Κρίση_ Ε και_ Έχω Οικοαυτάρκεια

Χριστούγεννα!!! Δώρα!!! Προετοιμασία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!!! Μια λαμπρή γιορτή που στην πραγματικότητα συνεπάγεται έξοδα και πολύ τρέξιμο. Εύκολα, το διαπιστώνει κανείς την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Συνωστισμένα Κέντρα Μαζικού Καταναλωτισμού γνωστά και ως Super Markets. Μεγάλα υπόγεια ή υπέργεια πολυκαταστήματα παιχνιδιών όπου μαζί με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια ακούγονται και κλάματα παιδιών. Μέσα σ’ αυτή την πληθώρα παιχνιδιών, τρέχουν να γεμίσουν την αγκαλιά τους με δώρα. Αντίστροφη μέτρηση…10 ημέρες για τα Χριστούγεννα, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1… ΜΠΑΜ!

Είναι ολοφάνερο, ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά ηθική. Μόνο ηθική. Τέτοιες ημέρες, πριν λίγα χρόνια, οι άνθρωποι βρισκόμασταν μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και μιλούσαμε για επιχειρήσεις, χρήματα, μετοχές, δάνεια, αυτοκίνητα, διακοπές, πόσα βγάζει ο ένας και πόσα βγάζει ο άλλος. Άνθρωποι χωρίς συναισθήματα, χωρίς να νιώθουμε την ουσιαστική ζεστασιά των ημερών, ανταλλάσαμε ευχές με sms, με e-mails, πηγαίναμε για ρεβεγιόν σε ένα ακριβό ξενοδοχείο, συναντιόμασταν στο μεγάλο τραπέζι κάποιου <<πλούσιου>> φίλου για να παίξουμε πόκα, να πιούμε σαμπάνια και να δείξουμε το συνολάκι που είχαμε αγοράσει για αυτόν τον σκοπό.

Όμως οι ρίζες του δένδρου ήταν ψεύτικες. Δεν άντεξε το φορτίο και καταστράφηκε. Η ανάγκη μας για χρήμα έγινε ανάγκη για αγάπη για θαλπωρή για οικογενειακές στιγμές και γενικά για ζωή.

Φέτος, ήρθε η στιγμή που θα κλείσουμε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο που κατέκλυζαν μέχρι τώρα το μυαλό μας με το δήθεν Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα!

Ποιο Πνεύμα;;; Το πνεύμα του εντέχνως κατασκευασμένου παχύσαρκου Αι Βασίλη (που όλως τυχαίως είναι πλέον και η μασκότ της Coca Cola;) ή μήπως το πνεύμα του ιδανικού πλούσιου Χριστουγεννιάτικου-Αμερικάνικου τραπεζιού γεμάτο εδέσματα και 10 σειρές δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο;

Αυτό είναι τα Χριστούγεννα;

Όχι βέβαια!

Αυτό μας πλασάρουν!!! Και εμείς;

Μάλλον κάπου το χάσαμε το παιχνίδι ή πλέον γίναμε και εμείς συνένοχοι, θιασώτες και δέσμιοι των “κουτιών” τους, είτε αυτά έχουν πλήκτρο on/off  είτε κορδέλα και περιτύλιγμα!

Τίποτα όμως δεν ξεκίνησε από μόνο του. Τα πρότυπα της κατανάλωσης ή μάλλον του δανεισμού για κατανάλωση επωάστηκαν χρόνια και τελικά εκκολάφθηκαν για να δώσουν τελικά αυτό που ζούμε σήμερα. Την απόλυτη ψευδοφάνεια της ζωής!

Οι παππούδες μας κατανάλωναν για να επιβιώσουν, πλέον εμείς (ακούσια ή εκούσια) επιβιώνουμε για να καταναλώνουμε!

Στο δια ταύτα…

Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ότι το ουσιαστικό Πνεύμα των Χριστουγέννων δεν αγοράζεται, αντιθέτως, δημιουργείται και καλλιεργείται! Και είναι απλό, ακόμη και για τους συνανθρώπους μας που στερούνται τον “άρτον ημών τον επιούσιον!” .

Πως;

ΟΙΚΟΑΥΤΑΡΚΕΙΑ!!!

Τι είναι;

Είναι η κατάσταση που δεν απαιτεί καμία εξωτερική βοήθεια, υποστήριξη, αλλά ούτε και αλληλεπίδραση, για την επιβίωση. Είναι επομένως ένα είδος προσωπικής-οικογενειακής ή συλλογικής-κοινοτικής αυτονομίας.

Ας θεωρήσουμε αυτόν τον απλοϊκό ορισμό σαν βάση και ας μην επεκταθούμε σε άλλες συζητήσεις φιλοσοφικού περιεχομένου.

Ας εντάξουμε την ημέρα των Χριστουγέννων στο Πνεύμα της οικοαυτάρκειας και ας αναφερθούμε σε ένα κομμάτι ουσιαστικών αλλαγών, συμβουλών και προβληματισμού.

Αναρωτηθείτε… από τι αποτελείται η ημέρα των Χριστουγέννων.

Διατροφικά;;;  Να σας πω!

  1. αρκετές πρωτεΐνες
  2. πλούσιους σύνθετους και απλούς υδατάνθρακες
  3. άφθονο λίπος
  4. λιγότερες φυτικές ίνες συνήθως αδιάλυτες
  5. πολλά, πολλά, πολλά ΕΥΡΩ που δεν περισσεύουν από κανέναν!!!
Γιατί να μην μπορούμε όλοι να έχουμε ένα Διατροφικά και Οικονομικά σωστό “Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα”;

Σας κάλυψα;; Μάλλον όχι

Ας πάμε να τα δούμε ως εκ τούτου από μια άλλη οπτική οικοαυτάρκειας εν τάχει:
  • κοτόπουλο ή γαλοπούλα που μεγαλώνει στην αυλή μας (βιολογικό και νόστιμο)
  • πατάτες βιολογικές και χωρίς καρκινογόνα χημικά από τον κήπο μας ή αντ΄αυτού κομμάτια σελινόριζας τα οποία έχουν ίδια σχεδόν και ίσως λίγο πιο γλυκιά γεύση (αν ούτε αυτό σας καλύπτει τότε στην γέμιση της γαλοπούλα ή του κοτόπουλου γέμιση με τραχανά γλυκό, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα που προέρχονται από την παραγωγή μας)
  • βιολογική σαλάτα από τον κήπο μας με κουκουνάρι, ρόδι από την ροδιά μας, αποξηραμένα δαμάσκηνα από το δένδρο μας και καρύδια από την καρυδιά μας. Μια άλλη επιλογή αποτελεί πουρές από κουνουπίδι μαζί με παντζάρι από τον μπαξέ με μια ελαφριά δόση ενός αλμυρού τυριού.
  • Έχετε καρότα στον κήπο σας; Τύφλα να έχουν τα μελομακάρονα! Φτιάξτε μικρά κεικάκια καρότου σε σχήμα μελομακάρονου και του χρόνου, 9 στους 10 που θα τα δοκιμάσουν δεν θα ξαναφτιάξουν μελομακάρονα.
  • Αλκοόλ δεν θα πιούμε; Σίγουρα! Αν έχετε έστω και 3-4 κλήματα έχετε εξασφαλίσει το κρασάκι σας ή το τσίπουρο. Δεύτερη εναλλακτική, αν έχετε δικιά σας βυσσινιά ή κερασιά μπορείτε να κάνετε τέλεια λικέρ βύσσινο ή λεμόνι.
  • Ας βάλουμε και λίγο λίπος! Σας έλλειψε ή μαγιονέζα; Μαγιονέζα από αμύγδαλα παρακαλώ! Μη γενετικά τροποποιημένη από το δενδράκι της αυλής με λίγο γάλα και ελαιόλαδο!
Όπως καταλαβαίνετε το θέμα πάει αρκετά μακριά!

Σημασία έχει να δούμε ο καθένας τι μπορεί να κάνει για τον εαυτό του και για τους γύρω του, να προβληματιστεί με τους υπερφίαλους βομβαρδισμούς και πειρασμούς που καθημερινά αντιμετωπίζει, να δει την πραγματική αξία της ζωής (και όχι μόνο των Χριστουγέννων) και σιγά σιγά να οργανώνεται, να σκέφτεται, να καλλιεργεί και να παράγει υγιείς  “καρπούς” είτε αυτοί είναι προς βρώση (διατροφικά αγαθά) είτε προς παίδευση (παιδεία και μόρφωση των νεοτέρων).

Καλές Εναλλακτικές Γιορτές

“Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, τα παιδιά υποφέρουν”

Robert Sege

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ανδρέας Αναγνωστόπουλος

- Γεννήθηκε στον Αθήνα το 1981. Σπούδασε Διατροφή Διαιτολογία στο ΑΤΕΙ Σητείας, έπειτα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του το 2008. Την περίοδο 2005-2006 έκανε την πρακτική του άσκηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου ασχολήθηκε με άτομα με κλινικά προβλήματα καθώς και θέματα παχυσαρκίας. Η τοποθέτηση του στο διαιτολογικό τμήμα του νοσοκομείου του προσκόμισε πολύτιμες γνώσεις πάνω στον τομέα της κλινικής διατροφής και διαιτολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σκωτίας (University of Glasgow) από όπου και του απονεμήθηκε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης πάνω στην ανθρώπινη διατροφή με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή (M.Sc in Human Nutrition with specialisation in Exercise and Sports Nutrition). Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε θέμα "Τα αποτελέσματα ενός συμπληρώματος διατροφής με κρεατίνη και γλυκερόλη στην θερμορύθμιση και την οικονομία στο τρέξιμο σε συνθήκες ζέστης σε αθλητές αντοχής" και εκδόθηκε το 2011 στο περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition. Έχει συντάξει από τότε άρθρα τα για ηλεκτρονικά περιοδικά όπως το e-food for e-thought και έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στην διατροφή. Από το 2010 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στα Φάρσαλα καθώς συνεργάζεται και με την ποδοσφαιρική Ακαδημία Γ.Σ Αναγέννηση Φαρσάλων.