Ποιοι επαγγελματίες δεν θα υποχρεωθούν να έχουν POS

Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εγχειρήματος για τις υποχρεωτικές δαπάνες με πλαστικό χρήμα, παρά το ότι ισχύει κανονικά από τις αρχές του χρόνου.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις υποχρεούνται να κάνουν τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα, ωστόσο σημαντικές παράμετροι του εγχειρήματος δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Βασικότερο όλων το ποιοι και πότε πρέπει να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης, δηλαδή τα POS.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείο Οικονομικών, η υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα υποχρεώνει τους επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι εμφανίζουν παραδοσιακά υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επαγγελματίες όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι, γιατροί, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματίες της οικοδομής, κ.α..

Σε δεύτερη φάση, η οποία θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως το τέλος του χρόνου, θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS οι επιχειρήσεις του κλάδου της ένδυσης και της εστίασης της χώρας.
Στην τρίτη φάση, η οποία θα λάβει χώρα μέσα στο 2018, θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων, όπως καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών, λιανικής πώλησης τροφίμων, κ.α..

Δεύτερες σκέψεις υπάρχουν, την ίδια ώρα, για προσωρινή εξαίρεση από την εγκατάσταση συσκευών POS σε επιχειρήσεις όπως τα μίνι μάρκετ, τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα κι αυτό εξαιτίας των περιορισμένων περιθωρίων κέρδους, αφού η χρήση καρτών να τα περιορίζει ακόμα περισσότερο προκαλώντας κινδύνους για τη βιωσιμότητά τους.

Σύντομα αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των POS.

Την ίδια ώρα, αναμένονται επιπλέον υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν ποια τραπεζικά μέσα  θα αναγνωρίζονται για την οικοδόμηση του αφορολόγητου, αλλά και τη ρύθμιση της υποχρέωσης επιχειρήσεων να αναρτούν πινακίδες ενημέρωσης των πελατών ότι δίνεται η δυνατότητα πληρωμής με πλαστικό χρήμα.

Πηγή: www.ant1news.gr