Όροι διαφάνειας από την ΕΙΤΗΣΕΕ για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών

Διαφάνεια, εύλογο τίμημα με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις επιστημονικές μελέτες και υγιείς κανόνες για τις επιχειρήσεις και το κράτος είναι το τρίπτυχο των αρχών που διέπουν την ολοκληρωμένη πρόταση της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας για τη νέο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, την οποία παρουσίασε σήμερα ενώπιον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για αύξηση του αριθμού των αδειών από 4 σε 7 είναι το κρίσιμο σημείο που διαφοροποιεί πλήρως το νέο διαγωνισμό από τον προηγούμενο.

Εφόσον μάλιστα υιοθετηθεί στο άμεσο μέλλον η νέα τεχνολογία στην εκπομπή σήματος, όπως επιτάσσει η κοινοτική οδηγία, οι άδειες θα είναι ακόμη περισσότερες. Γι αυτό και η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητά να ολοκληρωθεί πρώτα, όπως αναμένεται, το αργότερο έως το τέλος του έτους, η εθνική διαπραγμάτευση για το εύρος του τηλεοπτικού φάσματος και στη συνέχεια να αδειοδοτηθούν ταυτόχρονα οι άδειες γενικού περιεχομένου και οι θεματικές άδειες.

Επιφυλακτικός τόσο ως προς το χρόνο προκήρυξης του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστεί το διαφημιστικό τοπίο στα κανάλια, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει πως η προκήρυξη της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την συνταγματικότητά της ώστε μα μην καταπέσει και αυτή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών χαρακτηρίζουν παράδειγμα προς αποφυγή και προσβλητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τον τρόπο που διεξήχθη ο προηγούμενος διαγωνισμός.

Παράλληλα, η ΕΙΤΗΣΕΕ χαρακτηρίζει ανεφάρμοστες και αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διάθεση του τηλεοπτικού χρόνου, γιατί παρεμβαίνει στην ελευθερία των συναλλαγών και δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει πως το κράτος πρέπει να βάλει τους κανόνες και τις προδιαγραφές και η αγορά να αναλάβει να φτιάξει τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα βάση αυτών των κανόνων.