Ένα νεκρό άφησε η κακοκαιρία στις Σέρρες – Υπερχείλισε ο Πηνειός – Σήμα κινδύνου για τον Έβρο

Εν αναμονή σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, με χιονοπτώσεις και παγετό, ο απολογισμός των ισχυρών καταιγίδων και των σφοδρών ανέμων κλείνει με έναν νεκρό και σημαντικά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μετά την υπερχείλιση του Πηνειού, ανεβαίνει και η στάθμη στον Έβρο, από τις πλημμύρες σε τρεις ποταμούς της Βουλγαρίας.

Στις Σέρρες, νεκρό ανέσυραν δύτες της ΕΜΑΚ  47χρονο  άντρα του οποίου το όχημα έπεσε , εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης στο ρέμα Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο. Οι εξονυχιστικές έρευνες αστυνομίας και Πυροσβεστικής δεν οδήγησαν στην ανεύρεση άλλου επιβάτη του αυτοκινήτου.

Στα Τρίκαλα,  κατέρρευσε γέφυρα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Η Διάβα παραμένει αποκλεισμένη από την κατάρρευση της γέφυρας.

Στην Καρδίτσα, παρατείνεται ο συναγερμός για ενδεχόμενη υπερχείλιση του Αχελώου.

Στην Αχαΐα, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται λόγω των χιονοπτώσεων η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοπτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο Πατρών – Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου – Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Διακοπτού – Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου. Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στις ορεινές επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, καθώς και στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – “Ανω Χώρας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Αράχωβας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.
Στο δήμο Θέρμου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στις περιοχές Διασελάκι, Μελίγκοβα, Αμβρακιά, Δρυμώνα, Χαλίκι και Νεροχώρι.
Όμως, μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας κατάφεραν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Στη βόρεια Ελλάδα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται επιβεβλημένη σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία:Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς –Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.
Παράλληλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Άρνισσα από το 8 χλμ της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.

Κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Κομοτηνής –Μέσης στο ύψος του οικισμού της Παραδημής μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά.

Ο μεγάλος όγκος των νερών ήταν η αιτία να υπερχειλίσει παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη  που μετέτρεψε σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, «εισβάλλοντας» στις αυλές, αλλά και στο εσωτερικό σπιτιών , κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικισμού της Παραδημής, «κόβοντας» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στα δυτικά του νομού Ροδόπης,  εκτεταμένες πλημμύρες προκλήθηκαν από τη νεροποντή.

Στο νομό Αργολίδας, σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία στα παραλιακά χωριά Πλάκα Δρεπάνου,  Ίρια,  Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου – Μύλων, μετά την Νέα Κίο , καθώς η θάλασσα φούσκωσε και γέμισε το δρόμο με πέτρες και ξύλα καθιστώντας τον αδιάβατο. Στην Πλάκα Δρεπάνου, κυριολεκτικά η θάλασσα κατάπιε τον παραλιακό δρόμο κι έχουν μείνει τα φωτιστικά σώματα όρθια καταμεσής της παραλίας.
Ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος επισήμανε ότι ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή των Ιρίων, όπου υπάρχει έντονο το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, ενώ δέχθηκε τα παράπονα κατοίκων που καταγγέλλουν ότι έπρεπε να έχουν γίνει έργα.

Στη Χίο, ζημιές  στην προβλήτα του λιμανιού προκάλεσε η πρόσκρουση του πρυμναίου τμήματος και του καταπέλτη του πλοίου «Ψαρά» λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου  Μιχάλη Μπελέγρη, κάποια στιγμή είχαν ταχύτητα 110 χιλιόμετρα την ώρα, ανάλογη μικρού τυφώνα. Ζημιές τέλος σημειώθηκαν στο λιμανάκι της Φάρκαινας όπου βούλιαξαν βάρκες, αλλά και στο Ναυτικό Ομιλο Χίου.

Κανονικά εκτελούνται πάντως, τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν θερμαινόμενες αίθουσες, ενώ σε περίπτωση ανάγκης οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στοντετραψήφιο αριθμό 1595 του δήμου Αθηναίων.

Πηγή: ΑΠΕ