Πριν από τον Δεκαπενταύγουστο τα υπόλοιπα εξισωτικής του 2015

Μήνας πληρωμών για υπόλοιπα αγροτικών ενισχύσεων αναδεικνύεται ο Αύγουστος, αφού μετά την πληρωμή των εξισωτικών αποζημιώσεων για τα έτη 2012, 2013, 2014, ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 3/8, έπεται αυτή για τα υπόλοιπα του 2015.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «ΥΧ», η καθυστέρηση που υπάρχει με την εξόφληση του 2015 έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξε δυσκολία στην εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων (11 εκατ. ευρώ περίπου για 7.000 κτηνοτρόφους) από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όσον αφορά τα παλιά βιολογικά (του ΠΑΑ 2007-2013), συνεχίζεται η ροή των πληρωμών για τα έτη 2012, 2013, 2014, ενώ όσον αφορά το 2015 οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «ΥΧ» υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού Πληρωμών του ΥΠΑΑΤ σχετικά με το πρόγραμμα των Δασώσεων (Δάσωση Γαιών), στο οποίο επίσης παρατηρούνται καθυστερήσεις (για το έτος 2015), οι πληρωμές μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο.

Ενισχύσεις σε αγελαία

Το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων όλης της χώρας έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με την παροχή έκτακτης ενίσχυση σε αιγοπροβατοτρόφους, που δηλώνουν ως αγελαίας μορφής την εκμετάλλευσή τους, για την κάλυψη των αναγκών τους σε ζωοτροφές λόγω των χιονοπτώσεων. Όπως τόνισε ο υπουργός, οι κτηνοτρόφοι αυτής της κατηγορίας θα λάβουν αποζημίωση 10 ευρώ ανά ζώο. Ωστόσο, στη συνέχεια, πολλές ήταν οι απορίες σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο της ενίσχυσης.

Μιλώντας με υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ, τόνισαν ότι κάθε Νοέμβριο οι παραγωγοί στη δήλωση του ζωικού τους κεφαλαίου έχουν τη δυνατότητα να κατατάξουν τις εκμεταλλεύσεις τους σε τρεις κατηγορίες: α) σταβλισμένα, β) ημισταβλισμένα ή γ) αγελαία. Η τρίτη αυτή κατηγορία, που αφορά και την έκτακτη ενίσχυση, σχετίζεται ουσιαστικά με τα κοπάδια που εκτρέφονται χωρίς σταβλικές υποδομές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το ΥΠΑΑΤ, στην κατηγορία αυτήν εντάσσονται 1.700 εκμεταλλεύσεις, στις οποίες θα μοιραστούν συνολικά 2 εκατ. ευρώ (σ.σ. τα ζώα που θα επιδοτηθούν ανέρχονται στα 200.000 περίπου).

Αποζημιώσεις 12 εκατ. ευρώ πληρώνει την Πέμπτη ο ΕΛΓΑ
Την ερχόμενη Πέμπτη 10 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί το 2016. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καταβληθούν και οι πρώτες πληρωμές αποζημιώσεων (φυτικής και ζωικής παραγωγής του 2017), συνολικού ύψους –και για τα δύο έτη– 12 εκατ. ευρώ περίπου. Η τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου, ύψους 15.674.005 ευρώ (σε 11.248 δικαιούχους παραγωγούς). Με βάση την κατάταξη των πληρωμών, το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκέντρωνε ο Νομός Ημαθίας, όπου καταβλήθηκαν συνολικά 4.202.147,79 ευρώ, και ακολουθούσε ο Νομός Ηλείας με 2.353.673,89 ευρώ.

Πηγή: ypaithros.gr