσεις αφιερώθηκαν στους απανταχού Έλληνες που προσέφεραν τη βοήθειά τους και πολέμησαν στο πλευρό του ελλήνων στρατιωτών για την απελευθέρωση της πατρίδας.

«Σαν σήμερα έκλεισε μια περίοδος για την πόλη που βάφτηκε με αίμα και προξένησε πόνο. Η Λάρισα προσπαθούσε να συνέλθει από το χτύπημα του σεισμού, όταν οι Γερμανοί την κατέλαβαν» ενέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.
Από τους 35.000 κατοίκους της Λάρισας στις αρχές του πολέμου, οι 20.000 έφυγαν αναζητώντας καταφύγιο και ασφάλεια στα χωριά της γύρω περιοχής. Η αντίσταση οργανώθηκε και από την πρώτη στιγμή συγκροτήθηκαν συνοικιακά συμβούλια, Δημοτικό Συμβούλιο και επιλέχθηκε ο Δήμαρχος εκείνης της περιόδου. Με τον αντιστασιακό αγώνα επιτεύχθηκε η διάσωση σημαντικών υποδομών της πόλης όπως, ο υδατόπυργος, ο Μύλος του Παπά, το τηλεφωνικό κέντρο και το εργοστάσιο του ΟΥΗΛ ( με εντολή των αντιστασιακών οργανώσεων ο ΟΥΗΛ φωταγώγησε την πόλη το ξημέρωμα της 23ης Οκτωβρίου του 1944).

Συγκινημένος ο τότε οργανωτικός γραμματέας του ΕΑΜ στη Λάρισα, δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου, αφηγήθηκε τα γεγονότα όπως εκτυλίχθηκαν την ημέρα της απελευθέρωσης. Τους πολίτες που άναψαν φωτιές στους δρόμους, τους χορούς και τα τραγούδια για να γιορτάσουν τη λευτεριά. Με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή ο κ. Αρσενίου επεσήμανε την ανδρεία, τον πατριωτισμό και τις ανώτερες αξίες που επέδειξαν οι πολίτες και αντιμετώπισαν τη δύσκολη κατάσταση για να φτάσουμε στην απελευθέρωση.
«Οι αντιστασιακοί δεν αγωνιστήκαμε για κόμματα αλλά για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» τόνισε ο 101 χρόνων Λάζαρος Αρσενίου.

Την πανηγυρική συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, φορείς, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος και της ΝΔ Χρήστος Κέλλας.

Ακολούθησε παρέλαση μαθητικών τμημάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη φιλαρμονική του Δήμου να προηγείται, ομιλία της φιλολόγου- Ιστορικού Σοφίας Σουφαράπη και κατάθεση στεφάνων.

Πηγή: ert.gr