Αγάπη μου, ο μπαμπάς και εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε…

Πόσο δύσκολη, επίπονη και γεμάτη ματαίωση είναι η απόφαση για χωρισμό …για διαζύγιο. Πλήθος ερωτημάτων, συναισθημάτων, σκέψεων και προβληματισμών ξεπηδούν συνεχώς, πολλές φορές χωρίς να υπάρχει αρχή και τέλος/χωρίς διάλειμμα. Οι πρώην σύζυγοι ταλανίζονται από αμφιβολίες για την ορθότητα της απόφασης, αλλά ακόμα και αν είναι σίγουροι ότι έχουν επιλέξει το σωστό για την προσωπική αλλά και οικογενειακή ευμάρεια, η ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης στα παιδιά αποτελεί έναν ακόμη Γολγοθά.

Τα παιδιά μπορεί να αντιδράσουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ηλικία τους, την ιδιοσυγκρασία τους, τη μέχρι τώρα σχέση που έχουν με τους γονείς, την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούμενοι τις αντιδράσεις των παιδιών τους αποσιωπούν το γεγονός μέχρι το σημείο που γίνεται πλέον εμφανές με την αποχώρηση ενός εκ των δύο γονιών από το σπίτι. Και τότε, ό, τι δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν ορθώνεται σαν γίγαντας μπροστά τους.

Divorce-16

Τα παιδιά μπορεί να αντιδράσουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ηλικία τους, την ιδιοσυγκρασία τους, τη μέχρι τώρα σχέση που έχουν με τους γονείς, την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι. Όλες αυτές οι αντιδράσεις, συναισθηματικές και συμπεριφορικές, μπορούν να ειδωθούν και να κατανοηθούν αν αναλογιστούμε την αλλαγή που μια τέτοια απόφαση σηματοδοτεί. Απομάκρυνση από την οικογενειακή στέγη ενός γονιού, φόβος απώλειας του άλλου, πιθανή μετακόμιση, έλλειψη φυσική και πιθανόν συναισθηματική του γονιού που φεύγει, τροποποίηση του καθημερινού προγράμματος και άλλες αναρίθμητες αλλαγές που θα χρειαζόταν να αφιερώσουμε πολλές γραμμές για να αναφερθούν.

Είναι εξαιρετικής σημασίας οι δύο πρώην πλέον σύζυγοι αλλά παραμένοντες πάντοτε γονείς, να αφήσουν στην άκρη τυχόν διαφωνίες, έντονα συναισθήματα και κατηγόριες, και μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας με ήρεμο τόνο και ύφος να ανακοινώσουν, αν είναι εφικτό από κοινού, την απόφαση διαζυγίου στα παιδιά.  Δεν χρειάζεται να μπουν σε λεπτομέρειες για τους λόγους σχετικά με τη λήψη της απόφασης αυτής που μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση πυρών και τη μετατροπή της συζήτησης σε εμπόλεμη ζώνη. Χρειάζεται, όμως, να είναι ανοικτοί απέναντι σε τυχόν ερωτήσεις των παιδιών, μια καλή προετοιμασία για πιθανές ερωτήσεις μπορεί να διευκολύνει τo ρου της συζήτησης, και δεκτικοί ως προς τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις που μπορεί να ποικίλουν.

Και επειδή, όσο και αν έχετε προετοιμαστεί μια τέτοια διαδικασία δεν είναι ποτέ εύκολη, είναι καλό να έχετε κατά νου ότι δεν είναι τόσο το διαζύγιο αυτό που τραυματίζει ψυχικά τα παιδιά όσο το συγκρουσιακό και τεταμένο κλίμα που επικρατεί προ του χωρισμού αλλά και η στάση και συμπεριφορά των γονιών μετά από αυτό. Η ευημερία του παιδιού δεν θα εξαρτηθεί με το να παραμείνουν οι γονείς με κάθε κόστος κάτω από την ίδια στέγη, όσο από το πόσο θα καταφέρουν όντας μαζί ή χωρισμένοι να διατηρήσουν στενή συναισθηματική επαφή μαζί του.

Καλέστε για ραντεβού στο 2410416933
Βουλγαροκτόνου 8Α, Λάρισα
site: www.peripsychislogos.gr
email: peripsychislogos@gmail.com

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Αθηνά Παχατίρογλου

- Η Αθηνά Παχατίρογλου είναι Ψυχολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος, απόφοιτη του ομώνυμου τμήματος του Παντείου Πανεπιστήμιου, όπου έλαβε και τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην Οργανωτική Ψυχολογία. Έχει ειδικευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων και είναι κάτοχος πιστοποιητικού Ψυχοθεραπεύτριας - Συστημικής Οικογενειακής Θεραπεύτριας. Ακόμη, έχει εκπαιδευτεί σε Διαγνωστικές Διαδικασίες για Μαθησιακές και Συναισθηματικές Δυσκολίες σε παιδιά. Επί σειρά ετών έχει εργαστεί σε διάφορες δομές όπως σε παιδικούς σταθμούς στην Αθήνα και στην επαρχία, σε παιδοψυχιατρικά τμήματα, στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε κέντρα για ευπαθείς ομάδες. Συντονίζει ομάδες γονέων και είναι εκπαιδεύτρια στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει και πραγματοποιεί ομιλίες σε διάφορους φορείς και διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια για εφήβους και ενήλικες. Διατηρεί το χώρο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας "Περί Ψυχής Λόγος" στη Λάρισα, όπου παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες.