Στα “βαθιά” μπαίνει το Κυπριακό

Με στόχο να “ξεκολλήσουν” οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταβαίνει την Παρασκευή στο Κραν Μοντάνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει το σύστημα των εγγυήσεων και προτείνει έναν Μηχανισμό παρακολούθησης της όποιας συμφωνίας για το Κυπριακό από μια Διεθνή Ομάδα κρατών που θα υποβάλουν κάθε 6 μήνες έκθεση προς τον ΟΗΕ  ενώ μία εσωτερική αστυνομική δύναμη, μια ομοσπονδιακή δύναμη και ένα τριμερές σύμφωνο φιλίας επαρκούν κατά την ανάγνωση της Αθήνας για να καθησυχάσουν  επαρκώς τις ανησυχίες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για την ασφάλεια τους.

Κοτζιάς: είμαστε διαβασμένοι, ξέρουμε τι θέλουν οι Τούρκοι

«Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν θέσεις που είχαν αναπτύξει την τελευταία δεκαετία και νομίζουν ότι είναι καινούριες. Αλλά, όπως γνωρίζετε, είμαστε μελετηροί άνθρωποι, και έχουμε εντοπίσει ποια πράγματα και από πότε επαναλαμβάνονται ως καινούργια», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αντίθετα, η Τουρκία θέλει να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη και να παρακολουθεί την εφαρμογή της λύσης, να διατηρηθούν  δύο αποσπάσματα, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό και να ακολουθήσει σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων ώστε να φτάσουν σ’ ένα συμφωνημένο αριθμό. Αργότερα πάντως η Άγκυρα διέψευσε ότι μίλησε για ποσοστό αποχώρηση του 80% των στρατευμάτων της.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως «δεν χρειάζονται εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στην Κύπρο. Κομβικό ρόλο μπορεί διαδραματίσει ως προς  θέματα ασφάλειας η ΕΕ» .

Τσαβούσογλου: οι Έλληνες ας ξυπνήσουν από το όνειρο

«Η ελληνοκυπριακή  πλευρά και η Ελλάδα περιμένουν να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο», δήλωσε, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Είπε μάλιστα αν δεν μπορεί να υπάρξει λύση, δεν έχει σημασία να παρατείνεται αυτή η ιστορία. Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «τακτική παράτασης», καθώς έρχονται εκλογές και θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. «Εμείς το βλέπουμε αυτό και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτή θα είναι η τελική διάσκεψη. Δεν θα συζητάμε το Κυπριακό μια ζωή, αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται καν να συζητήσει όταν η άλλη πλευρά ξεκινά με το “μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός”.

«Αυτό δεν το δεχόμαστε. Δείξαμε την ελαστικότητα που μπορούσαμε, αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις βασικές αρχές μας. Tο όνειρο των Ελληνοκυπρίων είναι η άρση των εγγυήσεων και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού, αλλά με αυτό το πλευρό να κοιμούνται», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

Παιχνίδια από τον Άιντε

Αμετανόητος ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την Διάσκεψη, όταν δήλωσε ότι δεν αποσύρθηκε το έγγραφο του , που μπλοκάρισαν Αθήνα και Λευκωσία γιατί έβαζε δια της πλαγίας τις εγγυήσεις. Τελικά, ο Άιντε τα… «γύρισε», μετά την έντονη αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη.

Διάσκεψη εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Και ένω στο Κραν Μοντάνα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία προκαλεί.

Με τρεις NOTAM η τουρκική πολεμική αεροπορία, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, δεσμεύει μεγάλα τμήματα του FIR Λευκωσίας και των κυπριακών χωρικών υδάτων δυτικά και βορειοδυτικά της Μόρφου για παράνομες ασκήσεις.

Πηγή: ant1news.gr