Τι αλλάζει στα capital controls

Ισχύουν από σήμερα οι νέες ρυθμίσεις για τα capital controls καθώςτίθεται σε εφαρμογή η απόφαση για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, δεν αλλάζει το ημερήσιο πλαφόν στις αναλήψεις, που είναι τα 60 ευρώ την ημέρα, αλλάζει όμως ο χρόνος που κάποιος μπορεί να κάνει σωρευτικά ανάληψη μετρητών και έτσι πλέον το μέγιστο όριο συνολικών αναλήψεων είναι τα 1800 ευρώ για κάθε μήνα, ενώ μέχρι τώρα μπορούσε κάποιος σωρευτικά να κάνει ανάληψη ως 840 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες, μετά το πέρας των οποίων μηδένιζε πάλι το όριο και ούτω καθεξής.

Πλέον από την 1η ως την τελευταία ημέρα του μηνός θα μπορεί κάποιος να βγάζει από την τράπεζα μέχρι 1800 ευρώ.

Κατά τα λοιπά η χαλάρωση των capital controls αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κι επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, από σήμερα, θα μπορεί να ανοίγεται νέος λογαριασμός σε τράπεζα μαζί με νέο κωδικό για υφιστάμενο πελάτη ή να ανοίγεται λογαριασμός σε μια τράπεζα στην οποία ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση δεν διατηρούν ως τώρα. Λογαριασμό θα μπορούν να ανοίξουν στο εξής και οι επαγγελματίες αγρότες.

Είναι ακόμη ένα βήμα προς την οριστική άρση των capital controls, που όσο και αν φαίνεται να μην επηρεάζουν την ζωή μας, ιδίως μισθωτών και συνταξιούχων, εξακολουθούν να δημιουργούν πρόβλημα σε μεγάλο μέρος της αγοράς και κυρίως να ρίχνουν την σκιά τους στην εθνική μας οικονομία, στην ευρωστία και τις προοπτικές της.